Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
zajímaly by mne vaše zkušenosti. Máme s manželem 1 dítě, těhotenství tenkrát nebylo absolutně plánované (kouřila jsem, chodili jsme pravidelně do hospody, na zábavy, žádné vitamíny jsem nebrala…samozřejmě jen do doby, než jsem na těhotenství přišla). I přes tyto začátky máme zdravého kluka. A teď ten problém. Druhé dítě už jsme plánovali, zobala jsem poctivě vitamíny a listovku půl roku předem, nekouřím už od toho prvního těhotenství, nepiju žádný alkohol, nemám stresy z práce jako při prvním - a výsledek? Zamlklý potrat. Počkali jsme doporučených šest měsíců a snažili se znova. Další výsledek? Tentokrát samovolný potrat. Přijde mi to trochu divné, je to se stejným mužem
a najednou to nejde? Samozřejmě už to budeme řešit - vyšetření mně i manžela…vím, že musím počkat na výsledky, ale stejně…stalo se to některé z vás? První dítě v pohodě a pak problémy?
estamira píše:
Dobrý den,
zajímaly by mne vaše zkušenosti. Máme s manželem 1 dítě, těhotenství tenkrát nebylo absolutně plánované (kouřila jsem, chodili jsme pravidelně do hospody, na zábavy, žádné vitamíny jsem nebrala…samozřejmě jen do doby, než jsem na těhotenství přišla). I přes tyto začátky máme zdravého kluka. A teď ten problém. Druhé dítě už jsme plánovali, zobala jsem poctivě vitamíny a listovku půl roku předem, nekouřím už od toho prvního těhotenství, nepiju žádný alkohol, nemám stresy z práce jako při prvním - a výsledek? Zamlklý potrat. Počkali jsme doporučených šest měsíců a snažili se znova. Další výsledek? Tentokrát samovolný potrat. Přijde mi to trochu divné, je to se stejným mužema najednou to nejde? Samozřejmě už to budeme řešit - vyšetření mně i manžela…vím, že musím počkat na výsledky, ale stejně…stalo se to některé z vás? První dítě v pohodě a pak problémy?
Je mě to moc lito co se ti stalo
Ale na to Ti asi nikdo nedokaže říc proč??????? Ja jsem ve skupině Čekaní na nové snažení po potratu a tam je nas hodně někdo ma za sebou už vice potratu ruzna vyšetření a pořad nic. Ja osobně si myslím (protže jsem první miminko čekala uplně stejně jakoty za stejnych podmínek) pak dvakrat potratila měla jsem mimoděložní těhu , že se stalo něco při porodu je to zahol pro tělo a třeba se trošku naruší děloha a nebo se změní. DR. Ti nic neřeknou ,ale ja si prostě myslím ,že to tak muže byt. A nebo jsme starší a tělo si samo řekne co snese a co ne. Je to jen muj nazor Ale přeji Ti hodně sil a uspěchu při dalším snažení a jestli maš chuť tak na nas mrkni jsou tam fajn holky
Moje kamaradka to mela velmi podobne(jedno tehotenstvi bez akce, druhe mola), ted maji druhou holcicku. Nakonec se prislo na to, ze zrejme ma manzel nejaky problem a zalezi jaka spermie oplodni vajicko(mozna i proto maji druhou holku). Presne to nikdo nezjistoval, ted uz neni duvod, dalsi dite uz neni v planu…
Já jsem měla přesně to samé,u dcerky jsem otěhotněla před 8 roky ani nevím jak,nic jsem nebrala žádné vitamínky až potom v těhu.Před 3 lety jsme se rozhodly pro druhé mimi a následovaly 2 ZT pokaždé v 9tt,připadám si jako bych ten článek zakladatelky psala já.Prošli jsme vyšetřenímmi oba,i na genetice,vše OK,a teď se mi konečně podařilo po dalším 1 1/2 roce otěhotnět tak jsem šťastná jak blecha,ale píchám si heparin(prevence)
estamira píše:
Dobrý den,
zajímaly by mne vaše zkušenosti. Máme s manželem 1 dítě, těhotenství tenkrát nebylo absolutně plánované (kouřila jsem, chodili jsme pravidelně do hospody, na zábavy, žádné vitamíny jsem nebrala…samozřejmě jen do doby, než jsem na těhotenství přišla). I přes tyto začátky máme zdravého kluka. A teď ten problém. Druhé dítě už jsme plánovali, zobala jsem poctivě vitamíny a listovku půl roku předem, nekouřím už od toho prvního těhotenství, nepiju žádný alkohol, nemám stresy z práce jako při prvním - a výsledek? Zamlklý potrat. Počkali jsme doporučených šest měsíců a snažili se znova. Další výsledek? Tentokrát samovolný potrat. Přijde mi to trochu divné, je to se stejným mužema najednou to nejde? Samozřejmě už to budeme řešit - vyšetření mně i manžela…vím, že musím počkat na výsledky, ale stejně…stalo se to některé z vás? První dítě v pohodě a pak problémy?
ahojky…to může být z různých důvodů
to zamlk.těhotenství a nebo sam.potrat.....to jsou miminka,která by se špatně vyvíjela po genetické stránce a tak to příroda řeší tímto způsobem.
Ale určitě zkoušej dál…ono se to podaří a dobře se vše nakombinuje ,jak má.Ikdyž ,vím,jak ti to s každým dalším pokusem rve srdíčko.Ale tet,už by to bylo třeba v pořádku.
Já sama mám 2 děti počaté pomalu sami…a tet třetí před rokem …jsem šla na přerušení k vůli vývojové vadě ve 24.týdnu. Prostě splození dítěte není přesná matematika,ale náhoda,jestli se tam všechno popárovalo ,tak jak má. A někdy to tak prostě není,jak jsem zjistila sama na sobě.Ale bojuji a zkouším dál!!!!! ![]()
Ahoj.
Mě se to stalo také.
Mám zdravého 8 letého kluka (neplánovaně, vitamíny jsem nebrala, dojížděla do práce autobusem skoro hodinu a celých 9 měsíců jsem se stresovala, dokonce jsem přibrala jen dvě kila)a v roce 2009 jsme naplánovali další miminko a do toho i svatbu. Začala jsem brát vitamíny, nestresovat se a nepít alkohol. Těhotenství jsem zjistila 3 týdny před svatbou. Všichni jsme se těšili a starší tvrdil, že to bude ségra. No a v září mi zjistili ZT.
Vím jaký je to šok, když se na to miminko tolik těšíš. Já osobně tomu celý víkend nemohla uvěřit. Zjistili to totiž v pátek a na zákrok jsem šla až v pondělí. ![]()
A teď ta lepší zpráva. Na cytologii nic nezjistili a tak jsme počkali tři MS a zkusili to znovu. Hned první měsíc jsem otěhotněla. Starší syn tvrdil tentokrát, že to bude brácha, i když dle UZV to měla být holčička. No a nakonec je z toho už 9 měsíční kluk. Narodil se přesně rok a týden po kyretáži.
Myslím si, že my není souzená holčička.
Možná to máš stejně a až budeš čekat kluka tak to vyjde. ![]()
Přeji ti hodně štěstí a hlavně sil.
Taky mám 13tiletou dceru a bez problémů a za poslední rok 2 potraty. Taky jsem předtím nic nehlídala, vitamíny a tak nebyly a dnes jsem brala vitamíny, nekouřila, šetřila se a o 2 děti přišla. Teď už snad bude vše OK. tak držím palec ![]()
Ferum,já teda nevím co ještě čekám,ale pořád si taky říkám proč se mi to stalo
a bohužel u nás když jsem šla na druhou revizi tak jsem se ptala zda by nemohl jít vzorek z toho embryjka na nějakou tu histologiji,ale prý se to nedělá,při tom vím že někde to dělají asi zaleží jak která nemocnice
.Taky jsem zvědavá co budeme mít jestli taky znova holku,nebo že by kluk,u nás je to tak že já a dcerka chceme kluka a manža holku,tak se necháme překvapit ![]()
monikalysa píše:
Taky mám 13tiletou dceru a bez problémů a za poslední rok 2 potraty. Taky jsem předtím nic nehlídala, vitamíny a tak nebyly a dnes jsem brala vitamíny, nekouřila, šetřila se a o 2 děti přišla. Teď už snad bude vše OK. tak držím palec
ivulik123 píše:
Musíme věřit,a hlavně to nevzdát i když každý další neúspěch bolí a zanechá na dušičce pořádný šrámtak si stejně říkám že jsme ženské a my toho vydržíme hodně,tak nám nezbývá než věřit že jednou to musí vyjít
Což o to, to já to vydržím, spíš tatínek by další neúspěch asi býval neunesl. Tak jsem ráda, že to nakonec snad dopadlo dobře, no oddechnu si, až budu malého mít v náručí
a pak začne další kolo obav, aby se mu nic nestalo
Ahoj
Zběžně jsem to pročetla. ![]()
Já jsme k první cácorce přišla jak slepej k houslím. Když jsme chtěli další tak jsem asi po roce snažení otěhu a pak přišel samovolný potrat a neřešilo se to, počkali jsme doporučenou dobu a byl zamlklý. To už jsem chtěla nějaké vyšetření, ale noc se nekonalo.
Změnila jsem dr a udělala normální prohlídku, ale velmi poctivou, testy mi udělala na všechno dostupné. Tentokrát jsme nečekali doporučenou dobu a hned po 6 nedělí jsem otěhotněla.
Dr byla skvělá, i když nebylo nic vidět a vyšel „jen“ test tak mi dala prášky na podporu těhu a za pár dní to bude rok co mám krásnou druhou cácorku
.
Jen se to nesmí vzdát. Je dost nepříjemné, že nikdo nedokáže říct PROČ se to stalo, ale nemá smysl to řešit, zbytečně to bolí a odpověd stejně nedostanete.
Posílám spoustu trpělivosti a pevných nervů
ivulik123 píše:
Ferum,já teda nevím co ještě čekám,ale pořád si taky říkám proč se mi to staloa bohužel u nás když jsem šla na druhou revizi tak jsem se ptala zda by nemohl jít vzorek z toho embryjka na nějakou tu histologiji,ale prý se to nedělá,při tom vím že někde to dělají asi zaleží jak která nemocnice
.Taky jsem zvědavá co budeme mít jestli taky znova holku,nebo že by kluk,u nás je to tak že já a dcerka chceme kluka a manža holku,tak se necháme překvapit
Určitě to bude v poho.
Hlavně tomu musíš věřit.
Strasu se až do porodu nezbavíš. To vím podle sebe.
Mně řekla dotorka na gyndě, že posílají na genetiku všechny. Tak nevím.
Chodím do Slaného a to nějaká extra velká nemocnice není.
Děkuju za reakce, takže je to „normální“, to se mi trochu ulevilo
přeju všem hodně štěstí a pevných nervů ![]()
Taky mám jedno dítě,je to zdravý 3-letý kluk. Chtěli jsme ještě jedno, přesně před rokem jsem byla těhotná ale v 9tt zjistili že je to zamlklé těhotenství. Po roce - teď v červnu opět zamlklé těhotenství v 9tt,jsem 14 dní po revizi a pořád si říkám proč když poprvé nabyl sebemenší problém.
No a tak mě čekají vyšetření a genetika a uvidíme. Snad se to nějak vyřeší třeba už budeme mít jedináčka ale chci vědět proč!
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.