Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@beruska9 píše:
@warita : ja nepopiram vyhody dudliku, moje deti ho mely taky, jen mi to prijde vtipne, kdyz se deti „obvinuji“ z toho, ze by rady delaly to, co je prirozene a co delaly tisice let, nez nekdo vymyslel dudlik. Proste mi prijde veta „Dela si z prsa dudlik“ prastena, to je vsechno
Ja si prave ale nemyslim, ze miminka tisice let visely nonstop na prsu, to je moderni fenomen.
@warita : no to prave neni. Staci se podivat na tradicni kmeny v Africe nebo v Australii nebo v Mongolsku treba. Mne to bavi cist ![]()
Oddelovani mimin od matek je zalezitosti mozna poslednich 150 let nebo tak (mimo vyssi vrstvy, ale to meli pecovatelky a kojne zase)… Ale ja tady nechci agitovat, nezijeme v busi ani v kmenovych spolecenstvich, takze tezko muzeme fungovat jak tradicni kultury. Mame vsemozne moderni vydobytky a pravo si vybrat (do jiste miry), jak budeme zit. Tak at si kazdy dela po svym
Ja spis moc nechapu to vymezovani se, nastesti mam docela dobre okoli, moje kamaradky jsou jak „kontaktni,“ tak „moderni,“ kojici i davajici UM, nosici I vozici v kocarech, ockoujici i antivax atd a dokazeme se normalne bavit a nesezrat se ![]()
@beruska9 jasne. Ja jsem v podstate pro kontaktni formy vychovy, i kdyz to treba v urcitych vecech na to nevypada. A souhlasim v tom, ze kazdy si to musi zaridit jak to sam citi a s cim se citi pohodlne. Taky nemam rada, kdyz zeny dostavaji nalepku eko bio a podobne derogativni vyrazivo, sec jsem to sama tady v diskuzi pouzila, damy prominou, mela jsem slabou chvilku. Pouze mne v tomto kontextu zarazi to mnozstvi diskuzi, kde si pak kontaktni matky stezujou na to, ze na nich to dite nonstop visi a treba maji na 3 letech problem odstavit od prsa a podobne. Tak kdyz jim to vyhovovalo, tak by melo i dal, nebo ne? Ja bych rekla, ze jako u vseho existuje nejaka zdrava mira a ne vzdy se to dari utrefit.
A to já prsem uklidním ráda, posledně si dítě rozrazilo ret, tak jsem pusu vypláchla od krve, dala prso a za pět minut už bylo po pláči, v tu chvíli mne nic lepšího nenapadlo. Má rok a půl.
@warita :
Ja se snazim drzet toho, ze se ma hledat rozumny kompromis mezi potrebami ditete a matky a kazdy je jiny… Kdyz se to moc zvrhne na jednu stranu, tak to nemuze fungovat. Nekdy se to odhaduje tezko, hlavne, kdyz clovek nema zkusenosti…ja takhle nechtela resit caste buzeni u prvniho az jsem se dostala do docela sileneho stavu…a tak. Clovek se vzdy uci ![]()
Ja jako @stín katedrál to prso taky rada vytahnu, rychle reseni
ale taky jsem si vedoma toho, ze to ma svoje nevyhody, treba v tom, ze nekdy ho nic jineho neutisi. Vsechno ma svoje pro a proti a at si kazdy najde cestu, ktera pro nej a jeho dite funguje ![]()