Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zumpa evidentne to skola platit nechce. A bryle jsou draha zalezitost, na to, aby je rozbijeli pravidelne
@Anonymní píše:škola je na tyto případy pojištěna ze zákona, nenechte se odbít, ať učitelka sepíše škodní událost - pokud se bude šprajcovat, tak běžte za ředitelem, pokud ani tam nepochodíte, tak za zřizovatelem školy - většinou to bývá Obec nebo Město,
Ahojky holky, syn chodí do první třídy a má opravdu silné dioptrie. Vše je v pořádku až na tělocvik, učitelka odmítá brát ohledy na mého syna, kterému už spolužáci dvakrát shodili nechtíc míčem brýle, jednou to přežily a podruhé se urvala nožička a prasklo sklo. Tak jsem pořídili gumičku jen na tv a syna opět trefili balónek do hlavy a má prasklé sklo. Už vážně nevím co dělat, učitelka mi na to řekla ať si ty brýle sundá, ale to on nemůže má 9,5 dioptrií a bez nich nic nevidí. Fakt nevím co už dělat, čočky samozřejmě nepřipadají v úvahu, nenechá si pořádně do oka ani nakapat, natož čočky. Fakt už nevím. Syn má teď stresy ze dnů, kdy je tělocvik a doma mi pláče, že zítra do školy nechce. Za rozbité brýle samozřejmě vynadáno nedostal, ale stejně je z toho špatný a učitelka si na něj po mé návštěvě zasedla. Jenže učitelka má nějak ráda vybíjenou a házení si balónem a takhle to pak A to je teprve září.
@blumen píše:
@Zumpa evidentne to skola platit nechce. A bryle jsou draha zalezitost, na to, aby je rozbijeli pravidelne
to nikoho nezajímá, že „nechce“ - jak píšu, škola je pojištěna ze zákona, nebude to platit škola, ale pojišťovna - ale jim se nechce vypisovat ty papíry a dělat si problémy ![]()
Rada bych obnovila duskusi, uvítám praktické tipy na řešení situace.
Dcera je v první třídě, byla poprvé na kroužku, který se koná ve školní tělocvičně v době družiny, ale organizace spadá mimo školu a rovnou přišla s rozbitymi brýlemi (bez šance na opravu). Samozrejme byla mnou instruovana, ze si má bryle sundat (bryle nosí na dálku, aby viděla tabuli ve skole), ale prý nevěděla kam je odložit. Vzhledem k tomu, ze ze zdravotních důvodu byla na kroužku poprvé, asi se moc nechytala mezi ostatními mazaky
Do školy toho taky zatím moc nenachodila. Zajímaly by me jakékoliv postřehy nebo zkušenosti, jak řešit. Neprijde mi úplne poradku nechat 6lete dítě dělat poprvé kotoul a ani se nezeptat, jestli si neodliží bryle…? Přijde mi příště domu se strepem v oku? A ano v neposlední řadě, bryle jsou nákladná položka. Ve školce nosila dva roky a nic se nestalo, měly tam sportovní kroužky, plavání, měnili jsme jen kvůli počtu dioptrii, překvapilo me, ze to na kroužku nikdo neřeší? Proste mi ji poslali s brýlemi na dvě půlky a nazdar.
@Sskkk ano, není v pořádku očekávat od prvňáka na první hodine, že je samostatný a všechno ví. Víš, já tyto kroužky v době družiny organizované kdo ví, kým, nemám ráda. Být to mimoškolní aktivita, při předávání dítěte trenérovi řekneš, co potřebuješ, on ti pro předávání dítěte řekne, co potřebuje on. Takové to někdo si někde dítě vyzvedne, pak ho vrátí, s tebou za celou dobu nepřijde do styku, to bych nechala až pro mnohem starší dítě.
@Sskkk ja vubec netusim, zda si je dcera sundava nebo ne, nikdy se nic nestalo, musim se ji zeptat.
@Sskkk píše:
Rada bych obnovila duskusi, uvítám praktické tipy na řešení situace.Dcera je v první třídě, byla poprvé na kroužku, který se koná ve školní tělocvičně v době družiny, ale organizace spadá mimo školu a rovnou přišla s rozbitymi brýlemi (bez šance na opravu). Samozrejme byla mnou instruovana, ze si má bryle sundat (bryle nosí na dálku, aby viděla tabuli ve skole), ale prý nevěděla kam je odložit. Vzhledem k tomu, ze ze zdravotních důvodu byla na kroužku poprvé, asi se moc nechytala mezi ostatními mazakyDo školy toho taky zatím moc nenachodila. Zajímaly by me jakékoliv postřehy nebo zkušenosti, jak řešit. Neprijde mi úplne poradku nechat 6lete dítě dělat poprvé kotoul a ani se nezeptat, jestli si neodliží bryle…? Přijde mi příště domu se strepem v oku? A ano v neposlední řadě, bryle jsou nákladná položka. Ve školce nosila dva roky a nic se nestalo, měly tam sportovní kroužky, plavání, měnili jsme jen kvůli počtu dioptrii, překvapilo me, ze to na kroužku nikdo neřeší? Proste mi ji poslali s brýlemi na dvě půlky a nazdar.
Jak píšeš, organizace jde mimo školu, je to zájmová aktivita. Jako rodič - co jsi udělala pro to, aby sis prověřila, že je kroužek v pořádku a aktivity jsou vhodné pro tvé dítě?
Mam dceru v pate tride a nikdy je nesundavala na telak ani v druzine, ani venku a nikdy se jim nic nestalo, mame jen jedny. Ted to urcite zakriknu a budu litovat. Jen tim chci rict, jestli se nepoptat v optice po jinem materialu. Vim ze nase micove hry hraje hodne, i vybiku a nevim co by to bylo za prdu. Spis jedine kdyby na ne nekdo slapl. Mame plastove, ale takove ze pusobi fakt pevne, ne krehce, ale prd tomu rozumim, je prvni rodine kdo ma bryle
Obecně ozšířené je, že se mají brýle na tv sundávat, bohužel tomu učitelé často věří. Tato rada může fungovat u dalekozrakých. U krátkozrakých z děcek udělají kolem dítěte mlhu
. Takže učitelka ve školce přišla a brýle klukovi sundala…takže s tou jsem zas já řešila, at mu je proboha nebere. Samozřejmě se bála, že se rozbijí. Ze se děcko přerazí, jde domu s rozraženou hlavou, to je jí fuk. Takže u nás brýle zničené při hře 2 x. Kluk není sportovní talent, proto já naopak na tv trvám, at cvičí a není jelito na věky věků. A on cvičí rád, byt sportovec z něj nebude.
V den tv dávám levné brýle bez antireflexu apod. Brýle už dnes nejsou stigma, nechci ho vylučovat z kolektivu a z her, kvuli třem tisícům. Na druhou stranu, pokud bych ty peníze neměla, nic jiného, než ho posadit na lavičku, by nám oběma nezbylo. Takže i tuto možnost chápu, rozumím tomu proč, naštěstí to můžeme udělat jinak. Ted je ve drué třídě a rozbité brýle naštěstí za školní docházku nebyly. Potíž je, že dítko s brýlemi má prostě omezení, když letí míč, než má možnost zjistit kam letí míč, nestačí zareagovat.
V rámci udržení klidného dítěte, náhradu škody neřeším. Říct mu, že se jdu domlouvat s učitelkou kvůli rozbitým brýlím, tak bude ve škole v nervech, bude pod tlakem. Nelze vychovávat dospělého, který má tak velký vliv na život mého dítěte. Takže za učiteli jsem s brýlemi nešla, protože mnohem větší banality byly z jejich strany nepřekonatelně neřešitelné. U prvních rozbitých brýlí bylo vidět, jak si učitelka připravila řeč, ja zato kluk může, jak strašně moc to ona řešit nechce. Od první epizody ho stále napomínala, a dává pozor a to jsem tenkrát neřekla ani popel…Pokud bych na nové brýlky neměla, s učiteli bych to řešit musela.
Dcera nosí brýle od 7 let. Hrála florbalovou ligu s klukama (až do starších žáků), cvičí s nima, jezdí na koni. Na kotrmelce, stojky, přemety atd. je sundá. Chce to tedy i pořádnou optiku, aby brýle opravdu seděly a držely. Ještě se dělají nějaké zarážky za uši.
@hanka.br. píše:
Jak píšeš, organizace jde mimo školu, je to zájmová aktivita. Jako rodič - co jsi udělala pro to, aby sis prověřila, že je kroužek v pořádku a aktivity jsou vhodné pro tvé dítě?
Trochu mimo, ne? Spíš vedoucí by mohl zapojit mozek a třeba na ten kotrmelec jí brýle nechat sundat a dát na bezpečné místo.
Ja toho tedy jako dite zneuzivala, nesnasela jsem ani volejbal ani basket, tak jsem je poctivě sundavala a pak se tvarila, ze bez nich ale na ten mic nevidim ![]()
@Havlova píše:
Trochu mimo, ne? Spíš vedoucí by mohl zapojit mozek a třeba na ten kotrmelec jí brýle nechat sundat a dát na bezpečné místo.
Vůbec to není mimo. Rodiče by se měli zajímat o to, jestli je mimoškolní aktivita pro dítě vhodně zvolená a jestli ji vedou vedoucí s mozkem.
To snad není možné, opravdu chtějí, aby si dítě s 9 dioptriemi sundávalo na TV brýle??? A že bude prakticky slepé, to nevadí? Bohužel s tělocvikáři a některými pedagogy mám podobné zkušenosti. Ohledně náhrady škody bych to prokonzultovala s právníkem, moc se mi to nezdá, pochybuji, že by někoho napadlo nutit dítě sundat končetinovou protézu nebo naslouchadlo na TV, protože je to jeho majetek. Ohledně dalšího TV bych ho omluvila buď úplně, nebo částečně na základě zprávy od očního. Nemyslím si, že o něco přijde, potrhlé běhání po hřišti mu nic nedá. Ve třídě jsme měli několik spolužáků omluvených z TV ze zdravotních důvodů a spíš jsme jim záviděli, nikdo je z kolektivu nevystrnadil. U nás to skončilo změnou školy, protože domluva s pedagogy a ředitelkou nebyla možná, pořád jsme to řešili oficálními cestami a bylo to dots vyčerpávající, navíc si ty husy na dotyčného samozřejmě zasedly. Nenech se odbýt, dělají bububu, aby rodič sklapl a dál neřešil
Anonymně - údaje o rodině.