Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
byli jsme na odběru krve na protilátky covid a výsledky mě dost zaskočily. Je tu někdo, kdo by mi to vysvětlil?
Já - covid prodělaný před rokem a výsledek pozitivní 24,8 au/ml (neočkovaná)
Manžel - covid neměl a výsledek má pozitivní 177 au/ml (neočkovaný)
Tchýně - covid neměla a výsledek má pozitivní s 6260 au/ml! (očkovaná, 2.dávka v červenci)
Chyba laboratoře to není, medila ve výsledku psala, že test opakovali
Je tu někdo, kdo by mi vysvětlil, kde je hranice,,dobré" imunity? Pořád s manželem o očkování uvažujeme, ale nevíme zda ještě nepočkat.
Tchýně ráno bude volat obvoďákovi, má jít v lednu na operaci a toto číslo nás znepokojuje.
Děkuju.
A co vás na tom znepokojilo? To, že má hodně protilátek je naopak dobře. Očkování u ní dobře zafungovalo a má dobrou imunitu. Nějaké protilátky máte všichni, Ty jich máš málo, manžel má střední hodnotu.
A proč vás to číslo znepokojuje? Evidentně má tchyně hodně protilátek a to je dobře. A manžel covid nejspíš prodělal bezpříznakově.
Tak tchýně to má dobrý, očkování u ní funguje. Ty protilátky prakticky nemáš a manžel covida musel prodělat, když má protilátky a není očkovaný, mohl to mít bez příznaků.
Vy víte jaká je dobrá hranice? Jaká tedy?
Samozřejmě, že jsme rádi, pokud ji očkování funguje. Ale toto nám dle čísla připadá jako by to prodělala nedávno a jelikož má jít na operaci, tak se právě proto bojíme..
@susanne11 ono to je strašně individuální, ale to bude mít tím očkováním, pokud by to měla bezpříznakové, tak by měla protilátky spíš jako muž, většinou čím horší průběh, tím víc protilátek. A co znám lidi v okolí, tak po prodělání a bez očkování měli hodnoty max v řádech stovek, ne tisíců.
@susanne11 píše:
Vy víte jaká je dobrá hranice? Jaká tedy?Samozřejmě, že jsme rádi, pokud ji očkování funguje. Ale toto nám dle čísla připadá jako by to prodělala nedávno a jelikož má jít na operaci, tak se právě proto bojíme..
Asi to ma spis po ockovani. Cemu by protilatky proti covidu vadily pri operaci, to teda nevim. Zato ty to mas dost nizke, to bych se ockovala.
@berusa.m píše:
A proč vás to číslo znepokojuje? Evidentně má tchyně hodně protilátek a to je dobře. A manžel covid nejspíš prodělal bezpříznakově.
a možná ho prodělala i ta očkovaná tchýně a proto má teď tolik protilátek.
@susanne11 píše:
Dobrý den,byli jsme na odběru krve na protilátky covid a výsledky mě dost zaskočily. Je tu někdo, kdo by mi to vysvětlil?
Já - covid prodělaný před rokem a výsledek pozitivní 24,8 au/ml (neočkovaná)
Manžel - covid neměl a výsledek má pozitivní 177 au/ml (neočkovaný)
Tchýně - covid neměla a výsledek má pozitivní s 6260 au/ml! (očkovaná, 2.dávka v červenci)
Chyba laboratoře to není, medila ve výsledku psala, že test opakovaliJe tu někdo, kdo by mi vysvětlil, kde je hranice,,dobré" imunity? Pořád s manželem o očkování uvažujeme, ale nevíme zda ještě nepočkat.
Děkuju.
Tchýně ráno bude volat obvoďákovi, má jít v lednu na operaci a toto číslo nás znepokojuje.
Manžel covid zjevně měl ![]()
Co vás znepokojuje na tom, že na tchyni očkování zabralo, těžko říct. Ale dědit kvůli covidu asi brzo nebudete. ![]()
JE možné, že se tchyně v nedávné době s covidem setkala a imunitní systém ho zlikvidoval a tím se trochu naboostovala. Očkování nezabrání tomu, abys virus nevdechla. ![]()
@Lucka1111 píše:
a možná ho prodělala i ta očkovaná tchýně a proto má teď tolik protilátek.
To je dost pravděpodobné. Očkování není žádný skafandr. Člověk se „nakazí“ tak jako tak, ale imunitní systém v ideálním případě infekci zlikviduje.
@susanne11 píše:
Vy víte jaká je dobrá hranice? Jaká tedy?Samozřejmě, že jsme rádi, pokud ji očkování funguje. Ale toto nám dle čísla připadá jako by to prodělala nedávno a jelikož má jít na operaci, tak se právě proto bojíme..
Tchyně bude v pohodě. Spíš ty se naočkuj, máš nula nula prd.
Já mám 3/4 roku po covidovém zápalu plic protilátky kolem 280. Doktorka se o tom vyjádřila, že jejich výše není závratná. Jsem rozočkovaná, nějakou chvilku po 2. dávce si je nechám nabrat znova, jen pro zajímavost, pro srandu, z nudy, jak chcete. Jeden čas, když se mluvilo o tom, že by se protilátky mohly uznávat, vím, že padla hranice 200,,,ale nakonec to stejně neprošlo…to jen tak pro orientaci.
I kdyby tchýně prodělala covid nedávno, tak operace v lednu by jí ublížit neměla. Bude minimálně měsíc, dva po - což si myslím, by mělo být ok. Dobré je, že víte, že protilátek má dost a nemusíte se bát, že to chytne oslabená po operaci.
Taky to mohla mít ještě před očkováním a očkování hladinu protilátek zvedlo. A taky to může mít čistě z očkování. To je těžké polemizovat, když neznáte hodnoty před a po.
Každopádně manžel covid zjevně měl a tchýně se mohla svézt s ním. Jako očkovaná mohla mít minimální nebo žádné potíže.
@susanne11 Znepokojení z toho že tchýně vás při kovidu nejspíš přežije ![]()
Upřímně to bych taky nebyl moc klidný
![]()