První kotě

37
13.8.21 10:47

První kotě

Dobrý den, uvažuji, ze si pořídim kotatko. Chtěla bych kocoura britské modré, prý je to klidné plemeno. Nikdy jsem sama kočku neměla, mám králíčky, kteří bych řekla, ze kaji dobrou péči. Základy vím, ze kotě by mělo jist 4-6 denně, hodně spinka, hraje si atd. Nicméně stejně bych ocenila vaše zkušenosti. Jaké jsou ty první dny s kotetem, mám se bát nebo se to dá zvládnout? Se stenetem zkušenosti máme bohaté a nebudu lhát, ale první nám dalo tenkrát strašně zabrat.. momentálně máme vetsi byt s balkónem. Jaké to teda je, hodně vás zlobilo, jak často spalo, zničilo hodně věci, mohli jste na 2-3 hodinky odejít a nechat ho samotné? Prosím všelijaké zkušenosti, Dekuji. :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
13.8.21 10:56

Hlavně si vem až 12ti týdenní kotě, koťata nejsou tak náročný jako psi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.8.21 10:59

Já si teda vzala kotě už asi v 9ti týdenní kotě a bylo to v pořádku. (Ale, brala jsem si ho od známých) Už dávno papalo samo.

• Citovat
  • Upravit
14106
13.8.21 11:03

Pokud opravdu chceš britskou modrou, tak dobrý chovatel ti kotě dřív jak kolem 13. týdne neprodá. Až po vakcinaci a kastraci.

Mám ragdollku z chs, šla ke mně ve 13. týdnu, nezničila skoro nic (gauč nepočítám, mně nevadí, že ho drápe :mrgreen: ). Granule má k dispozici pořád a nic jiného nechce. Po příjezdu byla hned doma, spí prakticky celou noc. Léto je náročnější, že je brzy světlo, tak blbne už třeba od půl šesté. Na záchod byla naučená z chovné stanice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
13.8.21 11:04

Hlavně pořiďte škrabadla a hračky, ať vám neničí broušením drápků vybavení bytu. Nejraději mají gauč a taky do záclon umí pěkný díry :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3915
13.8.21 11:13
@Anonymní píše:
Já si teda vzala kotě už asi v 9ti týdenní kotě a bylo to v pořádku. (Ale, brala jsem si ho od známých) Už dávno papalo samo.

9 týdenní kotě sice žere samo, ale to je tak všechno. Koťata se hodně učí sociální chování a všechny možné dovednosti od své matky. I v zákoně je, že by se neměla dávat dřív než ve 12 týdnech.
Jenže lidi jsou pitomí a když už něco žere samo, tak rychle s tím pryč, protože to vyjde moc draho. Pak si tu lidi stěžují, že je kočka hysterická, agresivní, čůrá po bytě a podobně… když ji nenechali u mámy dost dlouho na to, aby se naučila co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3915
13.8.21 11:16

@Vivien11 Je jedno kolikrát kotě žere ale spíš co. U nás jsou misky k dispozici pro kočky celý den, ať se nají kdy chtějí. Je důležité najít správné krmení, které jim toho dá nejvíc.
Chovatel by ti měl dát do začátku krmení, které jedlo u něj. Pokud bys chtěla přejít na jiné, tak postupně, aby nemělo průjem.
Na začátek doporučuju si vzít dovolenou alespoň na pár dní, než si kočka zvykne v novém prostředí.
Záchod a misky dej od sebe co nejdál - nejlépe do jiných místností. Umísti je tam kde je chceš mít už na furt a nehýbej s nimi.
Kotěti stačí pár hraček, nějaký míček, udička… pak ti stačí cokoliv. Kulička papíru, rolka od toaleťáku atd…
Kočky nejsou psi, když zjistí, kde mají jídlo a kde se mají venčit, tak jsou prakticky samostatné. Přežijou samy klidně celý den. Ale pak počítej s tím, že když budeš doma, bude vyžadovat tvoji pozornost, kterou celý den nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.8.21 11:33
@Anonymní píše:
Já si teda vzala kotě už asi v 9ti týdenní kotě a bylo to v pořádku. (Ale, brala jsem si ho od známých) Už dávno papalo samo.

Tak tímhle se fakt nechlub a neber to jako normu.

• Citovat
  • Upravit
21909
13.8.21 11:40

Mam dva britske kocoury, oba s PP, to doporucuju hlavne. Od kotete jsou klidni, nikdy nic neznicili, jsou naprosto vymazleni. Jeden delal v noci bordel, ale asi prvni dva tydny. Zadny zniceny nabytek, sedacka, zadny splh po zaclonach atd. Granule v misce cely den, rano kvalitni konzerva, vecer syrove maso. Chce to vybrat dobrou CHS, to je zaklad, rozhodne ne bez PP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
13.8.21 11:41

Ja se sem s dovolenim pripichnu, taky me ceka prvni kote v polovine zari a taky jsem nervozni. Teda samozrejme strasne se na nej tesim, ale bojim se, ze to bude narocne. Na prvnich par dni si beru dovolenou, ale pak co? Hlavne mam strach, aby si neublizil, abych treba neprehledla nejaky hazard. Ted jsem cetla, ze se kocka muze otravit olizovanim solne lampy, to by me treba nenapadlo. 8o Kdyz bude kocourek doma pres den sam, bude hlavne spat a pak v noci delat brajgl? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1096
13.8.21 11:46

Tyhle “kotata od znamych” jsou z testovaneho chovu a rod je nezatizeny genetickym onemocnenim? Konkretne na HCM britky velmi trpi.

Jeste chvili pockej a nasetri si na kote od chovatele, aby Ti potom po trech letech neumrelo, nebo jsi ho nemusela nechat uspat, protoze zacalo tahat nozicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.8.21 12:03

1. ber ho buď z útulku a nebo třeba odsud. https://www.facebook.com/…155108607658

a nebo z kvalitní chovné stanice, do které se zajedeš podívat a uvidíš adekvátní množství koček, které žijí přímo v bytě chvoatele a jsou normálně socializovaná a zvyklá na lidi. A dostaneš je očkovaná, čipovaná a nejspíš rovnou i kastrovaná, pokud si nebudeš pořizovat chovnou kočku/kocoura.

V žádném případě neber „čistokrevné kotě bez PP“ je to množírna a dostaneš kotě příliš malé (neber maldší kotě než 3 měsíce, bude neurotizované a péče o něj bude daleko složitější), z kdovíjakým původem (šmejdi z množíren bezostyšně lžou), špatně socializované a nejspíš i nemocné. Tady fakt každá snaha ušetřit znamená jednak týrání zvířat určených na hromadnou výrobu nezdravých koťat a především velké náklady na veterináře, zničený nábytek, nešťastné zvíře a podobně.

2. prostuduj tohle
http://www.kocky-online.cz/…kocku_20.pdf

3. zejména pokud chodíš do práce a kočka by měla být doma sama, zvaž možnsot vzít si rovnou dvě kočky. Z hlediska nákladů a práce to není takový rozdí, nemusíš brát dvě čistokrevná, druhé kotě klidně zachraň normální kotě z útulku, jsou jich plné. Ale neosamělé kotě bude výrazně spkojenější, zároveň tím že se nebude přes den nudit, bude méně ničit byt a bude snazší zajistit to, aby prostě byly aktivní přes den, ne v noci, kdy chceš spát. Zároveň teda dvě kamarádící se kočky, které spí spolu stočené do klubíčka jsou úplně nejvíc roztomilé.

https://olomouc.rozhlas.cz/…kova-8434830
https://kocky-hodonin.estranky.cz/…e-kocky.html

pokud opravdu chceš jen jednu kočku, hledej spíš právě v útulcích a záchraných stanicích už starší kočku u které je jasné, že ostatní kočky ráda nemá a je spíš klidnější a samota jí bude dělat dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.8.21 12:06

@Flyingfrog chovatel nesmí prodat kotě mladší 12 týdnů. ze zákona.

To jen množírenští šmejdi a lidi co na kočky kašlou a nechávají je jen tak množit, protože „kastrace je nepřirozená“ a pak topí koťata a nebo se jich zbavují v době, kdy mají ještě být u matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.8.21 12:10

Um a teda kočka bude králíky když ne lovit, tak dost stresovat. Potřebuješ pro ně mít takové prostředí, kde budou mít dostatek prostoru, ale kočka k nim nebude moc. Vůbec. Stačí že ji chudáci budou cejtit.

Ale i to že králík je v kleci a kočka se na něj zvenčí dobývá, byť jen ze zvědavosti a hravosti, je pro králíka dost peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.8.21 12:17

@Ou nezlob se, ale kastrování zvířat před dosažením dospělosti považuju taky za zvěrstvo. Že to dělají chovatelé, aby se náhodou jejich kočky dál nemnožili, ještě neznamená, že je to v pořádku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný