Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky, chtěla bych se zeptat.. včera mi trhali 3 moudráky, 2 jsou v asi v pohodě jen bolí, ale z toho třetího mi teče krev, včera jsem zkousavala i kapesník jak je to u první pomoci tak jsem si myslela, že to bude dobrý, ale cejtím ji i dneska v puse, když se podivam tak mám ránu krvavou a nad ní ještě takový váček to vypadá. Vim, ze se tam má vytvořit nějaká ta sraženina, ale nevim ani jak to poznám. Mate s tím někdo zkušenost nebo nevíte jestli se to zpraví?
![]()
Ahoj, já byla na trhání moudráků postupně po jednom. Druhý den jsem v puse taky cítila krev a měla jsem trochu obarvené sliny. Hlavně nekloktej a nešťourej do toho jazykem, aby si nenarušila krevní zátku, ta je důležitá při hojení, aby nevzniklo suché lůžko.
@Nikol Niki já jsem teda nekloktala, skoro ani nepiju aby to bylo v poradku, ale cítím ji teda furt.. jak poznám, ze už si muzu vykloktat a ze je tam ta krevní zatka?
Normálně pít můžeš. Ta zátka se tam tvoří více méně po vytržení. Je to vlastně sražená krev v té ráně po vytržení. Pokud si tam vidíš, tak je to prostě červená rána to je ta zátka. Kdyby tam nebyla je tam vidět kost.
@Nikol Niki takže zitra, když budu opatrně kloktat tak by se neměla porušit ta zatka a měla by tam zůstat?
Ještě mám dotaz, mám nakoupeno spoustu jogurtu, presnidavky atd, ale vůbec me to nezasiti, potrebuju něco slaného a většího do žaludku (polévka taky moc nepomohla) nějaký návrh? ![]()
Já nekloktala aspoň týden.
Zkus třeba bramborovou kaši, nebo vařené brambory a třeba dušenou mrkev nebo zeleninu ![]()
Já jsem jedla úplně normálně, teda kromě tvrdých věcí jako topinky, jablko atd. Kousala jsem na druhou stranu a bylo to v pohodě. Co ti říkala zubařka? Záleží jak složitá ta extrakce byla zda musela řezat a tak.
@Nikol Niki zubař mi rikal ze 2 dny nemam kloktat, na papíře s instrukcemi bylo zase 24 hodin.. poté kloktat přípravkem co mi napsal a pak už čistit, ale zda se mi to všechno brzo.. ten jeden me zlobí, i takový vacek a modřiny se mi udělali vevnitř u toho.. a to mám jít za tyden na vyndani stehů, což se mi zda taky brzy
Jinak se bojim jist aby se mi někam nahodou něco nedostalo z jídla.. mám je vyndane na obou stranách, takže kousani u me zatím moc nejde
Aha tak to se řiď instrukcemi od doktora, jelikož já neměla stehy a nepsala mi nic na kloktání. U tebe to byl asi větší zásah jak u mě. Neboj se máš to zašité, nemělo by se tam nic dostat, ale zkus opravdu kašovitou stravu. Třeba ty kaše ať bramborovou, nebo krupicovou nebo jaké ti chutnají. Já jedla hodně ovesnou ta mě zaplácla ![]()
Zkus třeba dušenou zeleninu a fakt do měka a k tomu si uvař brambory. Mě hodně pomohl nanuk nebo zmrzlina, neměla jsem pak ani otok a ulevilo mi to od bolesti.
Jednu mi zašívali, druhou ne.
Postup byl však stejný. Nic nekloktat týden. Ránu jen šetrně čistit kartáčkem, nejlépe tím měkkým. Jedla jsem normálně, jen ne tvrdé věci. Ale chléb jsem si normálně dala, i maso a podobně. Snažit se však co nejméně na ty rány kousat.
Stehy jsem šla vytáhnout po 10 dnech.
Jinak zaráz by se měly trhat max 2.
Nechápu, kdo ti vytrhl 3 ![]()
@Nikol Niki super děkuji. Ještě nahodou nemáš zkušenosti s timhle? udelal se mi tam jakoby vacek vedle toho zevnitř na tváři a mám z toho docela taky strach
@Markéta188 mne prave bylo řečeno ze po 2 dnes si mužu vykloktat ale nevim.. každopádně me poslali na 3 ano.. v závěru to bylo docela v pohodě, akorat dlouhý.. ale taky se zeptám, ten vacek se mi tam udelal vedle jednoho, nemáš zkušenosti s tím nahodou?
@val27 váček může být začínající zánět.
Je důležité, aby se do zubu nedostala infekce a neudělalo suché lůžko. Mně to i trochu hnisalo.
Kdyby tě to začalo hodně bolet, tak hned k zubařovi.