Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj nevím co to je za dobu, ale aby prvňáček v 1 pololetí měl průměr z českého jazyka 3,23 je přehnané. Denně doma čteme, marťánkujeme, píšeme. Krásně jsme naučily matematiku z té mám radost, že to dceři jde, ale čtení je problém už nevím jak dceři pomoci. Ve škole jsem na žádost paní učitelky častěji než na úřadech. Dělají ji problémy písmenka L, R,E, I,D, K jiné zvládá. Anglický jazyk má lepší průměr než Český jazyk tam dceři vychází 2 a to já anglicky neumím vůbec. Toto je má třetí dcera nejmladší a nikdy před tím jsem nic podobného neřešil a neřekl bych že ty starší jsou nadanější. Už jsem jí objednal do poradny kde jsme už byly když měla odklad o rok. Myslím si že to je hrozně uspěchaná doba a ty děti jsou vystavovány čím dál více velkým nárokům kdy to pak končí psychickým problémem a ve třídě se stává posměchem. Jaký na to máte názor a je nějaká rada co bych mohl v tomto ještě víc udělat? Předem děkuji.
@Karel566 A jaky problém je s těmi písmeny, jako že si nepamatuje? Nebo neumí spojit do slabik? Jak jsou na tom spolužáci, zvládají bez problému? První třída by pro dítě měla být snadná. Zajděte do poradny, ať zjistíte pricinu.
@Karel566 ne, naopak, ty deti jsou vystavovany cim dal nizsim narokum, v systemu problem nehledej, holt mas pomalejsi dite. Pokud je dite o rok starsi a nezvlada zaklad, tak zkus poradnu, zda neni nekde problem a nemusi se na to jinak. Ale casto chteji videt dite az po prvni tride.
@Karel566 píše: Více
A není problém v metodě čtení? Zrovna teď často používáná Genetická metoda je docela problém, pro některé. Syn se teda učí v AJ, ale měl problém pomocí spellování složit slovo, tak ho to učili trochu jinak. A číst se naučil rychle. Z poradny mu i vyšlo horší sluchové vnímání. Tu poradnu bych doporučila, hlavně z toho důvodu, že dceři pak mohou nadefinovat metody učení, dle jejich potřeb a tempa. U syna ve škole jsou i speciální pedagogové a klidně se věnují dítěti i 1:1, pokud potřebuje a učí v tandemu. Třeba tyhle možnosti taky nabízí škola, jen potřebuje ten „papír“-
@Alušáček píše: Více
No sluchově vnímá, ale spíše si písmena nepředstaví a neumí je vložit do slabik. Objednal jsem jí do PPP tak uvidíme třeba opravdu budeme muset změnit postup čtení a pochopí to. Možná je to ve mně jako v rodiči, že ji to neumím správně vysvětlit jsem spíše matematik ta mi šla vždy skvěle, ale český jazyk není moje silná stránka. Spíše jsem se u těch dvou starších s tímto nesetkal a průběh až do posud byl bez problémový.
Naše čte výborně, naučila se plynuje číst asi v 5 letech, teď je v první třídě, takže trénovat čtení vůbec nemusí, čte si sama pohádky a další knížky, časopisy, naučila se dávno ve školce psát i většinu písmen, ale tiskace. Má ale celkem problémy se psaním psacích písmen
celkově je taková zbrklá, impulzivní, hyperaktivní?!? ve škole ten problém s „hyperaktivitou“ ale nemá, zvláštní…ale i tam třeba z matematiky udělá půl sloupečků příkladů a nevšimne si, že druhou půlku sloupečků neudělala, což, i když počítá excelentně, je celkem průser že
![]()
Jsem učitelka. Prvňáčkům v 1. pololetí dávám jenom 1 a 1*. Ve 2. pololetí přidám 1- a zcela výjimečně 2. Horší známky v 1. tř. nedávám.
@sloninka píše: Více
To jako každá škola má jinak jo? Ve Slaném okres Kladno dcera v první třídě 3,4,5,5,2 úplně normálně a to jen český jazyk. Než jsem vysvětlil matematiku jak má počítat tak ty známky byly podobné.
Zrušit prvňákům známky je dobrý krok, máte smůlu, že vás ještě známky v první třídě postihly. S angličtinou češtinu nesrovnávej, v první třídě se anglicky dítě nenaučí a že má dvojku znamená, že jí taky moc nejde. Objednání do poradny je dobrý krok. Je velmi pravděpodobné, že problémy s češtinou má prostě po rodičích, ale může tam být i jiný problém, ten průměr je docela masakr. Dobou to není, dávat takové známky v první třídě není vůbec běžné.
Je to různé i u učitelek na stejné škole.
@sloninka píše: Více
A myslíte si že slovní hodnocení co my bylo nabídnuto je dobré nebo špatné pro mou dceru nechci to ještě zhoršit. ![]()
U nás bylo to samé. Od první třídy takovéto známky. Nedovedu si představit, kdyby syn nedostal odklad a šel v šesti letech po školce. Můj názor je, že první třída by měla být hravou formou, aby děti měly zájem o četbu, počítání, zajímaly se o nové věci a chuť k učení. U nás se to v první třídě zašlapalo a nebyli jsme tedy jediný, kterým se učení brzy znechutilo.
Já například pro slovní hodnocení jsem od začátku. U nás jsou známky takové nic neříkající. Syn třeba byl ve druhé třídě trojkař, ale uměl. Zkrátka se mu několikrát nepovedla práce, díky roztěkanosti. Teď má ve třetí třídě dvojky, ale zase je to tím, že je naučenej. Každopádně například diktát se mu povede na dvojku, jelikož se soustředí a ví, že je to na známky, často tedy si opraví správně. Ale pokud má napsat něco jen tak, tak tam naseká hrubky.
@vejilka píše: Více
No tak to jestli to takhle dopadne i tady tak to se mám na co těšit. ![]()
Pokud má dcera v češtině problémy, tak doporučuji zažádat o slovní hodnocení právě z tohoto předmětu. Jinak nejsem příznivcem slovního hodnocení. Ale ve vašem případě je na místě. Jenom si pohlídejte, abyste žádost podali včas. U nás se musí do 17.1.