Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
My taky komponujeme do jídla. To je taky jediný způsob, jak ho do sebe dostat, že se do něčeho nenápadně přidá, zapeče.
@rmot asi zalezi kto sa ako stravuje, ak niekto bezne kupuje polotovary, hotovky a ine veci tak je na nejake ecka, gumu, kyseliny a podobne zviknuty a nepride mu to ako nic nove, ja som zvyknuty stravovat sa inak a pre mna su tieto chemicke koktejli neprijatelne.
Sportovci to bastia z jasneho dovodu, byt najlepsi. Keby boli anabolika povolene tak by bastili aj tie a tvarili by sa pritom ze je to ta najvacsia mnamka na svete
Staci si spomenut na striekanie oleja do svalov - povedzme ze diskutabilna praktika ktora nieje vyslovene zakazana a aj ked ti hrozi ze o tu koncatinu prides tak to vela bodybuilderov robi…
Problem s bielkovinami velmi dobre poznam, takze ten mi vysvetlovat nemusis a koleno bolo iba priklad viac pre pobavenie ako pre matematiku, na druhu stranu ani denne nezjes (aspon dufam) pol kila toho prasku ![]()
L-glutamín urcite muka obsahuje, ale prirodneho povodu, zatial co v tom bielom prasku je neznameho povodu (teda zrejme chemickeho, prirodnym by sa pochvalili
).
„Mouka je v podstatě také „chemický koktejl“, když ji rozebereš na jednotlivé prvky“ je uplne mimo, asi si videl trosku rude
Muka naozaj neobsahuje arómy, kyselina jablčná, kyselina citrónová, kokosový tuk, E471, E472a, glukózový sirup, fosforečnany draselné, celulózová guma, xantánová guma, oxid kremičitý, sukralóza, tartrazín, Červená Allura AC (ak dobre pocitam tak pocet chemikalii sa znizil o: cukor a tie L nieco).
Dalsi bod je ze tvoja interpretacia zlozenia je nespravna, zlozenie sa uvadza podla pouzitych prvkov a nerozpadava sa dalej (smutne ale je to tak), takze ked pouzivaju kyselinu citronovu tak to znamena ze do zlozenia sa napise „kyselina citronova“ ale v skutocnosti tam je (99.5% kyselina citronova, 0.15% Sirany, 0.1% Oxalaty [tvoje ledviny ti robia papa], 3×0.05% pre Hlinik, Popol, Zelezo, 0.001% ortut, 0.001% arzen, 0.0005% olovo - to mas spolu 0.4% to chybajuce 0.1% su ostatne tazke kovy, silikon a oleje - odpady z priemyselnej vyroby).
Si to spocitaj, iba priklad ortuti, limit na chronicku expoziciu (co denne praskovanie urcite je) je 0.1ug/kg/den ak si 100kg zivej vahy tak to mas 10ug/den teda 70ug tyzdenne. Keby ten prasok mal hned 80% proteinov, to znamena ze na 200g proteinov denne, musis mat denne 250g prasku, 250g prasku je cca 2.5g (to je 2500000 ug) kyseliny citronovej. Z toho 0.001% ortut co je 25ug denne teda 175 ug tyzdenne!!! Si na viac ako dvojnasobku!!! A to nemas zapocitany ziaden dalsi prijem.
Ak zoberiem volnejsiu EU normu ktora hovori o 1.3 ug/kg/tyzden (nie chronicka expozicia) tak to mas 130ug tyzenne a aj to prekracujes…
A to nehovorim o tom ze pre sportovcami milovaneho tuniaka bola norma navysena na 1mg ortuti na kg tuniacieho masa - aby sa im tam tie mrtve „nepozivatelne“ ryby nehromadili
tak z nich presunom desatinnej bodky urobili zdravu potravinu
, takze ak si das svoju oblubenu konzervu tuniaka co je nejakych 120g masa tak to mas 120ug ortuti! ENJOY!
Toto sa bezne oznacuje ako UPF - vsetko co je v zlozeni vypada neskodne, ale…
K tomu zlozeniu je to samozrejme podla vyrobcu. Zmienovany Iso Whey Zero som vybral koli tomu ze bol prvy v googli a chcel som rychlo nejaky priklad. Ale dal som si tu pracu a pohladal iny priklad (doporucovany na ronnie.cz, takze by to mohlo byt aspon trochu pouzitelne):
CFM Instant Whey 80: aroma, xanthan, guma guar, karamel (pre tych co chybali v skole cukor), sukralóza (cukor znizenym obsahom kalorii a vstrebatelnostou, ale teplotne nestabilny a potencialne toxicky, je to predmetom dalsieho skumania), steviol-glykosidy (dalsi cukor), sójový lecitin 0,38 % (emulgator).
Znova nikde neuvadzaju % obsah, ale vzhladom k tomu ze na 100g vyrobku uvadzaju 75g bielkovin tak predpokladam ze ten chemicky kokteil co som vypisal je 25%.
@rmot bylo to tohle. https://aktin. cz/vilgain-clear-whey-isolate/strawberry-lemonade-500-g-43863?_gl=11wnw7ro_upMQ.._gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiAhtvMBhDBARIsAL26pjEeDqcPSDy1briz4ybZZMBEwFKZd-zdNdbivft-iq_7UDMVDpxQQGEaAkHdEALw_wcB&gbraid=0AAAAADxM4c4QpWazKrfp8b6sdGNlDW4wP. Ją myslela na léto že by se to vypilo jako voda, ale hnusný
. Jinak to dávám do mléka. Syn zase dává do jogurtu nebo tvarohu.
@jkra píše: Více
Taky peču z proteinu, když dávám vejce do koláče, když peču králíka a i když nepeču a dělám nepečený cheesecake z tvarohu. Vše ze základních potravin, žádný prášek a je v tom protein
@IcePlanet7 píše: Více
Podle tvého popisu je vlastně většina sportovců a zdravě žijících lidí maximálně v pětatřiceti letech mrtvá na otravu ![]()
Ahoj, u proteinů fakt neexistuje jedna „nejlepší“ značka. Záleží hlavně na složení, chuti a jak ti sedne trávení. Já bych se řídila spíš reálnými zkušenostmi lidí, co fakt cvičí, než influencery, co propagují všechno za peníze. Ideální je zkusit menší balení a vybrat ten, po kterém se cítíš dobře. Mně sedí aktin a Nutrend ❤️ Nutrend je taková moje srdcovka, ač ta kvalita není taková jak od aktinu, tak mi vyhovuje
@rmot To som nikdy netvrdil a pokial niekto nieje zapaleny fanatik tak sa syntetickej strave nevyhne, ale snazim sa jest hlavne veci prirodneho povodu a syntetickym veciam sa vyhybam ked sa da.
Problemom syntetickych veci je ze nikdy nevies co je tam schovane, zakon neuklada povinnost to uvadzat a tak to vyrobcovia nerobia…
Osobne nevidim nic zle na tom si rano hodit na panvicu trochu cibule, slaniny, vajicok atd… Chleba si nechat urobit v pekarni z drozdia, muky (mam 10+ druhov muky doma), mlieka, orieskov, zemiakov…
Som si vedomi ze uz ta slanina je zmes konzervantov, stabilizatorov, antioxidantou, ale ranajky bez slaniny? Co by som z toho dna mal?
Vzdy je to ‚obchod‘ nieco za nieco. Ja sa napriklad na to pozeram takto: davat si kazdy den X gramov bieleho prasku mi pride zbytocne. Ak niesom vrcholovy sportovec (co ja niesom) tak bielkoviny stravou nejake urobim a to co neurobim proste nemam, podla mna sa s tym da zit, ale respektujem ze kazdy ma svoj nazor, uhol pohladu, priority a preferencie.
Ja sa nevzdam slaniny, ty sa nevzdas proteinoveho prasku a to je fer.
Ale je dobre vediet co vlastne bastime…
Edit: Kazdopadne tvrdit o proteinovom prasku ze je to zdrava potravina je podla mna zavadzajuce. Podobne ako tvrdit to o slanine ![]()
V pohodě, však ti výživové doplňky nikdo nenutí
Prostě ty si dej slaninu a zkus respektovat, že jiným lidem prostě přísun bílkovin z běžné stravy nestačí. Pokud tě to zajímá, tak si dohledej, jak funguje výroba proteiňáku CFM filtrací syrovátky a uvidíš, že v podstatě těžko budeš hledat zdravější (míň závadnou) surovinu. Určitě zdravější, než třeba ta zmiňovaná mouka.
@rmot Ja viem velmi dobre ako ta vyroba funguje a kedze to teda vieme obaja tak sa zhodneme ze ten prasok ktory vznikne je zdravy o tom niet pochyb.
Problem je ze je nestabilny a sam o sebe by vydrzal max par dni. Preto sa tam pridava tych ~10% chemie aby to vydrzalo dlksie a to je to co mne osobne na tom vadi a preco radsej siahnem po prirodzenom zdroji ktory ma zase ine komplikacie - vacsinou vela tuku, obcas tiez aj chemia…
Kamarád měl přímo firmu na výrobu proteiňáků a gainerů a ten prášek, když se dobře vyrobí, žádné konzervanty nepotřebuje, vydrží při dobrém skladování léta. Je to v podstatě jako sušené mléko, také nepotřebuje tunu chemie, aby vydrželo. Nevím, kde ty bereš informace, ale já to mám z první ruky a osobně nakoukané. Byl jsem jeden z pokusných králíků, co mu dělali na nové produkty testery. A v podstatě jediné, co se muselo (kromě příchutí) přidávat, bylo něco proti pěnění, protože samotný protein z výroby je v šejkru v podstatě nepoužitelný, hotový hrnečku vař
A jestli si dobře pamatuji, tak se proti pěnění přidával lecitin, takže opět pouze zdravá věc, žádná škodlivá chemie. Vidím, že jsi přesvědčený jako spousta lidí, že proteiňák je něco umělého, nepřirozeného a tímpádem nezdravého, ale tak to prostě u čistého proteiňáku není a jak už jsem několikrát psal, je to stejná surovina, jako třeba ta mouka. Prostě přírodní surovina, která je pouze zpracovaná do sypkého stavu.
@rmot Potom nechapem preco sa v kazdom komercne predavanom pridava ~20% chemie. Mozes uviest nejaky priklad toho bez pridanej chemie?
Verim ze ked je to na moju ziadost tak to miestny admini nebudu brat ako reklamu.
Já spíš nechápu, o jaké chemii to pořád píšeš? Pokud vezmeme nejčastější druh proteinu - syrovátkový protein, tak to je prostě zpracovaná syrovátka + často se přidává právě ten lecitin kvůli pěnění a hrudkovatění. Ideální základní surovina bez chemických konzervantů, na rozdíl od většiny běžných potravin. A samozřejmě u proteinů s příchutí se přidávají příchutě a barviva, kdy v poslední době je trend i na to používat co nejpřírodnější suroviny, takže se často používá hydrolyzované drcené ovoce a podobně. Kde tam pořád bereš tu škodlivou chemii a navíc v desítkách procent?
@rmot Vsetka chemia je uvedena v predchadzajucich prispevkoch. Su tam 2 priklady ktore som pouzil a ani jeden nieje tvoj pretoze neviem ktory je ten tvoj bez chemie a vsetky ktore su na trhu nieje v mojich silach prechadzat, takze znovu ak poznas nejaky bez chemie rad sa na neho pozriem a zrejme by som mal aj sam zaujem.
To platí obecně pro CFM syrovátkové proteiny bez příchutě, prostě prášek bez chemie vyrobený filtrací a často doplněný jen tím lecitinem kvůli pěnění a hrudkovatění. Dej do google „syrovátkový protein bez příchutě“, můžeš si vybírat a zkoušet hledat nějakou tu skrytou chemii v desítkách procent
Dávno bych se na dohady s tebou na toto téma vyprdl, ale vadí mi, že tím škodíš těm, kdo se chystají pro sebe něco dělat a na základě tvé představy, že proteiňáky jsou nějaký záhadný chemický koktejl, se na to třeba vyprdnou a dál budou kynout na gauči. Protože při nedostatku proteinu ve stravě obvykle lidi chytají chutě na sladké a celkově se cpát „rychlou energií“, což jim jde do špeků a navíc to způsobuje stavy, kdy se po počátečním hype z rychlých sacharidů cítí vyčerpaní a rozhodně nemají chuť cvičit.
@rmot Ale za ziadnu cenu mi nepovies aky ze ![]()
Rozhodne to nechcem nikomu znechutit a vsetko co pisem je iba na zaklade volne dostupnych faktov ktore si moze kazdy overit. Ci si dam radsej kolacik, koleno, alebo protein je samozrejme na rozhodnutie kazdeho.
Ak sa niekto o zdravu stravu zaujima tak ocakavam ze si cita zlozenie a vie co je. Na druhu stranu je podla mna takato diskusia dobra pretoze sa mozeme obaja nieco nove/zaujimave naucit a ak to tu niekto bude citat tak pochopi ze nie vsetko co vyrobca uvadza v reklamstine (ktora zase vadi mne ze sa protein prezentuje ako nieco nadpozemske a uzasne) je pravda.
Je dobre aby ludia vedeli ake su moznosti a napriklad aj to ze bielkovinou tak isto ako cimkolvek inym sa da aj predavkovat.
Napriklad dnes som sa nacucil ze ked hladas (ale teda fakt je to pracne) tak naozaj tie bez prichute su o dost menej chemicke ako tie s prichutou! Povodne som si myslel ze ten zakladny chemicky koktejl je rovnaky a menia sa iba aromy, ale vyzera to naozaj tak ze na ten bez prichute sa pouziva ina receptura. Z mojho pohladu tazko nieco namietat (po zdravotnej stranke) proti chemii ktora sa pridava do neochutenych (s vynimkou toho ze „100%“ je reklamstina ktora nieje pravda). Ale samozrejme treba citat zlozenie! A tymto by som ti rad podakoval ze si mi rozsiril obzory.
A teraz detailne k tvojim „bez prichute“. Za prve co urobi susene mlieko ked ho nechas bez dozoru? Je hydrofilne (podobne ako praskovy cukor) takze keby tam neboli chemicke latky ktore by tomu branili tak by si z balenia vytiahol pevnu hrudu.
Dalo mi dost prace najst nieco bez prichute (zase koli reklamstine, pretoze vsetky su samozrejme 100% pure bez ohladu na s/bez prichute - a samozrejme to nieje pravda), ale napriklad som nasiel Nutrend 100% protein bez prichute a ked si kliknes na zlozenie tak je tam jasne uvedene ze je nadstavovany „slnečnicový lecitín“, lacnejsie pouzivaju „sójový lecitín“ (oba dodavaju chut a zabranuju hrudkovaniu, bez tuku proste nieje chut…) a k tomu sa pridava fosforečnan vápenatý (regulacia PH - pretoze expoziciou kyslika = oxidacia sa zvysuje PH proteinoveho prasku tak aby sa to neprezralo z obalu
zaroven pri izbovej teplote by zacalo dochadzat k rozkladu bielkovin - co sa ludovo oznacuje ako hnitie a dost to smrdi
) a oxid kremičitý (znizuje absorbciu vlhkosti)