První IVF start listopad 2024

235
15.11.24 17:30

První IVF start listopad 2024

Hezký den, zdravím, zkouším založit diskuzi k povídání, zda je někdo v podobné fázi/situaci jako já a aktuálně začíná se svým prvním IVF. Já do toho vletěla neplánovaně teď na nátlak doktorů, byť jsem to chtěla odložit na další rok. A tak hledím jak kuna z otypek, překvapená, nepřipravená. Aspoň případný transfer jsem „uhádala“ na později. Každopádně budu ráda, když se najde či najdou „kamarádky na sdílení svých radostí a strastí s prvním aktuálním IVF“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
422
20.11.24 07:30

@Hopinka.8 Ahoj, nesplňuji tvé požadavky, zrovna rozjíždím své 3. IVF, ale pokud bys něco potřebovala vědět, tak se ozvi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
20.11.24 14:23

@bluciste ahoj, to není žádná podmínka 🙈 ☺️ Děkuji, že jsi napsala. No tak třeba teď jdu z první kontroly v rámci stimulace a doktor říkal, že to dobře zabralo, že to vidí na 10 až 12 🥚 Je to dobrý číslo? 😀

A ty třetí IVF, snad bylo nějaké úspěšné a je to na další dítko? 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
20.11.24 14:26

@Hopinka.8 10-12 tak obecně říkají, že je ideální :-) není dobré mít ani příliš moc :-)

Bohužel, předchozí dva cykly jsem měla 12/23 a 7/24. Z prvního cyklu byla dvě embrya a nechytla se a z druhého byla 4 embrya ale neprošla genetikou - to je muj specificky problem, mam dedicnou nemoc, takze to je složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
20.11.24 15:38

@bluciste No aby z toho něco zbylo, bůhví jaká bude kvalita. Zatím zkušenost nemám a pořád tajné doufám, že další nebude třeba. Tak uvidíme. Mám jít zas ještě v pátek na kontrolu a předběžné tak úterý odběr. Musím to nějak vymyslet s prací… My potom budeme mít genetiku embryí právě. Vložení bych zkusila až tak březen ideálně, pokud bude co, snad bude 🙏 🙈

Teda tak to už se ti přímo IVF vleče rok :( Tak do třetice všeho nej jak se říká ☺️ Co to je za dědičnou nemoc, smim-li se zeptat? Nám na imuno a genetice nic nenašli. Ale já mám právě endometriozu. A narovinu si říkám, pokud bych si mohla vybrat, tak bych chtěla chlapečka právě z toho důvodu, aby moje dítě to nemohlo zdedit a netrpělo jako já. Jinak já dvakrát přirozeně otěhotněla, ale vždy potrat, tak z toho mám strach. Navíc doktor říkal, že tím děloha „dostává na zadek“ a že je to nežádoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
20.11.24 16:11

@Hopinka.8 je to nemoc tzv. krehkych kosti.. vybrat ti pohlaví dát nesmí bohužel 🤷 držím palce, ať se to brzy podaří. Stimulaci máš rizjetou pěkně: :-) genetika embryii u nas trvala v obou pripadech mesic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
20.11.24 17:37

@bluciste jee tak to je mi líto, ale jde tedy tomu u miminka předejít tím testováním? A vy to máte, nebo jste jen nositelé?.. Děkuji, no četla jsem, že v případě vážných genetických nemoci vázaných na pohlaví můžou dát na výběr a jedné známé na té klinice ve stejném případě dali ten výběr, mě se o tom lehce také zmiňovali. Ale není to samozřejmě to nejpodstatnější, hlavně, aby to vyšlo a bylo malé zdravé právě… No já s případným transferem vůbec nespěchám, takže když to bude mesic nebo déle to testování, tak mi to nevadí… A vy to máte teď jak teda? Stimuluje s kolikátý den? A pak také rozbor embryí a hned jal to půjde, tak KET? Já se právě obávám těch nemoci teď v zimě. Vždy jsem otěhotněla v zimě a chytla hned moribundusy a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
20.11.24 18:49

@Hopinka.8 ja tu nemoc realne mam… A nastesti prave genetikou se vytridi jen embrya co ji nemaji.. já teď mám dlouhý protokol, tam je nejprv 14 dnu utkumeni vajecniku a pak az stimulace a ja ted jsem tyden v te regulaci :-) no a KET az bude genetika takze nekdy v lednu snad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
20.11.24 22:01

@bluciste to mě mrzí, snad se s tím dá dnes dobře bojovat :srdce: Ale asi musíš být opatrnější že? Je teda skvělé, že u těch embryí se dá i tohle vyšetřit. Ty možnosti jsou dnes neskutečné. Já právě ani nevěděla jaký protokol mám, protože jsem netušila v čem to spočívá. Takže já mám evidentně krátký. Utlumit se asi nechám potom po odběru. Do transferu bych brala hormony na endometriózu pro jistotu, takže bych měla zastavěné cykly. Byť teda klepu na dřevo, tak držím endodietu (vynecháváme jedy a fytoestrogeny) a jakžtakž se po velké operaci, kterou jsem měla v březnu držím… Ten dlouhý protokol bude určitě v něčem jakoby lepší? 🙂 Takže stimulaci začneš cca začátkem prosince? Budu držet všechny palce, už je určitě na čase, aby to vyšlo. U mě už je to nutnost i kvůli věku (nemyslela jsem, že dojdu do bodu, kdy už začnu být na tohle stará a furt nic 🙈).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anny9
20.11.24 22:27

@Hopinka.8
Ahoj, já teda nejsem úplně na začátku, absolvovala jsem IVF v únoru a teď postupně zpracováváme mrazáčky :D Mám po druhém KETu a jsem 6tt, tak se modlíme, aby to tentokrát vydrželo.
Z toho, co píšeš, mi přijde, že se ti do toho moc nechtělo. To mě mrzí, bude to ještě hodně náročný proces a měla bys v tom ideálně být na 100 %. Pokud se ti do transferu nechce, určitě se do toho nenech tlačit. Já do toho šla dobrovolně, ale upřímně, kdybych věděla, co mě všechno čeká, asi bych raději dítko oželela

• Citovat
  • Upravit
235
21.11.24 05:29

@Anny9 Ahoj, tak tiše gratuluji, že to vyšlo a jsi těhotná 🙂 A držím pěsti ať to dobře dopadne, určitě ano. Chápu tedy na třetí vklad? Už to vyšlo a nedopadlo z těch dřívějších? To mě překvapuje, že píšeš, že by si raději dítko ozelela, protože většina žen říká, že to stojí za cokoliv. Co pro tebe bylo nejnáročnější na IVF, že to za to jakoby nestojí?… Ale jo, u mě to k tomu směřovalo, byť jsem přirozeně dvakrát otěhotněla. Ale vždy potrat, první to šlo samo, druhý musela být revize, kterou ještě neudělali doktoři dobře a já v šílených bolestech za pár dní skončila na druhé hned. To byl strašný zážitek, bála jsem se, že přijdu nějakým zánětem kvůli tomu o dělohu. Naštěstí v tom to dopadlo dobře. Takže to byl ale smutný, bolestivý zážitek. Jinak mám za sebou těžké operace endometriozy, takže vydržím hodně, už mě nic jen tak nerozhodí co se týče nějakým zákroků a tak. Že nechtělo, no člověk to bere jako poslední možnost no. Ale vzhledem k věku, endo a trochu horšímu SPG to k tomu směřovalo, čas dochází a doktoři mi řekli, že je podstatné co nejvíce se vyhnout potratu. Takže nechávat to přirozeně už by bylo riskantní z více důvodu. Primární je ten rozbor embryí. Jinak já to furt měla v hlavě jako něco v budoucnu, dělali se dlouho testy a tak, já ponořená hlavou jen v práci a najednou na mě bafnou, že jdem na to. Zrovna z toho zimního období nejsem nadšená. Takže transfer bych pak ráda trochu posunula, až bude nejhorší období nemoci pryč a i pracovně to bude více sedět. Takže spíš je to tak, že samozřejmě dítě chci, vím, že nesmím čekat, jen je to hold takové studené a časované hodně s těmi bílými plášti 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
21.11.24 07:24

@Hopinka.8 naštěstí ano, ta genetika je kouzelná :)… nejde říct, jestli je lepší krátký nebo dlouhý protokol, dlouhý se často dává ženám, které mají míň vajíček. To sice není můj případ, ale jak mi to bylo vysvětleno tak to funguje takto:
V normálním cyklu vždycky se začne zvětšovat víc vajíček, z toho jedno dozraje, zbytek se rozpadne. Krátký stimulační protokol pracuje s tím normálním cyklem, proto se začíná druhý den MS. Znamená to ale, že už ve chvíli, kdy se začínají píchat injekce, tak už je část vajíček trošku zvětšená a další se začnou teprve zvětšovat po těch injekcích, takže nejsou všechny stejně velké. U toho dlouhého protokolu se 14 dnů dopředu dává tlumící injekce, která zablokuje to zvětšování vajíček, proto pak, jak se začne stimulace tak by více vajíček mělo být v té stejné fázi růstu a je tedy větší šance na získání více vajíček v té nejsprávnější fázi zralosti a velikosti, tím pádem i největší kvality.

Stimulovat bych měla začít nejspíš příští týden úterý středa, pokud se to nebude posouvat, protože mi ještě nedorazila MS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anny9
21.11.24 09:12

@Hopinka.8
U nás je to druhý pokus, my jsme čerstvý ET vůbec neměli. Ten přístup je asi hodně o tom, jak to máš nastavené v hlavě. Pokud jsi ten typ, že prostě dítě hrozně chceš a jsi ochotná pro to udělat vše, tak to pak bereš jinak. Já ho chtěla, ale umím si představit i život bez dětí a nemam v sobě nastavení, že ho chci za každou cenu… No a komplikace jsme měli snad úplně ve všem. Nejdřív při stimulaci jsem dostala OHSS, tři dny před odběrem už jsem sotva lezla, v čekárně před odběrem jsem bolesti kolabovala, no sranda. Odebrali mi skoro 30 vajíček, byla jsem hospitalizovana a kvůli OHSS mi neudělali čerstvý transfer. Pak jsme měli jít na KET, zjistili mi tekutinu u vajecniku (podle mě způsobeno tím odberem). Zkusili jsme to upravit léky, pak ale i s tou tekutinou proběhl KET, otehotneli a přišli o to v 5tt. Pak operace na průzkum te tekutiny a stavu vejcovodu, nakonec mi oba vejcovody vzali. No a teď skoro rok po IVF druhý KET… Prostě nekonečné čekání, stres, rok na neschopence, věčně doma, bez cestování, normálního životního režimu, rozpichane ruce, rozřezané břicho. No skvělá věc :D

Ale ty to určitě budeš zvládat líp, už toho máš hodně za sebou a tyhle věci tě asi tolik nerozhodí. A v tvé situaci určitě dává smysl to testování embryjek, abys měla jistotu že zavádí zdravé. A počkat na jaro je myslím i fajn, dokonce jsem četla, že jarní transfery mají větší uspesnost. A teď jsi v jaké fázi? Pícháš hormony?

• Citovat
  • Upravit
235
21.11.24 17:46

@bluciste Děkuji moc za vysvětlení, o tom jsem vůbec neměla tušení v těch rozdílech 🙂 Mě právě doktor dal teď nějakou injekci, kterou si mám píchnout dnes večer a druhou zítra večer, že je prý na to, aby všechna vajíčka dozrála stejně a žádné třeba neprasklo dřív. To je divné, že to vůbec jde regulovat, to musí být koktejly 🙈 Tak to máš taky za chvilku tu stimulaci, všechno se mi zdá, že utíká jal voda 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
21.11.24 18:30

@Anny9 Aha, tomu rozumím, mám to podobné, asi ne úplně stejně, ale život bez dětí si také představit dokážu. Já to jen vzala tak teď aktuálně, že dokud ještě mám tu možnost, čas, tak teď pro to udělám maximum ve smyslu, kdy se v tom ještě budu cítit ok a protože jsem toho zažila opravdu hodně („lékařských masakrů“), tak zvládnu hodně, beru to prostě tak, že to tak je a více nad tím nepremyslim. Ale kdyby to nevyšlo vícekrát, nevím kolikrat bych byla ochotná to podstupovat, hlavně už kvůli přesvědčení, že to tak teda asi být má…
Tak to mě mrzí ty tvé komplikace :( Člověk by řekl, že nějak lekari dokážou poznat a posoudit komu by kdy jak hrozil hyperstimulacni syndrom. Ale ještě ne. Vajíček jsou z toho teda měla hodně, tak snad mate aspoň hodně zamračených embryí? Ještě jsou přišla o vejcovody :? Tomu rozumím úplně, že to vlastně musel být těžký frustrující rok ještě kdyz člověk byl doma a pořád cekal… Já zažila také těžký rok, ale vlastně jsem svým způsobem za ty lekce vděčná, protože mě stále něco ukazují a posouvaji mě, ukazují hodnoty, moudra, dospivam… Každopádně teď už by jsi to měla mít čisté, bez těch agresivních tekutin, takže věřím, že je veliká naděje a že to určitě dobře dopadne a že ti ta těžká cesta pak ukáže ještě větší hodnotu toho zazraku :hug:
Také jsem četla, že na jaře jsou IVF celkově úspěšnější než v zimě. Jednak prý ženy potřebují menší stimulační dávky a transfery jsou úspěšnější. Tak aspoň to druhé trochu posunu. Snad nám to pomůže, jak říkáš, to testování emryjek. Ale jal jsem poznala, tak centrum se teda vůbec netvarilo na posuny OVF na jaro kvůli nemocem a tak, tam jsem bohužel cítila chtít po penězích. Jedna doktorka mi dokonce řekla, že posun transferu je pro kliniku nepříjemný, protože pojišťovna jim IVF neuhradí dokud není celý ten proces celý, že je to tedy pro kliniku nepříjemné :nevim: To se mi hodně nelíbilo takové řeči, tady si jednou dovolím být sobec a chtít, aby to bylo příjemné v rámci možností pro mě a ne pro kliniku :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.