Průkaz ZTP - přešetření
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
průkaz ztp
Hezký den, dnes jsem byla na úřadě sociálních věcí kvůli svoji průkazce ZTP, že mi koncem července končí její platnost a prodloužit ji. Neměla jsem s tím nikdy problém, ale pracovnice mi řekla, že musím podat novou žádost o její prodloužení to zcela chápu. Ale nepochopím, když mi řekla, že se mi pak ozvou kdy ony ty pracovnice přijdou ke mě domů???
Prej, co zvládnu a co ne.
Nikdy tohle nechtěly. Jsem od narození nedoslýchavá a v 5 letech prodělala karcinom štitní žlázy a mám invalidní důchod prvního stupně. Můžete mi to někdo vysvětlit???
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ono průkaz ztp i příspěvek na péči se může kdykoliv prošetřit, i v době, kdy klient tyto výhody již požívá. Tak samo, když někdo pobírá dávky pomoci v hmonté nouzi, může se provést sociální šetření kdykoliv během pobírání dávky. Slyšela jsem, že v poslední době dost věcí prověřují…nu, pracovala jsem na sociálce do roku 2011 a co se tam teď děje vím jen z doslechu a nové zákony a vyhlášky již nesleduji vůbec. Šetření vesměs probíhá tak, že se s klientem vyplní dotazník, někdy se provádí šetření v okolí (sousedi, místní obchod - pokud je v okolí třeba jediný apod.) Např. když má klient předepsány berle, jestli je skutečně používá a je s berlemi vídán…Já tedy pracovala na hmotné nouzi, ale pár kolegyň na odboru pro zdravotně postižené jsem měla (takže povykládaly).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kjhui
Ano, to je také možné. Bohužel u Rosky (organizace pro lidi s roztroušenou sklerózou) jsem se dozvěděla, že už byl odebrán i invalidní důchod. Ošetřující lékaři už jsou na prášky, že posudkoví lékaři v ČR jako jediní na světě dokáži uzdravit člověka s touto chorobou
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky děkuji víc tedy popátrám na internetu.
Apaji a proč ty pracovnice chodí až do domu? Chtějí vidět jak žiju? Moje maminka měla velmi špatná záda a špatně chodila, ale jednou byla namátková kontrola a vybrali si par lidí a těm to všechno sebrali. Mamka se odvolala a vrátili ji to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mumík
V současné době nevím jaké je oficiální stanovisko. Podle mě, dotazník může vyplnit klient kdekoliv, třeba na úřadě při podání žádosti. U hmotné nouze to je jiná (klient nebydlí, kde tvrdí, bydlí tam někdo jiný, počet lidí v bytě apod.), to u ztp nehraje roli. V okolí se můžu poptat bez toho, abych chodila ke klientovi domů. Myslím, že chtějí vidět jak klient funguje v domácích podmínkách (oficiálně), mezi námi si myslím, že je to zbytečné. Kdysi, když byl ještě příspěvek při péči o osobu blízkou, měly kontroly doma smysl, protože to dostával opatrovník, který často péči o babičku/maminku/tetičku zanedbal (zažila jsem na praxi paní v pomočené posteli, která byla celá žlutá od zaschlých fleků moče, podvyživenou, opuštěnou - opatrovník mizel i na celý den, bez pomoci). Neboj se toho, ono pro terénky (soc. pracovnice) to je celkem jedno jak bydlíš, splní si svoje. Co máš nebo nemáš doma je nezajímá, po bytě by chodit neměly, pokud nejsi v hmotné nouzi, ale píšeš, že máš důchod. Posaď je v kuchyni nebo v obýváku, vyplň s nimi ten dotazník, odpověz na otázky a konec. Jinak já mám také důchod I. stupně, doporučují mi ztp i příspěvek na péči (ošetřující lékaři), ale vím, že nic nedostanu, tak to ani nezkouším. Berou všechno všem, nechtěli mi po 2 operacích srdce a operaci mozku dát ani ten I. stupeň. Až jsem zašla na genetiku a zjistili, že prostě mám syndrom, kdy se mi trhají tepny a tvoří aneurysmata - na to mi tedy milostivě dali I. stupeň. A feťákům dají III. st. + ještě dietku na zničená játra. Je to hnus v dnešní době
. Jinak ještě podotknu, že ve zprávě může být, že jsi měla byt čistý, uklizený…tudíž zvládáš sebeobsluhu a domácnost dobře (třeba opravdu hledají záminku), nejsi až tak unavená…Je to paradox, člověk před návštěvou ze sociálky se snaží pořádně uklidit byt a ono mu to třeba uškodí a nikdo už nevidí, že u toho málem vyplivnul duši. Jako známý z Rosky chodil po úřadech ve dnech, kdy mu bylo lépe (logicky, že?) - tudíž o berlích, zbytek dnů byl na vozíku. Vzali mu důchod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kjhui
POslední info, které mám je, že je to kombinace posudkového lékaře a vyplněný dotazník a zpráva soc. pracovnice, která doporučí nebo ne, ale poslední slovo má posudkový lékař. Vím, že holky se často vztekaly, že doktor rozhodoval naopak, přitom ony byly doma a viděly, že klient třeba opravdu potřebuje pomoc a tudíž příspěvek na péči.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ZTP
Ahoj, m, uzu se zeptat, jak ti dopadla navsteva soc. pracovnice? Mam DMO a taky ke mne prijde. dekuju za odpoved.
- Citovat
- Upravit
AHoj, skusim ozivit diskusi s trochu jinym dotazem: kdyz si zmenim trvaly pobyt musim si nechat vystavit i novy prukaz ZTP? Ted jsou pry nejake docasne prukazy a po novem roce budou nove. Trvaly pobyt by byl stale ve stejnem okrese ale spadal by pod jinou obec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit