Průvodce v Osvětimi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Karleon píše:
@Nikolllet Můžu se zeptat, co tě vedlo jet na takové místo 3× a uvažovat o další návštěvě?
Předpokládám, ze jsi tam nikdy nebyla. Já jsem tam byla taky už mockrát… Pokaždé to člověk vnímá jinak, víš. Při první návštěvě tebou otřese atmosféra a ten pocit, že jsi tam, kde byli oni… Člověk víc vnímá až při další návštěvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikolllet Já tam byla2×, ale dítě bych tam já osobně nebrala. A to dítě jakéhokoliv věku. Už jen kvůli té atmosféře a také s ohledem na uctění místa a s ohledem na ostatní účastníky ve skupině - myslím teď na případné brečení, či naopak dovádění - malému dítěti nevysvětlíš vhodnost a nevhodnost chování.
Ale hlavně bych nechtěla aby malé dítě nasávalo tamní atmosféru… ![]()
Takže za mě - počkala bych až na práh dospělosti dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JančaDv Souhlasím. V patnácti je čas tak akorát. Návštěva v pozdějším věku neuškodí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon Ja jsem tam byla dvakrat a urcite pojedu zase. Ono za prve to pokazde clovek jinak vnima a za druhe jsem tam nebyla 8 let a expozice se dost zmenily…
@Nikolllet S kocarkem bych nesla i proto ze do kazdeho baraku jsou schody a neco je dost zle pristupne, jestli si dobre pamatuju
A kdyz uz tam budes urcite budes chtit videt vsechno…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon pokazde me to prijde jinak zajimave, pokazde jine rocni obdobi-atmosfera, jine pocasi, jiny pruvodce.. Nehlede na to ze v kazdem veku to vnimam jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jinak mate pravdu, s tim kocarkem to byl blby napad..to jsem fakt nedomyslela. A vsem dekuji za nazor ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My tam byli minuly tyden a průvodce neměli a bez něho to fakt bylo o ničem. Takže jedeme znovu, ale zavoláme si tam napred
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, máte někdo zkušenost se zájezdy ze slevomatu?
Respektive víc než jednu zkušenost (někde uprostřed tématu)?
Jde mi o to, že jsme z Plzně, takže po vlastní ose nás jen dojet tam vyjde na nemalý peníze…
Jestli má smysl jet tam na hromadnou exkurzi 3,5h, s průvodcem, Osvětim i Březinka.
je to tenhle zájezd.
https://www.slevomat.cz/…i-a-brezinky?…
Nebo jestli je to o ničem a vyrazit tam na celý den…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vartas píše:
Přiznám se že nevím… Poptejte se, jak je co podrobné, rozhodně volte tu, která bude trvat déle a bude podrobnější… Je spousta zájezdů na slevomatech asi za 800 korun, ale ve finále máte na prohlídku obou táborů tři hodiny a vlastně se nic nedovíte…
prosím tě, když jsem koukala přímo na stránky polské, tak tam byla taky jen tří a půl hodinová exkurze s průvodcem, stejně jako v tom slevomatu. Takže v čem by to bylo jiné tam jet na vlastní pěst?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli mohu doporučit-my tam jeli vlastním autem z již. Čech, absolvovali asi onu 3 a půl hod. exkursi, rozhodně to nebyla ta celodenní. Domů jsme ale jeli jak opaření, střídali se v řízení…Zanechalo to v nás velmi citlivé hluboké dojmy.Dnes už bych se tam nechala dovézt. Ještě týden po Osvětimi jsem myslela denně na to, co jsem tam viděla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem byla v Auschwitzu a Birkenau 2× jednou jako patnáctiletá a teď tento pátek jsem tam zavítala po 25letech, každá prohlídka byla jiná. Na té první jsme měli průvodce a tak nějak jsem to vnímala jinak, dost to „očesali“ vzhledem k našemu věku, měli jsme polského průvodce. Vzhledem k tomu, že dobře rozumím polsky, tak to nebyl problém, výklad byl fajn, ale prohlídka dost krátká, hodně jsme toho neviděli a je pravda, že za těch 25 let se to tam hodně změnilo, podle toho jak jsem si to pamatovala.Za tu dobu jsem načetla mnoho knih s problematikou 2.světové války, holocaustu a koncentračních táborů, takže na páteční prohlídku jsme již vyrazili sami bez průvodce, nakonec jsem byla ráda protože jsme si sami vše v klidu prošli. Prohlídku jsme otočili naopak nejdříve jsme jeli do Birkenau a pak do Auschwitze (kde je prohlídka od 15 hod. bez průvodců, do 15h tam nikoho bezz průvodce nepustí).V Birkenau jsme měli celkem štěstí, protože vždy se okolo nás pohybovala polská skupina studentů s vlastním průvodcem, takže jsme se dozvěděli ještě občas někdy něco navíc, co jsme nevěděli. Jinak ten základní výklad je asi u všech stejný, pro toho kdo má nějaké informace o této problematice, tak je vlastně průvodce zbytečný. Naše prohlídka trvala v Birkenau asi 3,5 hodiny a v Auschwitz 2,5h a docela jsme spěchali, protože jsme přijeli později kolem poledne, takže nás dost tlačil čas. Určitě se jedná o velmi silné emoční procítění, ale lidé by neměli zapomínat, že se tohle dělo…Děti jsme nepotkali žádné, jen dospělí lidé a mladí studenti od 16let a výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@doxxi píše:
Já jsem byla v Auschwitzu a Birkenau 2× jednou jako patnáctiletá a teď tento pátek jsem tam zavítala po 25letech, každá prohlídka byla jiná. Na té první jsme měli průvodce a tak nějak jsem to vnímala jinak, dost to „očesali“ vzhledem k našemu věku, měli jsme polského průvodce. Vzhledem k tomu, že dobře rozumím polsky, tak to nebyl problém, výklad byl fajn, ale prohlídka dost krátká, hodně jsme toho neviděli a je pravda, že za těch 25 let se to tam hodně změnilo, podle toho jak jsem si to pamatovala.Za tu dobu jsem načetla mnoho knih s problematikou 2.světové války, holocaustu a koncentračních táborů, takže na páteční prohlídku jsme již vyrazili sami bez průvodce, nakonec jsem byla ráda protože jsme si sami vše v klidu prošli. Prohlídku jsme otočili naopak nejdříve jsme jeli do Birkenau a pak do Auschwitze (kde je prohlídka od 15 hod. bez průvodců, do 15h tam nikoho bezz průvodce nepustí).V Birkenau jsme měli celkem štěstí, protože vždy se okolo nás pohybovala polská skupina studentů s vlastním průvodcem, takže jsme se dozvěděli ještě občas někdy něco navíc, co jsme nevěděli. Jinak ten základní výklad je asi u všech stejný, pro toho kdo má nějaké informace o této problematice, tak je vlastně průvodce zbytečný. Naše prohlídka trvala v Birkenau asi 3,5 hodiny a v Auschwitz 2,5h a docela jsme spěchali, protože jsme přijeli později kolem poledne, takže nás dost tlačil čas. Určitě se jedná o velmi silné emoční procítění, ale lidé by neměli zapomínat, že se tohle dělo…Děti jsme nepotkali žádné, jen dospělí lidé a mladí studenti od 16let a výše.
Ahoj,
letos se tam chystáme po druhé a chtěla jsem se tě zeptat jestli jste (jak už tu bylo napsáno) se tam předem objednávali, aby jste nemuseli čekat ve frontách
Když jsme tam byly naposledy, tak mě ty fronty nijak velké nepřišly, tak ted přemýšlím co a jak… A je tedy pravdou, že Osvětim si můžeme projít sami až po té 15:00 hodině?
S průvodcem to bylo fajn, ale nešli jsme do všech těch bloků, takže ted by jsme si vše chtěli projít sami. Ještě by mě zajímalo v jakých jazycích jsou tam popisky? Matně si pamatuju, že při troše času jsme tam četli nějaké vydání novin v češtině, ale jistá už si nejsem ![]()
Děkuji za odpovědi
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Daffy.25 y jsme se neobjednávali, jak jsem psala. Když jsme byli v Osvětimi okolo 11h dopoledne, tak tam bylo fakt plno a už byl volný jen anglický průvodce, což pro nás nemělo význam, protože výklad je fakt specifický a myslím, že bych všemu nerozuměla, zas tak dobře na tom s angličtinou nejsem. Jinak byl výklad v polštině, češtině a slovenštině, vždy v daném čase a byl placený, volně pak už teda po té 15h. bez placení.
Popisky jsou v celém areálu polsky, anglicky a myslím že hebrejsky.
Koupit si můžeš papírového průvodce v češtině za 7zl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj ženy, tak jsem vám jen chtěla říct, že jsem se dnes v noci vrátila z exkurze do Osvětimi. Nakonec jsme byli s tou cestovkou, co jsem ji tu zmiňovala už na jaře.
A řeknu vám, každý by se tam měl jednou podívat.
Měla jsem načteno docela dost, ale ani tisíc dokumentů, filmů a fotek nevynahradí tu jedinečnou atmosféru osobně projít branou Arbiet macht frei, podívat se do baráků, hlavně sklepní prostory jsou fakt síla.
A v jedné místnosti, kde je po celé jedné straně vitrína s ostříhanými vlasy, je na druhé straně malá „výstavka“ dětského oblečení, botiček a dřeváčků, a jak nejsem žádná velká cíťa, tak tohle mě dostalo a rozbrečelo…
Každopádně opravdu doporučuju se tam jet podívat, ač to bylo trochu hektické (nevěřila bych, že to řeknu o skoro pětihodinové prohlídce - oba tábory), logicky, protože je tam spousta dalších skupin návštěvníků, tak to stálo za každou korunu a za každou dlouhou hodinu v autobuse. Člověk si připadal až nepatřičně, když se vrátil do autobusu a rozbalil svačinu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 mohu se zeptat? tam asi plakali více lidí ne? Já bych se tam teda i bála jet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.