Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@a12 píše:
Ja treba syry, jogurty atd. Kontroluju protoze jim neverim, kolikrat se mi stalo, že jsem narazila na prosly, nebo tesne pred koncem.. Ale u vody me to fakt nikdy nenapadlo
Hej, aj ja si pri niektorých potravinách dávam pozor, ale pri vode fakt nie. Ale pijeme to minimálne, tak fľašu týždenne keď máme chuť na bublinky, alebo keď príde návšteva.
@smurfka píše:
a jak se má asi voda zkazit - projít?
to není jogurt
K jogurtu. Ségra našla v prosinci v lednici jogurt ve skle, který měl spotřebu do června, tedy půl roku prošlý. Po otevření byl jogurt naprosto v pořádku, našel se i dobrovolník co ochutnal a i chuťově ok. Dobrovolníkovi vůbec nic nebylo.
@Anonymní píše:
Ahojte, koupila jsem si v obchode balik jemne perlive vody. Po vypiti 3 lahvi jsem zjistila, ze je 2, 5 mesice prosla. Může to byt problem? Prodavacky bych nakopala do… jo a jsem tehotna, proto se ptam
Nejspíše ne. V podstatě v uzavřených baleních hrozí jen přemnožení zybtkových bakterií, takže pokud ses nepo…, tak se na 95% nic nestalo a pila jsi vodu, která by ve většině světa byla za špičkovou, kvalitní vodu. Zbytek bych tedy ale nepil ![]()
Já minule koupila prošlou Magnezii a poznala jsem to hned po prvním napití. Ale z prošlé vody se ti nic stát nemůže. Jen k prodavačkám, já nevím, ale viděla jsi, co v některých marketech pracuje? U některých pochybuji, že mají dokončené základní vzdělání. A když máš pak takových na směně víc
a za tu almužnu, co berou, se ani nedivím, že to mají na háku ![]()
@Murka píše:
K jogurtu. Ségra našla v prosinci v lednici jogurt ve skle, který měl spotřebu do června, tedy půl roku prošlý. Po otevření byl jogurt naprosto v pořádku, našel se i dobrovolník co ochutnal a i chuťově ok. Dobrovolníkovi vůbec nic nebylo.
tak samo..existují obchody kde se prodává prošlé zboží, takže asi datum je jen orientační..když se to prodávat může, tak to asi pro lidské zdraví není nic ohrožujícího..jinak by to zakázali.
@smurfka píše:
ano to vím, jen dlouze přemýšlím co se má na vodě zkazit..jestli jako bude žlutá, nebo se tam utvoří plísně? nebo.....![]()
![]()
@rodinka4
ano to ano..plná sajrajtov…a to lidem uškodí jak? a jak víš, že doma to dobře zkladuje a nemůže za to nakonec kupec..
jako někdy bych fakt chtěla vidět zkaženou balenou perlivou vodu
Tak z petek se uvolňují ftalaty skladováním na slunci. Ftalaty působí na rozmnožovací soustavu kluků hlavně v pubertě a před ní. Poškozují spermie. Já bych to teda ani jako žena pít nechtěla. Jestli se v balené vodě může utvořit plíseň netuším, ale mně stačí i ty chemikálie. Pokud je voda z kamenného obchodu, tak bych se nebála. To je spíš problém různých stánku a benzinek, kde je mají vystavené třeba za sklem nebo tak.
@ProfZav ano…
a? zabije tě to? těhotná, netěhotná? asi těžko..
aby to náhodou nemělo vliv na plod ![]()
bože..max se pos.ere..to jsou myšlenkové pochody toto..vypila jsem vodu po datu spotřeby a jsem těhotná…no odvezte mě někam do labky na zkoumání, nejlépe Dr. House.. ![]()
hodně lidí si to koupí a prdne to na balkon..skladování hadra..ale datum spotřeby je najednou vražedný.. ![]()
@smurfka Nebuď tak agresivní, člověče. Prvomatky se tady ptají na kdejaký hovadiny, není třeba to dramatizovat. Já přece neříkám, že po vypití třech lahví prošlé vody se ji něco stane. Jen jsem ti odpovídala, co můžou ty ftalaty způsobit. Tečka. O množství ani pití v těhotenství a kolik toho má účinky nic nevím. Ale jsou lidi, a já mezi ně třeba patřím, kteří se prostě zbytečně takovým věcem nevystavuji. A není třeba z nás dělat paranoidní magory. Každý žije, jak umí a chce. Já třeba zas nevěděla, že by se v těhotenství neměl zázvor ve větším množství, může prý dokonce způsobit o potrat. Tak paní se radši ptá na proslou vodu. Už jsi svoje řekla, udělala z ní histerku, tak máš dneska splněno ![]()
@smurfka píše:
@Janli jasně..to je to samé, jak si lidi stěžují se si koupili shnilé ovoce:-))
prodavačka opravdu má sedět za kasou, ne kontrolovat každý jednotlivý výrobek, na prodejně..
Prosím tě, nepiš nesmysly
. To je jedna ze základních povinností prodejce kontrolovat kvalitu zboží! Tvoje příspěvky řadím do kategorie - totálně mimo a ještě prudí
.
Já teda nevím, jak to v obchodě chodí, ale předpokládám, že by měli mít nějak nastavenej systém, kterej jim vyplivne bacha, prochází nám zboží xy. Zaměstnanec jde a vyřadí ho. Nějak nevěřím, že ve velkým supermarketu prodavači ke všem svým povinnostem ještě chodí a kousek po kousku denně trvanlivé zboží kontrolují, jestli se tomu neblíží datum spotřeby. Takže za prodej prošlého zboží vždy může prodejce, ale nečekala bych zrovna od pokladní u kasy, že to bude kontrolovat. A jestli je někdo schopen nakupovat stylem - mám plnej košík a u každýho kousku vím, kdy tomu končí expirace, tak teda klobouk dolů. Já ověřuju jenom u rychle se kazícího zboží, u vody by mě to asi nenapadlo, ale balenou nekupuju. Jinak k zakladatelce - nestresovala bych, člověk pozře i mnohem horší věci. To datum spotřeby je tam, tipuji, že po té době už nejsou schopni zaručit, že se tam nepomnožily bakterie, neuvolnilo nic z toho plastu (což se může uvolnit, i když to před datem trvanlivosti nechají stát někde na sluníčku). Takže pokud jsi OK, tak je to OK a neřeš to. Ale netroufla bych si říct, že u vody v petce se prostě nikdy nemá jak co stát.
@Janli píše:
Prosím tě, nepiš nesmysly. To je jedna ze základních povinností prodejce kontrolovat kvalitu zboží! Tvoje příspěvky řadím do kategorie - totálně mimo a ještě prudí
.
takže povinnost prodavačky je, mimo sezení na kase, chodit po obchodě a dívat se na každé zboží a kontrolovat jestli není prošlé..ona ale není primárně ta kdo to zboží prodává, ona jen kasíruje..na to tam snad jsou jiní lidé ne?
@smurfka píše:
takže povinnost prodavačky je, mimo sezení na kase, chodit po obchodě a dívat se na každé zboží a kontrolovat jestli není prošlé..ona ale není primárně ta kdo to zboží prodává, ona jen kasíruje..na to tam snad jsou jiní lidé ne?
Mě, jako zákazníka, nezajímá jestli to kontroluje prodavačka, skladník nebo svatej Mikuláš. Já si z obchodu chci odnést zboží s odpovídající trvanlivostí. To je věcí obchodníka, jak si to zařídí. Navíc zakladatelka píše, že je naštvaná na prodavačky z toho obchodu všeobecně. A ano, je povinností prodavačů kontrolovat na svém úseku, zda jim některé zboží neprochází nebo se nekazí.
@Janli jasně..to je to samé, jak si lidi stěžují se si koupili shnilé ovoce:-))
prodavačka opravdu má sedět za kasou, ne kontrolovat každý jednotlivý výrobek, na prodejně..