Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Najde se tu někdo, kdo drží/držel nejlépe po delší dobu tuto dietu?
Jaké jste pozorovaly výsledky?
Odkud jste čerpaly seznam povolených potravin? Co tak čtu, tak se to v některých položkách dost rozchází.
A poslední nejdůležitější otázka: není nějaká soft verze - nějaká minimální verze diety, kterou lze držet dlouhodoběji, protože já si neumím představit léto bez melounu, broskví atd. Prostě co je to minimální - vynechat cukr a bílou mouku?
Předem děkuji za zkušenosti! ![]()
Ahojky, tak vynechání cukru a bílé mouky je základ. Pak se nebaští droždí, mléko a čokoláda. Pečivo úplně vynechat nebo omezit na celozrnné. Ovoce můžeš jen kyselejší, brambory ani jídlo z brambor se také nedoporučuje, uzeniny také ne a sýry můžeš, jen ne s plísní.
Uff, to bych nedala dlouho ![]()
Držela jsem tuhle dietu a měla maximální efekt, tzn. už více jak 10 let netrpím na žádné záněty. Já teda nejedla ani sýry (jsou z mléka) a vejce jen křepelčí. Nevím, jestli ti „soft“ verze bude co k čemu, ale každopádně NE cukr, bílou mouku a kypřidla (droždí i kypřící prášek).
Informace k protikvasinkvé dietě najdeš tady . Taky jsem ji delší dobu držela (asi půl roku), protože kvasinky se mě strašně moc držely. Už jsou naštěstí pryč.
@Paoloska A jak dlouho jsi prosím tě držela? A teď už zase jíš taknějak vše a je to ok?
@Kamila Jakub píše:
@Paoloska A jak dlouho jsi prosím tě držela? A teď už zase jíš taknějak vše a je to ok?
Pět měsíců poctivě, pak už jsem pomalu sklouzávala do normálu
Ale od té doby mám fakt pokoj. Hlavně vím, že to funguje ![]()
Děkuji za vaše osobní zkušenosti.
Asi nejlepší ucelené informace jsem našla zde
Tak se tady teď lituji a zítra pomalu začínám.
Utěšuju se, že třeba do léta i trošku zhubnu, což by bylo fajn, tak snad i nějaká další pozitiva v tom uvidím.
Jo a ještě mě napadá pár praktických otázek:
1. jak jste začínaly? Spíš doporučují začít postupně, třeba první týden vynechat pečivo, druhý týden vynechat další, až se člověk dostane na kýžený stav. Mně se to zdá zbytečně zdlouhavé, zas ale nevím, jestli skok rovnou nebude pro tělo zabijácký.
2. píšou o několika fázích. Pokud tomu dobře rozumím, první fáze je úplně striktní. Držely jste to opravdu nějakou dobu tak striktně, že jste byly úplně bez pečiva, nebo hned ze začátku jste si daly celozrnné pečivo? Je mně jasné, že celozrnné pečivo si budu píct doma, aby nebylo kynuté. To není problém, jen nevím, jestli vůbec takové pečivo na začátku ano.
3. dost varují, že jak se tělo začne zbavovat kvasinek, bývá lidem zle (toxiny) - pociťovaly jste nevolnosti, únavu, migrény nebo cokoliv jiného, co zmiňují?
4. jaké pozitivní účinky kromě toho, že jste se zbavily kvasinkových infekcí jste pozorovaly?
Ještě jednou děkuji za odpovědi ![]()
@ana11 Začala jsem hned, okamžitě a najednou. Špatně mi nebylo vůbec, jen jsem ze začátku měla trochu hlad, než jsem si našla systém a kombinace různých potravin. Pekárnu jsem neměla (a nemám dodnes), takže sehnat pečivo byl největší kumšt. Už je to dlouho, co jsem tuhle dietu držela, ale myslím, že mě výrazně posunula v přemýšlení nad tím co dát nebo nedat do pusy. Kromě zánětů jsem hodně trpěla nadýmáním a průjmama, to se všechno rychle srovnalo, za těch pět měsíců jsem zhubla 7kg, což jsem nijak neplánovala, ale prospělo mi to. Je to i logické, bez cukrů a těch dalších sr. ček jeden zhubnout prostě musí
Držím ti palce
Pár dnů to bude těžké, ale zvykneš si a ani ti to nepříjde. Je to dobré rozhodnutí ![]()
@ana11 píše:
Děkuji za vaše osobní zkušenosti.Asi nejlepší ucelené informace jsem našla zde
Tak se tady teď lituji a zítra pomalu začínám.
Utěšuju se, že třeba do léta i trošku zhubnu, což by bylo fajn, tak snad i nějaká další pozitiva v tom uvidím.
Taky jsem našla dobré infošky na té stránce, jak jsi dávala odkaz. Myslím, že tam to má hlavu a patu. Jinak mě hodně pomáhal čaj Yerba Maté a taky štáva z Aloe a všeobecně jíst hodně ovoce a především zeleniny, jsou to zásadotvorné potraviny
Píšte vynechat bílou mouku, ale jakou teda používat? Bezlepkovou? Špaldovou? Pohankovou? Kukuřičnou? Všechny přeci nejsou nezdravé.
Zajimalo by mě když vynechate pečivo a mléko, co teda snídáte?
@fialovadriana Ono to je o obecném nastavení. Když se začneš zajímat o jídlo i mimo to, že by sis řešila problém, ale chceš, aby ti bylo lépe(což je pak tvé dobrovolné rozhodnutí a paradoxně lépe se dodržuje) a přečteš si něco o jídle, tak zjistíš, že pečivo je ta nejhorší forma obilovin. Jedna z nejlepších inspirací je na jimejinak.cz. Pro člověka živeného klasicky to může být dost radikální, ale když na změnu starvy nespěcháš a zařazuješ změny postupně, tak se to dá.
Snídáme většinou obilninovou kaši. Předchozí večer si uvařím(rozvařím) rýži, špaldu, kroupy, jáhly,…ráno jen ohřeju, ochutím a snídáme.
@fialovadriana píše:
Píšte vynechat bílou mouku, ale jakou teda používat? Bezlepkovou? Špaldovou? Pohankovou? Kukuřičnou? Všechny přeci nejsou nezdravé.Zajimalo by mě když vynechate pečivo a mléko, co teda snídáte?
1. Bílá mouka = mouka zbavená živin, jejím protikladem je mouka „natural“ „celozrnná“ (už jsi někdy viděla sněhově bílou pšenici?)
lepková mouka = mouka z pšenice, pšenice typu špalda, žita, ječmene či ovsa, bezlepková = z jakékoli jiné obiloviny či pícniny (mezi nejužívanější patří asi kukuřičná, manioková, hrachová - mimochodem tradiční mouka u nás až někdy do předminulého století, rýžová a další)
2. Teď jsi na o kápla - ti, kteří přestali jako hlavní zdroj obživy používat konvenční pečivo, mléčné výrobky a jednoduché cukry, je nenahradili nějakou alternativou, ale třeba i zásadně změnili stravovací návyky.. Takže k snídani třeba hutné polévky, nebo různé typy kaší, nebo někdo syrové ovoce/zeleninu, nebo… - těch možností je tolik, tolik..
A když chci nahrazovat, tak např. „mléko“ si vytvořím namočením a posléze rozixováním ořechů či mandlí, z pečiva si upeču vlastní kváskový chleba (jsou borci, co ho umí i bezlepkově), nebo místo mouky do běžného receptu dám rozemleté ořechy/semena, místo cukrů některé sirupy, slady,… Nedávno jsem objevila recept na domácí „cukr“ z cukrvé řepy, resp. není to krystal, je to sladivá tekutá šťáva, říká se tomu sirob.
@Damael ty jo úplně to samé:)
Ta hrachová mouka je dobrá, divila jsem se pro kolik lidí je těžké vykročit z klasického vidění, že hrách je prostě luštěnina, která se jedou za cca 2 roky uvaří s klobásou.