Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Takže když budu pect z celozrne mouky, tak je to v poradku? ![]()
Alternativu za cukr pouzivam Stevii nebo datlovym ci ryzovym syrupem. A mleko nepiji temer vubec, takze me trapi jen ta mouka..
@fialovadriana jako, jo, péct z celozrnné mouky je pořád lepší, než klasika, ale je dobré si něco načíst o trávení lepku(zkráceně: abys ho mohla strávit a odbourat potřebuješ vlákninu(což kupovaná mouka má, i když je v takové podivné formě) a enzymy k rozložení a ty jsou v klíčku, který je v velkomlýnech odstraněn kvůli žluknutí, takže v kupovaných moukách dost citelně chybí, řešením je buď koupit si mlýnek a mlít si doma zrna, nebo to možná v okolí někdo mele(v našem městě třeba jedna zdravá výživa mele). Ale i tak je nejlepší obilniny prostě v celku povařit. I když bez víkendové bábovky by to ani u nás nešlo:)
@Rowena píše:
@Damael ty jo úplně to samé:)
Ta hrachová mouka je dobrá, divila jsem se pro kolik lidí je těžké vykročit z klasického vidění, že hrách je prostě luštěnina, která se jedou za cca 2 roky uvaří s klobásou.
Neznalosti, ze kterých pak vzniká nedostatek kreativity v kuchyni
Já včera taky mamce na návrh, že k obědu uvaří čočku (vím, jak prasácky ji připravuje a je to jedno z mála jídel, které mi od ní fakt nechutná) odvětila, ať tu čočku radši uvaří spolu s rýží třeba do rizotta - tak prý, že nebude stát půl dne u plotny a uvařila rizotto bez čočky ![]()
@fialovadriana píše:
Takže když budu pect z celozrne mouky, tak je to v poradku?
Alternativu za cukr pouzivam Stevii nebo datlovym ci ryzovym syrupem. A mleko nepiji temer vubec, takze me trapi jen ta mouka..
Pokud máš celiaka, tak si nepomůžeš, protože, jak jsem vysvětlovala - bílá x celozrnná, to je druh mletí mouky a nemá žádný vliv na množství lepku v ní obsažené. Lepek je přirozená součást některých druhů obilí (a to konkrétně pšenice, žita, ovsa a ječmene) - čili cokoli z tohoto obilí obsahuje lepek.
Pokud jste zdraví, a jen chceč odlehčit střevům a jíst zdravěji, tak ano, celozrnné je lepší než bílé, ale celozrnné pečivo v obchodech se mnohdy jako pečivo z celozrnné mouky jen tváří.
@Rowena jak prosím tě ochucuješ ty kaše? Já mám pořád to samé - povařené ovesné vločky s pár kousky sušeného ovoce, někdy se skořicí či instantním „mlékem“. Nedržím dietu, ale mám ekzém, bohužel se nemohu dokopat k vynechání mléka, cukru, pečiva. Zatím mám aspoň ty snídaně. Snad tu teď moc neplevelím.
@ostlužina my kaše vaříme ve vodě a ochucujeme různě, někdy tahini(sezamová pasta), někdy orestovanou zeleninou, gomasiem(opražená semínka se solí), lahůdkovým droždím, je toho moc.
Děti jedí sladké, takže nepřeberné množství sirupů(javorový, datlový,…) a různé oleje taky dokážou divy, z vlašáků, lískáčů, slunečnicový,…není to sice nejzdravější, ale s makrobiotikou jsem u nich začala pozdě, takže se sladkého vzdát nehtějí a zas to není taková šílenost jako nutela a podobné hrůzy.
fakt se podívej na to jimejinak.cz, je tam spousta tipů.
Dala jsem dohromady několik diet z různých stránek. Co na to říkate? Je to takhle v pořádku?
ZELENINA
zákaz: konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, sójová omáčka přislazená cukrem, brambory, nakládaná zelenina, rajský protlak, cukrová řepa, kukuřice
OVOCE
zákaz: sladké druhy jako banány, hrozny, melouny, sladké hrušky, hroznové vino, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, sušené ovoce,
KOŘENÍ
omezit: chilli a kari
MLÉČNÉ PRODUKTY
Zákaz: mléko, hermelín a plísňové sýry, sladké mléčené výrobky, smetana, kysaná smetana, sušené mléko, salko, ovocné jogurty se sladidly
MASO
Zákaz: červené maso – vepřové a hovězí
OBILOVINY
Zákaz: bílá vymílaná pšeničná mouka (rohlíky, bílý chléb), loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky
LUŠTĚNINY
SEMENA A OŘECHY
NÁPOJE
zákaz: alkoholické nápoj, instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola, ovocné čaje, kava, džusy, limonady, mrkvová štáva,
SLADKÉ
Zákaz: cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys (řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.
OLEJE, TUKY, OCET
zákaz: ztužené rafinované oleje a tuky, margaríny, všechny octy
Ahoj, tak já bych v začátku ovoce vynechala úplně, mléko a mléčné výrobky taky, stejně jako sladidla, sirupy a tak. K zelenině: asi nejdůležitější je sezónnost, když si teď(v lednu) uděláš bájo rajčátkovo-okurkovo-paprikový salátek, tak si moc nepomůžeš.
Zdravím ![]()
Už přes týden držím tuhle dietu kvůli stále se opakujícím kvasinkám a tak. Statečně se držím a jím jen dovolené potraviny, ale ty chutě, ty jsou děsné! Předtím jsem měla denně něco sladkého, tak furt lezu do kuchyně, jazyk až po kolena a po chvíli statečně odejdu
hlad nemám, jen mě honí mlsná. Jak jste ji zaháněli? Můžu nesolené obyčejné oříšky jako lískové nebo mandle?
Doufám, že mě ta mlsná brzo nedohoní ![]()
Moc děkuju ![]()
Ahojky to by me taky zajimalo neaka rada
mam velke problemy skvasinkama a nabeh na cukrovku muj mala zatez je tehotenstvi neake zkusenosti jak upravit jidelnicek? dekuji ![]()
Už při náběhu na cukrovku bych asi najela na diabetickou dietu
Vysadit sladké, hodně pít a sportovat ![]()
Jinak chutě jsem začala zahánět vodou. Ne vždy to pomůže, ale to pak musím rychle začít dělat nějakou náročnou práci daleko od kuchyně - co oči nevidí, na to je menší chuť ![]()
@Ironyk Naprosto vynechat řepný i třtinový cukr, ideálně i med a další sladidla. Nepoužívat bílou mouku, produkty s droždím a kypřícím práškem, kravské mléko (maximálně v zakysané formě), omezila bych i slepičí vejce. Jíst luštěniny, celozrnné těstoviny, natural rýži, sezónní zeleninu, celozrnné produkty, maso omezeně - ryba, králík, netučná drůbež, sóju a výrobky z ní, kozí mléko, křepelčí vejce, pohanku, jáhly…pít čistou vodu, zelený, bílý, bylinkový čaj.
Je to z počátku dřina, ale zvykneš si a stojí to za to ![]()
Chuť na sladké způsobuje nedostatek bílkovin během dne. a já jím nesolené oříšky určitě lepší než něco sladkého
Ahoj vsem. Chtela bych se zeptat. Doktori me po opalovanych testech nenasli zadne. kvasinky v tele, ale trpim opakovane bolestmi v rodidlech..cca 4roky.Vzdy se me bolest vracela a obas pomahal i gynopevaryl. Nedavno jsem byla na laparoskopii a byla mi odstranena cysta.Ale bolesti mam stale. Podle priznaku jsem presvedcena o tom, ze mam v tele premnozene kvasinky. A tudiz jsem nasadila protikvasinkovou dietu.Mel prosim nekdo podobnou zkusenost, ze ho to opakovane bolelo? A dalsi dotaz prosim.Za jak. dlouho by u striktni protikvasinkove diety mohla bolest odeznit? Je mi jasne, ze kvasinky jako takove se z tela vymiti az za par mesicu..Jde mi spis o tu bolest a paleni…doktori me nepomohli, takze hledam jina reseni. Dekuji moc za odpovedi.
Upřímně, je úplně lepší jít za doktorem a poradit se, protože lidi na netu jsou hrozný strašáci, až je to k neuvěření. Já díky tomu rok žila jen na bílých jogurtech, tmavém pečivu a zelenině a to jsem se ještě bála při kousnutí do rajčete, že je sladké. Ano, je třeba sladkému se na chvilku vyhnout, ale je i důležité brát laktobacily, jenom dieta to nespraví, jen nebude dál živit kvasinky, do těla se ovšem musí opět dostat laktobacily a bifidobakterie, to hodně lidí zapomíná zmínit. Moje doktorka řekla, že pokaždém jídle po dobu 3 měsíců. Pokud to není candida, se kterou už se hůř bojuje, tak by se to mělo spravit. A samozřejmě nenaběhnout na staré návyky, není škodu jíst více zdravě a nejíst bílou mouku a jednoduché cukry, ale zase si je člověk nemusí kompletně odpírat. To je moje zkušenost a já radím za doktorem a promluvit si o tom, protože internetové rady jsou málokdy užitku a jen doktor vám dokáže poradit správně. Je to starší diskuze, proto to se píšu jen pro případ, že by měl někdo problém a zabloudil sem.