Protilátky u druhého těhotenství.

1078
30.3.06 09:55

Protilátky u druhého těhotenství.

Ahojky,

mám krevní skupinu AB- a malá má AB+. Při těhotenství mi po odběru plodové vody i po porodu píchli nějakou látku, aby se mi nevytvořili protilátky. A nyní se chci zeptat, jak budu těhotná podruhé, jaká je pravděpodobnost, že se tyto protilátky vytvoří? Co to pro mě znamená? A může zde být problém u porodu? Může být dítě nějak nemocné?
Děkuji za odpovědi.

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
483
30.3.06 10:12

Ahoj

Já myslím Ivulko, že se vůbec nemusíš druhého těhotenství obávat. Tu injekci si dostala proto, aby nenastaly u dalšího těhotenstv problémy.
I já mám Rh faktor negativní a obě děti s Rh pozitivním, takže se mé protilátky sledovaly obezřetně. Ani jedno mimčo nemělo problémy a dokonce ani novorozeneckou žloutenku, která je prý u rozdílných Rh častější.

Přikládám článek od odborníka - takže žádný strach a hurá do druhého mimča :-)
V okamžiku, kdy je matka Rh- a plod Rh+, mohou se při porodu krvinky dítěte dostat do krevního oběhu matky. Pokud k tomu dojde, matka si proti nim vytváří protilátky a stane se imunní vůči faktoru D. První těhotenství bývá bez komplikací, ale při každém dalším by mohly protilátky způsobit rozpad červených krvinek plodu a plod vážně poškodit nebo by mohl plod dokonce odumřít.

Ač to vypadá hrozivě, je pomoc snadná a v dnešní době mohou mít matky s Rh- více dětí bez komplikací.

Již na začátku těhotenství je matce odebrána krev a zjištěna krevní skupina včetně Rh faktoru. Pokud je negativní, je zjištěna i krevní skupina + faktor otce. Pokud je otec neznámý, je s matkou nakládáno tak, jako by byl otec pozitivní. V některých ordinacích takto nakládají s každou Rh negativní matkou, protože jak se říká:" Otec je vždy nejistý." Matka je celé těhotenství sledována na tvorbu protilátek a po porodu, pokud je novorozenec Rh +, dostane do 72 hodin injekci s protilátkou anti-D. Ta zabrání tvorbě protilátek, které by při další graviditě mohly poškodit plod.

Pozor! Jako těhotenství je třeba počítat i prodělaný potrat. I po něm je nutno aplikovat injekci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
30.3.06 11:45

Milu, já mám také RH neg. a i moje dcerka má mínusovou sk. (chudinka :-)), vím, že mi po porodu žádnou injekci nepíchli, počítám tedy, že pokud dítě je také RH neg., u dalšího těhotenství problém s protilátkami nehrozí. je to tak?
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
30.3.06 12:37

Ja som RH - a priateľ RH +. Už v 15tt mi zistili protilátky a odvtedy chodím každý mesiac na kontrolný odber ako sa to vyvíja. Minule som tam bola dokonca i s priateľom aby zistili presný typ protilátok -:(

Na injekcii po pôrode budem určite trvať, pôrodníka chcem niekoho známeho tak nepredpokladám problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
30.3.06 12:52

Taktéž mám 0- a skřítě B+. Tak mi po porodu zcela automaticky bodly protilátky. Nemusela jsem se o nic hlásit, na ničem trvat.

Teta porodní asistentka mi říkala, že to se dává zcela automaticky (proto se miminku hned po porodu bere krev z patičky a maminka má skupinu a faktor napsaný v těhu průkazce) a v dnešní době je to minimální problém (kéž by bylo jen rozdílných Rh faktorů …)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.3.06 13:03

Ahoj, prosim muze me nekdo poradti? Ja jsem Rh - manzel je RH - . Co je nas syn nevim. Po porodu jsem toto uplne vynachala a nemam tuseni jestli jsem nejakou injekci dostala. V propousteci zprave nic neni. Petra

• Citovat
  • Upravit
34
30.3.06 13:30

Pokud je matka i otec Rh-, pak žádné riziko nehrozí ani u dalších těhotenství a ani není třeba aplikace anti-D imunoglobulinu (to jsou ty injekce). Většinou se však aplikuje všem Rh- matkám, protože - jak už tu někdo psal - je třeba přistupovat k tomu vždy tak, že „otec je nejistý“. Jen pro úplnost dodávám, že aplikace by měla být nejen po porodu a po potratu, ale po jakémkoli invazivním výkonu (odběr pupečníkové krve, amniocentéza…), protože i při tom hrozí riziko, že krvinky dítěte proniknou do krevního oběhu matky a ta začne vytvářet protilátky. U Rh- matky a Rh+ plodu jsou obecně rizikovější další těhotenství, ale za dodržení všech postupů (aplikace anti-D globulinu, pečlivé sledování během těhotenství) by neměl být problém. Největším rizikem je rozvoj žloutenky (způsobuje ji bilirubin, který se uvolňuje k červených krvinek, které se vlivem protilátek rychleji rozpadají) a z toho vyplývajícího tzv.„jádrového ikteru“. Jde o to, že bilirubin u novorozenců proniká do mozku a může způsobit jeho poškození. Ale i tomu se dá zabránit častými kontrolami, v těžších případech se pak provádí výměnná transfúze u novorozeněte doplněná o léčbu UV světlem. Tak snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Katrin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
884
11.4.06 11:43

Ahoj holky,
když už se tu rozjela taková diskuze o RH faktoru,tak přidám do placu jednu perličku.
Já i manža máme RH NEG.a náš Kubík je RH POZITIVNÍ !!! Podotýkám,že je 100% manželův :DJinak bych se v tom nešťourala :D Můj dr.nad tím silně kroutil hlavou,prý je to takřka nemožné,aby 2lidi s rh.neg splodili pozitivního potomka.(ale dva pozitivní mohou splodit negativního)Až budeme mít více času,zajdeme na transfúzní stanici,aby nám tu záhadu nějak logicky vysvětlili.
Po porodu mi taky píchli anti-D a náš Kuba měl veliké problémy se žloutenkou.4× se svítil a už nám hrozila i výměnná transfuze krve,na kterou naštěstí nedošlo.

pa Yasmin+Kubík 5měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky