Průvodce v Osvětimi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
My tam byli asi 4 roky zpět a měl slzy u těch dětských hadříků i manžel. Znova bych tam nemusela. Průvodce jsme neměli, ale my se tam tak courali, že to bylo lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marg no my tam přijížděli, bylo sychravo, mlha (až jsme si skoro říkali, aby bylo něco vidět), mrholilo, prostě „atmosféra jak prase“. Přesně jak píšeš, hlavně v Březince, navíc ve které sme byli později a cca v polovině prohlídky už se stmívalo, v posledním baráku, kde sme byli cca 10 minut před opuštěním tábora, už nebylo ani vidět, tak to na člověka opravdu padalo.
My tam byli v cca 7st., profukovalo tam jak blázen, byli sme solidně oblečení a přesto nám byla celkem zima, nedovedu si představit tam někde stát celou noc jen v pláněném oblečení v mínus dvaceti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 jojo, přesně taky jsem měla stejné myšlenky s tím počasím. To byla pro mě snad horší představa, než nemluvňata v plynové komoře…ta zima! Taky jsem byla navlečená a bylo tam takové vlezlé chladno, tak jsem na všechny myslela, jak tam museli stát hodiny na tom apelplatzu a bylo mi fakt úzko.
Na mě nejhůř působila ta železniční trať v Březince, kde probíhaly selekce, v té mlze, ta atmosféra…taky ty baráky v Březince, když už jsme procházeli skoro ve tmě, ty pryčny a latríny v té tmě, brrrr. Celkově Březinka mi přišla strašidelnější, než Osvětim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marg v Březince jsme žádné pryčny neviděli. Jen ty latríny a pak dva prázdné baráky.¨
Některé baráky jsme viděli s cedulemi na dveřích, že probíhají konzervační práce, tak možná byly ty pryčny tam.
A co mě ještě dorazilo, jak na těch latrínách to i po těch sedmdesáti letech smrdělo…Nevěřila bych…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 vidíš a já měla dojem, že ty pryčny byly dokonce ve všech barácích. no každopádně v jednom byly určitě, to mám stále před očima. Hned ta první řada napravo od vstupu. A ty latríny jsem tedy necítila, to mě překvapuje, že to bylo stál cítit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marg nevím, těžko říct, možná nějaký jiný tlak, nebo tak, ale hned jak sem tam vlezla, aniž jsem se podívala, co je vevnitř, tak to bylo cítit jako kadibudka, kouknu na kámošku, co tam byla se mnou a říkám jí, cítíš to taky?? A ona jen přikývla. Chlap nám říká, prosim tě, je to prostě starý dřevo…
ale pak sme vlezli hned do vedlejšího baráku, byl úplně stejný, jen bez latrín, a ten cítit nebyl (resp. byl cítit trochu zatuchlinou), tak znova hodím oko na chlapa, na kámošku a oba „no jo“.
Jako né že by to byl puch, že by se člověk zalykal, ale prostě to nezaměnitelný aroma cítit šlo.
Příspěvek upraven 18.10.15 v 22:20
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No my byli až dál, nějaká čtvrtá řada, možná i pátá? Nepamatuju si přesně, nepočítala sem to. Na těch prvních od vchodu byly právě ty cedule.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 5 h je zoufale málo. JInak dopouřučuju návštěvu Dachau, je to jediný KT kde zůstala plynová komora. Taky masakr. Ale jak Birkenau a Osvětim je rozlohově nejvíc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
@marg nevím, těžko říct, možná nějaký jiný tlak, nebo tak, ale hned jak sem tam vlezla, aniž jsem se podívala, co je vevnitř, tak to bylo cítit jako kadibudka, kouknu na kámošku, co tam byla se mnou a říkám jí, cítíš to taky?? A ona jen přikývla. Chlap nám říká, prosim tě, je to prostě starý dřevo…
ale pak sme vlezli hned do vedlejšího baráku, byl úplně stejný, jen bez latrín, a ten cítit nebyl (resp. byl cítit trochu zatuchlinou), tak znova hodím oko na chlapa, na kámošku a oba „no jo“.Jako né že by to byl puch, že by se člověk zalykal, ale prostě to nezaměnitelný aroma cítit šlo.
Příspěvek upraven 18.10.15 v 22:20
ty budky vedle byly umývárnou. Jinak pryčny jsou ve všech zděných BIa, BIb a v některých dřevěných (BIIa), záleží, kde jste byli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se jo, máš pravdu, pět hodin je na jednu stranu dost - na druhou málo…
Jinak my byli v Březince jen v těch dřevěnejch, ten druhej barák, ve kterým jsme byli, nám průvodce řekl, že tam spali, ale pryčny tam nebyly…Pryčny na spaní jsme viděli jen v Osvětim I v některých barácích (zděných)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 jj, v Osvětimi jsou téměř ve všech.. ale největší masakr je ta březinka ty zděné BIa - blok 25 a pod
kor když člověk ví, co vše se tam dělo.. chystáme se tam zase na výročí - uctění památky, v zimě to má echt grády ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
@Mar__tanka1983 5 h je zoufale málo. JInak dopouřučuju návštěvu Dachau, je to jediný KT kde zůstala plynová komora. Taky masakr. Ale jak Birkenau a Osvětim je rozlohově nejvíc
Je ale divné, že zrovna tato komora nikdy moc nesloužila. Oficielně se plynem vraždilo v jiných táborech. Některé prameny jí (tu v Dachau) dokonce označují jen jako dezinfekční.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Heinich píše:
Je ale divné, že zrovna tato komora nikdy moc nesloužila. Oficielně se plynem vraždilo v jiných táborech. Některé prameny jí (tu v Dachau) dokonce označují jen jako dezinfekční.
používala se, ale rozhodně né tak, jak v jiných.. např v Mauthasenu je ještě taky, ale tam není žádné maskování, jde o minimístnost - vykachličkovanou a podle toho, co říkal průvodce, tak není původní. V Dachau původní je, byla i používána. Ale ne masově.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
používala se, ale rozhodně né tak, jak v jiných.. např v Mauthasenu je ještě taky, ale tam není žádné maskování, jde o minimístnost - vykachličkovanou a podle toho, co říkal průvodce, tak není původní. V Dachau původní je, byla i používána. Ale ne masově.
Mám pocit, že hlavní likvidační tábory tohoto typu (plynové komory - masové plynování) se všechny nacházely jen na území tzv. Generálního Gouvernementu (dnešního Polska)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Heinich píše:
Mám pocit, že hlavní likvidační tábory tohoto typu (plynové komory - masové plynování) se všechny nacházely jen na území tzv. Generálního Gouvernementu (dnešního Polska)
jo, hlavní ano, ale plynové komory byly instalovány i v německu - mauthausen, Dachau, plánovaná byla v Gross-rosenu (tam dovezli věci z Birkenau). Ale co se týče masového využívání, byly používány jen v Majdanku, sobiboru, treblince, Chelmnu a Osvětimi I a Birkenau.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.