Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj prcek má teda jen dva měsíce, ale už asi týden si také pořád rve
do pusinky skoro celou ruku (né jen prst) a včera jsem se na to ptala
obvodní doktorky. Její odpověď - je to prý scela normální. Prostě zjistil, že má ručičky a tak zkouší. Takže jsem ho vesele nechávala ocucávat
si ruce, ale Vaše odpovědi mě trochu zmátly.
Dudlíka taky občas dávám, většinou když nemůže usnout.
Iffka píše:
Já zase zastávám názor, že než aby si dítko cumlalo palec do 10 let, zničilo si nehty i zuby, to ho raději nechám dudlat a ve 3 letech ho to odnaučím. Chvilku si pořve a bude mít klid do konce života, tak jako třeba s kojením.
iva
Všechno jsem nečetla, ale s tímhle souhlasím - dudlík sebereš, ale ruce ne. Ale v tom vašem věku nevim, jestli se na něj ještě přeorientuje…
Moje starší ruce camlala při objevování ruček a pak jen u růstu zubů (a teď, ale to dělá, když se vzteká - vytahuje rty…
)
Mladší ruce ale docela drsně tahá. Až trochu moc, tak se snažim jí vždycky dát dudlík (dá ho, ale musí být unavená, ospalá…). Právě aby si zvykala, protože kdo jí pak bude dávat pryč ty ruce, že:D
Ahoj devcata, jsem tady nova, tak bych se rada zapojila, neva?
jestli taky můžu! myslím, že dudlík je lepší… prostě se v určitém věku ztratí a je to! ale palec… ten je pořád.. mám v rodině kluka.. který dlouho cumlal… svůj palec! asi skoro do osmi let! když nemohl spát… víte jak vypadá jeho palec a nehet? má ho úplně placatý.. a normálně delší od toho sání! takže.. ale někdy je to těžké naučit na dudlíka.. takže se musí vybrat takový aby „padl“ do pusy… a než takový najdete někdy vyzkoušíte snad pět druhů… ![]()
Ahoj mamino
mam 7mesicniho syna a na dudlik je zvykli ale kvuli tomu mu ho nebudu nutit kdyz ho nechce.Do pusy si strka vsechno co uvidi a ruku tam ma skoro porad
Tak se s tim netrap
Nemyslim si ze z obcasneho cucani ruky musi byt hned krive zuby.Mej se hezky ![]()
souhlasim s Macikem74!!! jak mam ale toho meho petimesicniho kluka odnaucit, aby si ty prsty necumlal?! dudlik moc nechce a abych rekla pravdu tak to s nim ani moc neumi… nezanedbala jsem neco?
ale kdyz nemuze usnout, tak si ho vezme, parkrat si zacuca a pak ho vyplivne.
Ja myslím, že už vám asi dudlík teraz nepomože. Teda našemu Marekovi sme vzali dudu, keď mal 3 mesiace a bolo to v poho. Teraz v 10 mesiacoch začal strašne zle spávať, tak som nevydržala a ponúkala som mu ho, ale vobec ho nezaujímal. Keď chce zaspat, 5 minút si ucucáva predlaktie a zaspí. Ruky si tiež dáva často do pusy, ale necucá, len si tak prehmatáva ďasienka… Neviem si prestavit, že by som mu v tom nejak v tomto veku zabránila…