Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že je před víkendem a naše dětská doktorka už má po ordinační době a na mobil se nemůžu dovolat, chtěla bych se poradit…
Od rána má roční dcera totální průjem (zatím 2×), k tomu teplotu po odečtu 37.7. Naprosto se změnilo její chování, je unavená, ospalá, po dopoledním dvouhodinovém spánku dostala Sunarku (to jsem ještě nevěděla, že má teplotu) a už zase leží v posteli a vypadá, že jí není nejlíp… Pít nechce… Přemýšlím, co dál, jak se zachovat, když bude teplota večer vyšší, nedejbože přijdou výživné horečky. jak dlouho čekat a léčit doma, kdy jet na pohotovost…?
Díky za rady!
viroza, mame totez, pit zacne, neboj
davam Nutrolin B na srovnani briska, tmavy caj a ryzovy odvar, nurofen na teplotu,, jo a mozna ti zacne i blinkat, u nas jeden kaka druhej blindi
Miramax píše:
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že je před víkendem a naše dětská doktorka už má po ordinační době a na mobil se nemůžu dovolat, chtěla bych se poradit…
Od rána má roční dcera totální průjem (zatím 2×), k tomu teplotu po odečtu 37.7. Naprosto se změnilo její chování, je unavená, ospalá, po dopoledním dvouhodinovém spánku dostala Sunarku (to jsem ještě nevěděla, že má teplotu) a už zase leží v posteli a vypadá, že jí není nejlíp… Pít nechce… Přemýšlím, co dál, jak se zachovat, když bude teplota večer vyšší, nedejbože přijdou výživné horečky. jak dlouho čekat a léčit doma, kdy jet na pohotovost…?
Díky za rady!
podobně se chovala málá,když nám rostla první stolička,ale může to být cokoli jiného. Já bych zavolala na pohotovost a po telefonu to konzultovala s DR přepojit ti jí musí.
Ahoj, určitě nedávej mléko ani mléčnou kaši.Uvařila bych rýžovou s mrkví.Než Ti zavřou lékarnu, jestli nemáš doma nurofen sirup, tak si skoč pro nurofen, kdyby to večer vyskočilo na 38, do té doby ji okoupej ve vlažné vodě , zkusila bych tak po dvou hodinách a uvidíš.Když to nebude zítra ráno lepší, tak radši jeďte na pohotovost.
Bude to nejspíš nějaká viróza, je toho teď všude bohužel plno. Rozhodně bych ji nutila pít, i když nechce. Když měl náš malý v roce a něco průjem, na pohotovosti mi řekli aspoň jednu kávovou lžičku za čtvrt hodiny. Tzn. když nepije, tak po lžičkách, a když bude nejhůř, tak stříkačkou. Aspň trošku. Tekutiny při průjmu i teplotě jsou nejdůležitější. Že nemá chuť k jídlu, není taková hrůza. Jinak při průjmu jsou dobré laktobacilky, stojí to sice fůru peněz, ale pomůžou. Ale fakt - hlavně ty tekutiny. My jsme skončili kvůli dehydrataci při průjmu na kapačkách, takže od té doby do něj leju při takovýchto situacích tekutiny, jak se dá i nedá. Držím palce, ať je to brzo ok.
hlavně ji dobře namaž zadeček a moc ho nedři, při průjmu se může velice snadno oprudit, takže radši omývat.Tekutiny bych dávala aspoň po lžičkách.Jak to půjde.
Taky bych jídlo neřešila, hlavně hlídat tekutiny.
Jak píšou holky po lžičkách, nebo nám se osvědčila taková ta odměrka na nurofen,z toho to baví obě děti, když je nutnost.
Taky jsem skončila kdysi se starší dcerkou na kapačkách.
Jo a pokud bude zvracet. Tak je dobré po lžičkách dávat černý chlazený čaj oslazený glukopurem.
taky bych to viděla na virozu, lítá to všude kolem. bojujeme s tím od středy, už jsme byly i v motole.
Střídavě zvracela a průjmovala, už je to ale lepší. Horečku nad 38,5 jsme srážely čípky Nurofen nebo paralen sirupem - ten jí chutná ![]()
K pití se doporučuje Kulíšek, ale je to hrozně hnusný, vůbec to nechtěla, takže doktorka poradila kvalitní minerálku případně ochutit… A furt nutit a nutit pití. Jídlo řešit zatím nemusíš, hlavně ty tekutitny.
no a vydržet, ono to přejde. ![]()
A co v rámci tekutin ředěný ovocný šťávy? Na průjem asi nevhodný, ale je to jediný, co jí fakt chutná a pije…
Ale abych to ještě nezhoršila!
Ahoj,
napadlo mě že by zmírnit průjem mohlo jabloko nebo banán,ale možná jen plácám…
Ale vím že Domímu vždy banán pomohl.
Tak už má 38,2
Ale ZATIM ještě po polední kaši nekadila…
Ach jo, tak dám asi čípek ![]()
ahoj, důležité je opravdu aby hooodně pila. A jen černý čaj. Ale udělej ho slaboučký a oslaď glukopurem podle své chuti. To by mělo chutnat i dcerce. K jídlu hlavně nééé mléčné výrobky to je i UM. Na snídaní jí můžeš dát třeba rýžovou kaši, ale pozor na to aby byla bezmléčná. Pak můžeš dávát banán, jablko, rohlík ( suchý ), mrkvový vývar třeba s bramborem a rýží. A při horečce střídat třeba Nurofen s panadolem po čtyřech hodinách. Pokud ti nebude chtít papat tak hlavně se snaž do ní dostat co nejvíce tekutin. To je nejduležitější aby pila.
Já bych s dítětem jela okamžitě na pohotovost!!
Máme čerstvou zkušenost s rotavirovou infekcí. Dvouletá dcera byla 8 dní na kapacích infuzích. Když to minulou středu propuklo, byla do dvou hodin od prvních příznaků úplně dehydratovaná, hotová.Byla unavená, spala, nepříjmala tekutiny. Jsem ráda, že jsme na pohotovost vyrazili hned a ne až ráno.
A to doma během těch dvou hodin ještě průjmy neměla, ale asi třikrát po sobě zvracela. Pro dospělého „jen“ třikrát, pro dítě to může být kolabsový stav. Průjmy se spustily až v nemocnici.
Dehydrataci poznáš podle únavy,spavosti, suché kůže, rtů, vyschlých, povleklých, bledých, bílých sliznic,nafouklého bříška.
Roční dítě, tam bych si nezahrávala s nějakými babskými radami a čajem s glukapurem. I kdyby to nebylo tak vážné, oni vám na pohotovosti hlavu neutrhnou. Dehydratace přichází velice rychle a může být velmi nebezpečná. I menší ztráta tekutin je kritická.
Držím pěsti ![]()