Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hlásím se také do skupiny protrombinových mutací a mám již druhé těhotenství. Není to nic co by se nedalo zvládnout, já jsem chodila a ted znovu chodím v těhotenství na kontroly krve každý 6-8 týdnů na Karlovo náměstí v Praze a celé těhotenství jsem si nic nepíchala, jelikož jsem měla dobré výsledky a nebylo to třeba. Injekci jsem dostala při porodu, a potom jsem si celé šestinedělí píchala Clexane, tedy já ne, manžel mi to píchal, někdy to dost bolelo (pálilo), ale dalo se to vydržet
No a pak už jen 1× za 2 roky na kontroly krve. Je lepší to vědět, alespoň se na to člověk může připravit.
@Boubalka ahoj, můžu se zeptat, ty más jen mutaci protrombinu? a hetero nebo homozygot?? Měla jsi někdy nějaké potíže? Mě zjistili tuto mutaci heterozygotní - na základě roduinné zátěže a já mám hrozný strach jít do těhu:(
Chtěla jsem se zeptat jaké vám naměřili hodnoty Ab/protrombin IgG? Moc děkuji. Potřebovala bych to porovnat s výsledky co mám já.
@ilca2014 : Tak to bohužel nevím jaké hodnoty, ale zkusím se podívat do posledních výsledků, jestli to tam někde najdu ![]()
@astrulinka píše:
@Boubalka ahoj, můžu se zeptat, ty más jen mutaci protrombinu? a hetero nebo homozygot?? Měla jsi někdy nějaké potíže? Mě zjistili tuto mutaci heterozygotní - na základě roduinné zátěže a já mám hrozný strach jít do těhu:(
Ahojky…taky mám heterozygot (tedy poloviční) mutaci a protrombin a pak ještě tu jednu, nevím jak se jmenuje, ale je to ta nejlehčí s kterou se vlastně ani nic neděje. Vůbec ničeho se neboj, je dobré to vědět, aby byl člověk na to připravený a nech se zaregistrovat na Trombocentrum na Karlově náměstí, když budeš chtít pošlu ti odkaz. Tam jsi neustále pod kontrolou a když by něco hrozilo, tak ti dají clexane, ale dávají ho jen když je to opravdu třeba. Já měla těhotenství úplně bez problémů, ani nohy mi neotýkaly a každých 6 týdnů jsem byla na kontrole krve. Do průkazky mi napsali co je třeba, tedy o porodu clexane a pak to šestinedělí, ale dá se to vydržet, pro mimčo cokoliv
Určitě se toho neboj, naopak, buď ráda, že o tom víš a můžeš se na ledasco připravit.
@astrulinka :..a jinak jsem žádné potíže zatím nikdy neměla, dokonce jsem brala i antikoncepci, když jsem to ještě nevěděla a nic. To asi víš, že antikoncepce je zákaz!
@Boubalka aha. tak díky za uklidnění. Já jsem ale z Brna, tak do Prahy daleko, doufám, že jsem i tady v dobrých rukou:)
Ahoj holky, obnovuji diskuzi. Je tu některá z vás která má problém se sráživostí krve a je těhu? Mne bylo zjištěno, že jsem nosička protrombinová mutace faktoru II. Jsem v 21tt a mám se hned objednat na hematologii na Karlák + vyšetření příbuzných v první linii… Máte s touto mutací některá zkušenosti v těhu? Píchaly jste si injekce? Co mimčo - porod - vše v pořádku? CHodily jste ke svému dr. v těhu na častější kontroly? Je to pro mne novinka, netušila jsem, že něco takového mám a jsem logicky dost vystrašená
. Už mám za sebou jeden porod - předčasný před 5 lety v 33tt (možná také souvislost). Jinak HA jsem brala 12 let a to bylo bez problémů… Děkuji za VAše zkušenosti - rady… Iv.
@Ivettt78
Ahoj, me zjistili tuto mutaci heterozygot, faktor II. az ted v druhem tehu. Pri prvnim mi nedelali na mutace testy.. nicmene chodim kazdych 6 tydnu na Karlak. Jeden den odber a za dva dny konzultace. Jsem 32 tt. Zatim krev vychazi pekne, takze si pokud se nic nezmeni budu pichat az po porodu v sestinedeli. Dostala jsem karticku s udaji o mutaci a tu uz musim nosit cely zivot u sebe. Jinak se neni ceho bat. Je to dedicne a mame to od narozeni. Ja to mam od otce. Ma to 3% populace ze 100%, takze taky mazec ![]()
@Ivettt78 Ahoj Ivett, mně přišli na leidenskou mutaci tím, že jsem dostala plicní embolii pár let zpět. Takže celou dobu vím, že jakmile se zadaří, budu muset píchat (což se teď povedlo
).
Nicméně. Nejnebezpečnější je, když se o tom neví. To, že ti to zjistili, je dobrá věc, neboj.
Já jsem sledovaná v trombocentru, v pondělí potvrzené těhotenství, hned jsem si volala a musela naklusat pro injekce. Těch se neboj, jsou to malé jehličky, zvládneš to (po pár dnech) sama
nebo holt někdo pomůže.
Je možné, že to ani nebude potřeba, já bohužel musím bez diskuse kvůli té prodělané embolii… ale třeba ti bude stačit chodit jen pravidelně na odběry jako Betty.
Budeš trochu víc sledovaná, ale důležité je, že se na to přišlo. S porodem ti bohužel neporadím, čekám první… Držím palce, chápu, že to vystraší, ale není to nic strašného, opravdu důležité je, že se na to přišlo, nejvíc rizikové je, když o tom nevíš…
Pokud by ses musela ředit, tak buď připravená na to, že se ti budou mnohem častěji dělat modřiny a budeš víc krvácet, může se to týkat i vaginálního krvácení… nepanikařit! ale nepodceňovat.
Jinak vliv na běžný život. Máš prostě vyšší riziko vzniku krevní sraženiny (tromboza, hlavně dolní končetiny), které když se urvou, můžou putovat krevním oběhem a udělat po těle dost paseku. Dlouhé cesty autem a letadlem jsou riskantní- je dobré se před těmito cestami naředit, a častěji vstávat a nohy protahovat. To samé dlouhé sezení u PC - já každou hoďku vstanu a projdu se. Měla by ses vyhýbat hodně těžkým věcem (tu sraženinu jsem si urvala přeskládáváním těžkých balíků papírů v práci) a dále teplotním šokům. Nejvíc zabijácká je z tohoto ohledu prý sauna - v teple se ti ty cévy krásně roztáhnou, pak bum ledová voda, stáhnou se a sraženina se tím šokem může urvat… celkově to zas tolik omezení v životě není. Pokud by tě čekala nějaká operace, nebo jsi měla dolní končetinu v sádře, je to opět potřeba řešit preventivním naředěním…