Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak zjistit v rodině, po kom to má a dozvědět se, jak s tím naložili, kdy se to spravilo.
Co si pamatuju, tak vždycky byly ve třídě pomalejší a rychlejší děti, všichni nejsou stejní… Jestli se to nějak hodně vymyká, tak možná zkusit poradnu. ![]()
Já mám náročnější dvojčata kluky v první třídě. Taky patříme k těm slabším ve třídě. Naštěstí mají p. ucitelku, která nejede na výkon, děti neporovnava, snaží se s dětmi pracovat individuálně. Kluci jsou spokojeni, mají školu rádi, těší se tam. Jeden z kluků pochopil slabiku až na konci listopadu, tak má skluz oproti spolužákům, ale slabikuje, čte slova i věty a udělal obrovský pokrok.Nam říkala učitelka, ať děti neporovnavame, že nejpozději na konci druhé třídy se děti seovnaji.
Celkem soucítím s vaší dcerou. Též jsem flegmatik a často slychavam od učitelů, že jsem moc pomalá
Někdo prostě potřebuje víc času, to ale nemusí hned znamenat, že je hloupý.. čas ukáže ![]()
Syn taky neproplouva úplně hladce. On je tedy naopak rychlý, prý. Všechno hned a pak zbytečné chyby. Co 14 dní bude mit hodiny se spec pedagozkou, tak uvidíme jestli a jaké to bude mít výsledky. Pro me je důležitý, že má školu rád, že mu nikdo nijak nedává sežrat, že mu něco nejde, a že normálně stíhá tempo ostatnich, jen holt nebude asi jednickar a budeme muset makat. A je vcelku jedno, jeslti je nejlepší nebo nejhorší. Pokud ucivo normálně zvládne, tak ani to, že by byl nejhorší, nic neříká o jeho budoucím úspěchu nebo neúspěchu.
@Stonyllka není pravda, že se děti srovnají. Děti jsou různé, někomu to jde lépe, někomu hůř. Někdo má samé 1 anižby se učil, a někdo se musí denně připravovat a stejně ty jedničky nemá.
@Daisyy1995 píše:
@Stonyllka není pravda, že se děti srovnají. Děti jsou různé, někomu to jde lépe, někomu hůř. Někdo má samé 1 anižby se učil, a někdo se musí denně připravovat a stejně ty jedničky nemá.
Přesně. Taky si myslim, že časem se ty rozdíly mezi dětma naopak zvětšujou. Na začátku první třídy jsou na tom všichni podobně - většinou tak 3 děti vyčnívají a umějí číst a psát už při nástupu do školy, naopak jedno dvě dítě bývá pomalejší než většina, zbytek zhruba v lajně. Známky (na vysvědčení) většina samé jedničky, ti, co jim to trochu hapruje, nějaká ojedinělá dvojka, pokud to někomu fakt nejde, trojka. Od té druhé, třetí třídy už jsou ty rozdíly fakt velké, známky i na vysvědčení už naprosto běžně 1-4. Na druhou stranu občas někdo nadaný jde známkově dolů, protože je flink, naopak „výš“ se může dostat někdo, kdo sice není tak nadaný, ale je snaživý a cílevědomý. Ale určitě se ty nůžky mezi dětma s vyššíma třídama rozevírají, ne, že by se rozdíly srovnávaly.
@e-Surfařka píše:
Přesně. Taky si myslim, že časem se ty rozdíly mezi dětma naopak zvětšujou. Na začátku první třídy jsou na tom všichni podobně - většinou tak 3 děti vyčnívají a umějí číst a psát už při nástupu do školy, naopak jedno dvě dítě bývá pomalejší než většina, zbytek zhruba v lajně. Známky (na vysvědčení) většina samé jedničky, ti, co jim to trochu hapruje, nějaká ojedinělá dvojka, pokud to někomu fakt nejde, trojka. Od té druhé, třetí třídy už jsou ty rozdíly fakt velké, známky i na vysvědčení už naprosto běžně 1-4. Na druhou stranu občas někdo nadaný jde známkově dolů, protože je flink, naopak „výš“ se může dostat někdo, kdo sice není tak nadaný, ale je snaživý a cílevědomý. Ale určitě se ty nůžky mezi dětma s vyššíma třídama rozevírají, ne, že by se rozdíly srovnávaly.
Jste mě asi nepochopily.Deti mají na to aby se naučily plynně číst dva roky a většině se to povede. Nemůžete porovnávat děti, které při nástupu umí číst s někým kdo při nástupu do školy neumí písmenka.
@Stonyllka kdepak. I to čtení se nesrovná ve 2.třídě. Někdo ve 2.třídě čte plynule a některé dítě ještě ve 4.třídě zadrhává. Rozdíly jsou a budou.
@Stonyllka píše:
Jste mě asi nepochopily.Deti mají na to aby se naučily plynně číst dva roky a většině se to povede. Nemůžete porovnávat děti, které při nástupu umí číst s někým kdo při nástupu do školy neumí písmenka.
Tak to nejde o to, že by to člověk nepochopil, ale že nic takovýho v příspěvku, na který jsem reagovala, nebylo uvedeno
Takže pokud se věta o tom, že se děti srovnají, měla vztahovat jenom ke čtení, tak tam tenhle detail jaksi chyběl. V příspěvku, na který jsem reagovala, bylo napsáno: „Nam říkala učitelka, ať děti neporovnavame, že nejpozději na konci druhé třídy se děti seovnaji“. O tom, že by se tahle věta měla týkat výhradně jenom čtení, tam nebylo zhola nic a zakl. neřeší jen problematiku čtení. A na to jsem reagovala, že to tak není, děti se na konci druhé třídy rozhodně nesrovnají, ale jsou mezi něma naopak větší rozdíly než v první třídě. Pokud se to mělo týkat jenom čtení, tak to ale taky pravda neni. Jedině se tam ty rozdíly nezvětšují. Každopádně i v tomhle případě je to nesmysl, naprosto běžně jsou v páté třídě děti, co čtou líp než plno dospělých a děti, co i v té páté třídě téměř slabikujou. A upřímně řečeno si neumim představit učitelku, která by takovou blbost řekla.
@e-Surfařka Obzvlášť teď po těch dvou covidových rocích se úroveň čtení hodně snížila. Na naší škole na to letos reagovali tak, že mají děti na prvním stupni povinnou hodinu navíc jen na čtení. Protože v září učitelky zjistily se zděšením, že děti 2.-5. tříd mají opravdu problémy s plynulým přečtením a pochopením souvislého textu. Já jsem loni viděla u online výuky u neteře její spolužáky ze třetí třídy, a půlka jich četla hůř než můj prvňák. ![]()
@zrcadlo ale to čtení, to už je na dětech a hlavně na rodičích. Aby se dítě naučilo plynule číst, nestačí mu číst jen ve škole. To musí doma a denně, pak jsou výsledky.
A pokud na to někdo se. e, tak se nemůžou divit
Ahoj, chtěla bych znát váš názor. Syn teď nastoupil do první třídy uběhl měsíc a tř. učitelka mě už informovala, že je nesoustredeny, že jí občas neposlouchá. To vím že je jak říkám já svůj. Ale ona chce abych to řešila s poradnou. Myslíte si, že je ještě brzo, že se to zlepší? Nebo bych podle vás měla učitelku poslechnout a hned jednat s poradnou. Děkuji za váš názor Pája
@Pája Jéňa Učím letos prvňáčky. 26 děti, 3 cizinci, kteří nerozumí. Oproti prvňáčkum před třemi lety jsou hodně nesamostatní a nesoustředění. V žádném případě po měsíci ale nedělám žádné závěry. Na to je opravdu brzo. Učitelky tvého dítěte to není dobrá vizitka. Chce si usnadnit práci. Protože naučit děti, aby se soustředila pro učitelku není jednoduché. Ale až na vyjímky to přece musí zvládnout. Takže za mě je opravdu brzy.
@Pája Jéňa píše:
Ahoj, chtěla bych znát váš názor. Syn teď nastoupil do první třídy uběhl měsíc a tř. učitelka mě už informovala, že je nesoustredeny, že jí občas neposlouchá. To vím že je jak říkám já svůj. Ale ona chce abych to řešila s poradnou. Myslíte si, že je ještě brzo, že se to zlepší? Nebo bych podle vás měla učitelku poslechnout a hned jednat s poradnou. Děkuji za váš názor Pája
Jak na tom jste? Mě to samé o synovi řekla učitelka už první týden ve škole. Pak se to uklidnilo. Včera říkala, že syn nedává pozor a pak zdržuje ostatní, když se ptá, co má dělat. Zatím nosil domů jedničky, teď už má tři dvojky, obávám se, že z nepozornosti. Je narozený koncem července, tak jsem doufala, že ta pozornost se věkem zlepší ![]()
Hezký den. Je tu někdo, kdo má prvňáčka, který úplně nezvládá. Naše holka, je taková pomalejší se vším a zároveň je hrozný flegmouš a je jí to jedno. Ve čtení má problém se spojením slabiky o trech slovech a v psaní zase hrozně tlačí na tužku.
Snažím se s ní doma trénovat, ale už si nevím rady, jak na to, aby to mělo efekt.