Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera stále počítá na prstech. Ještě sčítaní celkem jde… ale odčítaní na prstech. Nechat to tak a naskočí to nějak samo? Počítáme pořád.. dávám ji z hlavy příklady, na papír… ale nejde ji to… tlačit na to nějak? Příští týden jsou u nás třídní schůzky chci se na to taky poptat paní učitelky.
@KKK85 píše:
Dcera stále počítá na prstech. Ještě sčítaní celkem jde… ale odčítaní na prstech. Nechat to tak a naskočí to nějak samo? Počítáme pořád.. dávám ji z hlavy příklady, na papír… ale nejde ji to… tlačit na to nějak? Příští týden jsou u nás třídní schůzky chci se na to taky poptat paní učitelky.
Vím, že tohle se u nás řešilo na třídních schůzkách na začátku druhé třídy, že některé pomalejší děti ještě počítají na prstech a už by neměly. Zatím bych jí nedrtila, ať jí neuděláš úplně blok k matematice.
Tuším, že u nás se počítalo i ve druhé třídě (kdo potřeboval) a žádný problém to nebyl.
Je to s přechodem přes desítku?
@dedrichov píše:
Tuším, že u nás se počítalo i ve druhé třídě (kdo potřeboval) a žádný problém to nebyl.
Je to s přechodem přes desítku?
Nee zatím počítaji jen 10+4, 10+2… ona počítá na prstech takové jako 9-6
A kde je problém? Nechápu tohle nuc3ni děti do počítání bez nějaké pomocí, když i někteří dospělí si dopočítávají na prstech.
Důležité snad je, že se dveře správného výsledků v rozumném čase.
Já počítám na prstech dodnes a to je mi 40…Mám vysokou školu.. ![]()
Anonymně prosím nebo smazat.
@Anonymní píše:
Já počítám na prstech dodnes a to je mi 40…Mám vysokou školu..
Jakože potřebuješ prsty ke spočítání 9-6?
Já si přijdu jako vemeno, když mi chvilku trvá 6×8 nebo 7×8, tak se hned cítím líp, že prsty navzdory pouze středoškolskému vzdělání nepoužívám ![]()
Příspěvek upraven 17.04.23 v 09:23
@Pitaya1 píše:
A kde je problém? Nechápu tohle nuc3ni děti do počítání bez nějaké pomocí, když i někteří dospělí si dopočítávají na prstech.
Důležité snad je, že se dveře správného výsledků v rozumném čase.
Právě se ptám zda je to problém… toť vše. Správě to většinou má, občas chybička ale z 98% to má ok.
@Anonymní píše:
Já počítám na prstech dodnes a to je mi 40…Mám vysokou školu..
Řekla bych, že je to v klidu. Potřebuje si to zautomatizovat. Jak jsem psala, naše učitelka počítání na prstech nijak nerozporovala začátkem druhé třídy.
Dcera taky počítala celou první třídu na prstech a nikdo to neřešil.. jestli ti to vadí, tak zkuste doma víc počítat.
@unuděná píše:
Jakože potřebuješ prsty ke spočítání 9-6?Já si přijdu jako vemeno, když mi chvilku trvá 6×8 nebo 7×8, tak se hned cítím líp, že prsty navzdory pouze středoškolskému vzdělání nepoužívám
Příspěvek upraven 17.04.23 v 09:23
Ano.
Já vím, je to vtipné, že. ![]()
Počítám na prstech i teď v dospělosti
.. vždycky abych si byla jista tak pod stolem jedu počty na prstech
když ji to pomáhá tak proč ne. Aspoň si je pak jistá že je to správně
Kdyz to potrebuje tak co s tim chces ty nebo ucitelka delat? Useknout prsty? Davat petky, za to ze ke spravnemu vysledku dojde s pomoci? Vzdyt i dospeli si pomahaji prsty, kalkulackou, napisou si to na papir, i prodavackam to pocita kasa. Takove skatulky a tabulky co kdo ma nebo nema umet… vzdyt je veliky rozdil mezi treba prvnakem co se narodil v zari a tim co v srpnu, takze uz proto je to nesmysl.