Pražáci - který gympl je fajn a který naopak?

Anonymní
14.4.23 23:07

Pražáci - který gympl je fajn a který naopak?

Ahoj, nejsme rodilí Pražáci, cca před 5 lety přistěhovaná náplavka, tudíž tu nemáme moc známých a přehled.

Na příští rok si syn vybírá gympl,, zkusí přijímačky a nás by zajímal názor na školy od usedlíků (např. brutálně těžký gympl / tady je strašná matika / ten je supr na jazyky / ten je církevní /¨příliš se střídají profesoři /nemá dobrou pověst /…atd. )

V našem rajonu dostupného dojíždění se do užšího výběru dostaly tyto:

Heyrovského
Na Zatlance Štěpánská
Zborovská
Jindřišská
Josefská
Nad Alejí
Arabská Vokovice
Hostivice
Radotín GHP
Pernerova
U Libeňského zámku
Nad Štolou
Hellichova gymnázium
Hellichova ta umělecká

Díky za jakoukoliv charakteristiku jednotlivých míst, pokud víte nebo vás něco napadne :)

omlouvám se za anonym, chodí sem tchyně i švagrová a fakt nechci aby nám do toho kecaly :oops: :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9257
15.4.23 00:17
@Anonymní píše:
Ahoj, nejsme rodilí Pražáci, cca před 5 lety přistěhovaná náplavka, tudíž tu nemáme moc známých a přehled.

Na příští rok si syn vybírá gympl,, zkusí přijímačky a nás by zajímal názor na školy od usedlíků (např. brutálně těžký gympl / tady je strašná matika / ten je supr na jazyky / ten je církevní /¨příliš se střídají profesoři /nemá dobrou pověst /…atd. )

V našem rajonu dostupného dojíždění se do užšího výběru dostaly tyto:

Heyrovského
Na Zatlance Štěpánská
Zborovská
Jindřišská
Josefská
Nad Alejí
Arabská Vokovice
Hostivice
Radotín GHP
Pernerova
U Libeňského zámku
Nad Štolou
Hellichova gymnázium
Hellichova ta umělecká

Díky za jakoukoliv charakteristiku jednotlivých míst, pokud víte nebo vás něco napadne :)

omlouvám se za anonym, chodí sem tchyně i švagrová a fakt nechci aby nám do toho kecaly :oops: :lol:

Ahoj, záleží, co tvého syna baví, co mu jde a třeba jestli už má nějakou představu o VŠ, jakým směrem by se chtěl vydat.
Já třeba chodila na přírodovědný gympl, protože jsem chtěla jít na medicínu a pro mě to byla super volba.
Jinak U Libeňského zámku chodila ségra a nakonec přešla za mnou, protože se jí tam nelíbilo. Ale zas jedna kamarádka tam maturovala a dostala se na několik VŠ.
Na tu Jindřišskou, pokud je to Gymnázium Profesora Jana Patočky, tam chodila druhá ségra a kamarádka z medicíny.
Josefská i Nad Alejí chodily kamarádky, z Nad Alejí jsme měli na medicíně několik spolužáků.
Kdybych si měla volit gympl z těch, co jsi vypsala, tak bych asi šla Nad Alejí, ale ty ostatní mi moc zajímavé nepřijdou. Hellichovka asi je/bývala dost prestižní, ale taky mě nezaujala. Ještě jsem četla, že Nad Kavalírkou je dobrý gympl. Nebo Gymnázium Jana Keplera, tam je asi hodně těžké se dostat, ale zas by tam měli rozvíjet myšlení a podporovat volitelné předměty.
Ale myslím, že ve výsledku stejně záleží, jaké bude mít profesory a i na dobrém gymplu může být horší profesor a obráceně. Každopádně vám držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
15.4.23 02:00

Ahoj, jako rodačka z Prahy 6 taky přihodím zkušenosti: před dvaceti lety, když mi bylo 15, byly Kepler a Arabská pojmy. Platily za nejnáročnější gymply v této části Prahy a hlásili se tam premianti z matiky, fyziky a chemie. Netroufl si tam každý.

Já a ségra jsme nakonec šly na gympl Nad Štolou. Má dvě části - všeobecnou a sportovní, my jsme šly na všeobecnou. Obě naprosto spokojené. Ségru tam bavil děják a matika a dostala se pak na Ekonomku (ukončila s červeným diplomem). Mě zas bavila biologie - na tu jsme měli skvělou profesorku, která nám zájemcům o medicínu zařídila přípravný kurz latiny na UK a pak přítomnost na soudní pitvě ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Na tu medicínu se jeden z nás dostal. Já bych se asi dostala taky, kdybych po prvním neúspěchu nehodila flintu do žita (u přijímaček jsem nezvládla moc chemii a fyziku) a lituju toho, že jsem to nezkusila znovu, protože medicína mě baví dodnes. Ale to už je jiná věc…

Do třídy se mnou chodil i kanoista Luboš Hilgert (syn Štěpánky Hilgertové). Další spolužák založil aplikaci SizeID (jejich klienty se staly třeba Rockpoint nebo 4camping, investorem je i Zásilkovna.)
Ve sportovní části taky byli úspěšní studenti, náš tehdejší vrstevník získal několikrát bronz v mistrovství Evropy v judu.
To jen na okraj, že i tenhle gympl generuje úspěšné lidi (ale to asi každý gympl v nějaké míře).

Jo a ředitelkou je tam dlouhá léta Renata Schejbalová, která je dnes i předsedkyní asociace ředitelů gymnázií ČR. Asi to vede celkem dobře. Občas je vidět v televizi, když se řeší něco kolem školství.

Přeji šťastný výběr, ať už půjde kluk kamkoli.

• Citovat
  • Upravit
21732
15.4.23 10:05

Máš tady strašný mix od všeobecných gymnázií po jazyková a se speciálními výukovými programy. Asi byste si měli ujasnit směřování a priority. Dcera má několik bývalých spolužáků na gymnáziu na Zatlance a jsou hodně spokojení. Kdyby chtěla dcera na gymnázium, volili bychom toto.
A k tvému seznamu doplním ještě Střední průmyslovou školu a gymnázium na Smíchově. Je v Presslově ulici a gymnázium je orientováno na informační technologie. Dcera je na této škole v prváku na IT oboru a já tu školu miluju. Má úplně skvělého a akčního ředitele a neskutečně mladý a nadšený tým kantorů. Občas je teda vidět, že to jsou lidi z IT a člověk musí některé věci brát s nadhledem. Organizují pro děti i spoustu mimoškolních aktivit, dcera třeba v pondělí odjíždí na kemp demokracie, kde budou diskutovat o využití umělé inteligence na školách, budou tam nějaké projekty, natočí z toho reportáž a výstupy pojedou představit na ministerstvo školství. Absolventi se jim pak umísťují hlavně na technických VŠ typu MATFYZ nebo ČVUT. V létě organizují příměstské tábory, tak si to tam může syn obhlédnout. Dcera tam bude lektorovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.23 10:28

Dobrý den, díky za tipy a zkušenosti, zapomněla jsem upřesnit zaměření - podle toho právě chceme zjistit na co je který gympl zaměřený, takže my :

• matika, výtvarka, ano - design, architektura, programování, reklamky, film atd možná matfyz - máme matematickou třídu, ale nepředstavujte si génia:)
  • medicína NE - strach z krve :lol:
  • biologie z tohoto důvodu a i chemie nemusí být prioritou na tomto gymplu
  • jazyky ANO, francouzština, angličtina, němčina
  • určitě aby měl gympl nějaké výměnné pobyty v zahraničí a hodně poznávacích zájezdů
  • dějepis má rád moc
  • přírodní vědy moc ne, tu matiku ale jo
  • práva nevadí, ale nějak k tomu nemá vztah a odrazuje ho náročnost (ale asi jsou snažší než medicina, řekla bych)
  • soukromý ne (příp. nějaký levný, do 50 tis/šk rok což asi nikde není:) )
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.23 10:33

@nozu gympl s IT, super! není tam nával? Vidíš o tom jsem ani nevěděla… a jsou tam i holky? Já bych ráda, aby kluk nebyl izolován zas mezi trochu mimoněma (v dobrém, manžel je ajták, já to znám :lol: )

• Citovat
  • Upravit
21732
15.4.23 12:18
@Anonymní píše:
@nozu gympl s IT, super! není tam nával? Vidíš o tom jsem ani nevěděla… a jsou tam i holky? Já bych ráda, aby kluk nebyl izolován zas mezi trochu mimoněma (v dobrém, manžel je ajták, já to znám :lol: )

V prvnim ročníku je letos pět tříd, tedy 150 žáků a z toho 15 holek. V té třídě gymplu jich je myslím 5. Takže převaha kluků. Nával nevím, zkus kouknout na web školy, mají tam všechny informace a statistiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21732
15.4.23 12:19

Jo a manžel je IT také. Největší Mimoni jsou dle dcery na oboru kybernetická bezpečnost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
6.5.24 16:14

Podle mě je určitě nejlepší Arabská. Pokud chcete jistotu, tak jedině Arabská. Zatlanka je dle mě až moc experimentální a málo matematiky. Na Arabské jsou 3 zaměření (Humanitní, Přírodovědné a Programování) ve všech třech je matematika jako základ. Silně doporučuji z každého zaměření možnost dostat se na jakoukoliv VŠ (Hlavně ČVUT a MATFYZ). Minulý rok se dostalo 98% studentů na VŠ to je nejvíce ze všech SŠ. Když vezmeme v úvahu počet studentů kolik Arabská má. Jen je těžší se tam dostat, je to prestižní gymnázium (Jedno z nejlepších a největších v republice), takže se to dá očekávat. Jen je třeba počítat s tím, že když se sem hlásí 1/2 lidí co na Zatlanku tak ta 1/2 bude mít více bodů než 2/3 lidí co se dostanou na Zatlanku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí