Prošlý jogurt Olmíci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@slavuska1 Přesně tak. ![]()
Mě překvapilo, když jsem někde četla, kolik lidí vyhazuje doma potraviny jen kvůli prošlému datu, aniž by je zkontrolovali. Když nejde třeba o léky, tam je to jasné, ale u potravin je prohlédnu, očichám, ochutnám, a když jsou OK, tak používám, nehledě na datum spotřeby (a to platí i obráceně, když se mi to nezdá a přijde zkažené, tak to přeci nebudu jíst, i když datum spotřeby tvrdí, že by to ještě mělo vydržet).
edit.: a ještě mi z toho nikdy nic nebylo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka píše:
@slavuska1 Přesně tak.
Mě překvapilo, když jsem někde četla, kolik lidí vyhazuje doma potraviny jen kvůli prošlému datu, aniž by je zkontrolovali. Když nejde třeba o léky, tam je to jasné, ale u potravin je prohlédnu, očichám, ochutnám, a když jsou OK, tak používám, nehledě na datum spotřeby (a to platí i obráceně, když se mi to nezdá a přijde zkažené, tak to přeci nebudu jíst, i když datum spotřeby tvrdí, že by to ještě mělo vydržet).edit.: a ještě mi z toho nikdy nic nebylo
a já zase teda tak nehrotím léky, přiznávám
protože zrovna ty mají strašně dlouhou trvanlivost, kolikrát i víc jak 4 roky, a zrovna u nich je sakra. hodně důležitý, aby byly ještě den před expirací zcela nezávadný, narozdíl třeba od jogurtu, ten když zplesniví, tak se vyhodí no. ale lék musí být naprosto ok…takže jsem přesvědčená, že když kdysi dělali pokusy, jak dlouho vydrží, tak z toho vyhodnotili trvanlivost ještě minimálně o několik měsíců kratší, než za jak dlouho se pomalu začaly kazit první tablety
takže k těm 4 rokům klidně pár měsíců přidám, a vyhodím až tak za 3-6m
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slavuska1 Třeba živočišné uhlí nebo Paralen bych asi nehrotila, nebo různé věci na vnější použití, třeba mastičky, ale jinak je raději vyhazuju (resp. nosím do lékárny). Jak to na tom není poznat, tak jsem raději opatrná. Ale máš pravdu, že to musí mít určitě dobře spočítané, aby tomu až do konce trvanlivosti nic nebylo. Naštěstí dilema vyhodit nebo sníst prošlé mám daleko častěji u potravin, než u těch léků. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co presne by se melo zrovna na olmicich zkazit? ten cukr, glokuzo-fruktozovy sirup, aromata nebo stabilizatory? dobre, je tam i nejaky mliko, ale v tyhle kombinaci bych nemela strach ze se tomu neco stane…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chuť zkaženého či plesnivého jogurtu by tě zarazila u první lžičky, bohužel osobní zkušenost, kdy jogurt byl ještě dle data ok, ale přesto zkažený. Někam si s tím hlavu, jogurt byl ok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna plíseň ale nemůžete řešit „senzoricky“. Vidět být nemusí a ani chutnat, ani cítit. A těžko to zkoumat lupou, nebo pod mikroskopem. Pokud bych měl jogurt, který má odchlípnuté víčko, prasklý kelímek- tak to poletí a ani nic nebudu zkoumat. Já jím Hollandii a ani 14 dní mi nevadí. Ale- otevřu, něco se mi nezdá, tak to také letí. Bez ohledu na datum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit