Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ven si hlavně kotě starší 12 týdnu (jde hlavně o socializaci)a pokud chceš britskou modrou, tak s PP, nepodporuj mnozitele.
Kočka vydrží sama doma (ideální je mít teda kočky dvě, aby se zabavily), žere, kdy chce.
Porid škrabadla (ale i tak se může kočce víc líbit koberec nebo gauč). A ne, nenaučíš ji/nevycvicis. Kočka není pes, dělá si, co chce ona.
Zasituj okna a ten balkon.
A kočka je hlavně noční tvor, pres den většinou chrápe.
@Tableta píše:
Dobrý chovatel ti dá kotě nejdřív ve 12 týdnech. Ještě lepší chovatel až v 16. A to už je věk na kastraci, takže to nepodceň. Čím dřív, tím líp. Kdo časnou kastraci považuje za zvěrstvo, je nevzdělanec. Už dávno neplatí to, co za dob socíku. Čus
Hm, tak velmi zkušená chovatelka z chovatelské stanice, odkud si budeme brát kotě, je dle tebe nevzdělaná… Kastraci u kočky doporučuje kolem osmého měsíce, u kocourků kolem roka. Ta dáma těmi zvířaty žije a má vše velmi dobře zmaknute…
@nozu píše:
Kastraci u kočky doporučuje kolem osmého měsíce, u kocourků kolem roka. Ta dáma těmi zvířaty žije a má vše velmi dobře zmaknute…
Naše obyčejná kočka, kterou jsem našla a dotáhla domů, v sedmi měsících přišla zbouchnutá - na kastraci pozdě. U kocoura jsem byla taky donucená čekat do roka a označkoval nám kompletně celý barák. Radši ani neuvažuju nad tím, kolik stihl zplodit koťat. Kastraci - nebo spíš narkózu, snášel hrozně špatně. Zbytek dne po se prakticky jenom plazil okolo, zvracel a měl ze všeho hrůzu, až třetí den byl víceméně v pohodě. Po téhle zkušenosti už jsem nechtěla nic podobného znova zažít.
Dalšího kocoura s PP, jsem dostala ve 14 týdnech už kastrovaného. Pár hodin po zákroku už o ničem nevěděl, byl u matky a se sourozenci, takže psychicky v pohodě. Dneska je z něj 6letý kocour a nemá absolutně žádné problémy.
Názor jedné paní, která to má „dobře zmáknuté“ je pořád jenom názor jedné paní…
Jak píšou ostatní, kotě si domů přinést nejdříve po 12.týdnu. Když mu bude 14 týdnů ještě lépe. Taky se přimlouvám pro pořízení dvou, je to lepší. Jinak se není čeho bát, takto stará koťata jsou samostatná a pro majitele už to není vůbec náročné. To už je v naprosté většině jen radost, všechnu práci odvede kočka-matka a chovatel a takto je to správně. Jestli bude kotě s pp nebo bez, je každého věc, to si zvaž sama, ale prosím Tě, dodrž správný čas odběru. Pokud Ti někdo bude tvrdit, že kotě jí samo, takže ho dá už v osmi týdnech, od takového člověka pryč. Opravdu nejde jen o to, zda kotě jí samo. Koťata se začínají prikrmovat už mezi 4-5 týdnem, to ale neznamená, že jsou připraveni opustit matku.
Kastrace v kotecim nebo dospelem veku je diskutabilni. Vicemene prevazuje nazor, ze brzka kastrace v kotecim veku, nicemu neskodi. Kastrace cca v roce, je vicemene prezitek “starsich” vetu, kteri se nijak nevzdelavaji a jedou si to svy. Je na to spousta studii.
Nicmene ja mela moznost, vykastrovat sve kocoury az uznam za vhodne a udelala jsem to u obou cca v 8-9 mesici.
@Janli píše:
@Ou nezlob se, ale kastrování zvířat před dosažením dospělosti považuju taky za zvěrstvo. Že to dělají chovatelé, aby se náhodou jejich kočky dál nemnožili, ještě neznamená, že je to v pořádku.
Tohle máš něčím podloženo? Já mám zkušenost úplně jinou, opačnou. Koťata tento zákrok snáší mnohem lépe, než dospělé kočky. Vím, že je toto téma dost probíráno a rozděluje lidi na dva tábory a to nejen laiky, ale i veterináře. Naopak přibývá těch, kteří doporučují kastrovat před dosažením pohlavní dospělosti. Tak by mě zajímalo, zda máš pro tento názor nějaký důvod. A to nemyslím vůbec zle, ale opravdu mě to zajímá.
@Ou píše:
Um a teda kočka bude králíky když ne lovit, tak dost stresovat. Potřebuješ pro ně mít takové prostředí, kde budou mít dostatek prostoru, ale kočka k nim nebude moc. Vůbec. Stačí že ji chudáci budou cejtit.Ale i to že králík je v kleci a kočka se na něj zvenčí dobývá, byť jen ze zvědavosti a hravosti, je pro králíka dost peklo.
Ale prosím tě, nějaké ty tvoje vyčtené teorie. Máme dvě domácí kočky a králíka (trvale navolno) a žijí v naprosté symbióze, lehávají vedle sebe nebo na sobě, spí u sebe, pijí ze stejné misky (ne účelově, je králíka a dělí se), žerou kočičí trávu ze stejného květináče. Žádný stres, žádný lov, žádné peklo se nekoná. A to nejsme naprosto žádná výjimka, obecně ze zkušenosti ostatních chovatelů domácí kočky králíka minimálně tolerují, pokud je králík v domácnosti dřív, tak po odrostu z telecího kotěcího období i minimálně respektují. Rozumný chovatel navíc králíka celodenně v kleci nedrží.
@Vivien11 píše:
Dobrý den, uvažuji, ze si pořídim kotatko. Chtěla bych kocoura britské modré, prý je to klidné plemeno. Nikdy jsem sama kočku neměla, mám králíčky, kteří bych řekla, ze kaji dobrou péči. Základy vím, ze kotě by mělo jist 4-6 denně, hodně spinka, hraje si atd. Nicméně stejně bych ocenila vaše zkušenosti. Jaké jsou ty první dny s kotetem, mám se bát nebo se to dá zvládnout? Se stenetem zkušenosti máme bohaté a nebudu lhát, ale první nám dalo tenkrát strašně zabrat.. momentálně máme vetsi byt s balkónem. Jaké to teda je, hodně vás zlobilo, jak často spalo, zničilo hodně věci, mohli jste na 2-3 hodinky odejít a nechat ho samotné? Prosím všelijaké zkušenosti, Dekuji.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Je to trochu podobné jako se štěňátkem. Ze začátku, než se kotě vybouří, bude určitě co uklízet. Samozřejmě, co se týká povelů a cvičení, tak tam to tak nefunguje, ale i tak se kočka naučí, že tam a tam lézt nemůže, akorát to funguje jen, když si doma. Nemá smysl kočku trestat, nepochopí to a spíš to vezme jako újmu a bude se ti chtít pomstít. Na druhou stranu, princip odměn chápe moc dobře. Připrav se na to, že budeš mít všude dost chlupů a sem tam něco rozdrápaného. Rozhodně ber až nejméně 12 týdnů po narození. Úplně ideální by bylo vzít hned dvě kočky, buď sourozence, nebo pokud by to bylo už moc drahé, tak kotě z útulku. Spolu si krásně vyhrají a můžeš je nechat v pohodě den až dva samotné doma. Základ je kastrace, záchůdek na klidném místě, kde má kočička soukomí, kvalitní škrabadlo, misky na granule a vodu, popř. pelíšek na spaní, ale kočka si stejně vybere svoje místo. Hlavně kvalitní krmivo, především granule, nic levného ze supermarketu. Kočka je striktní masožravec, takže nic s obilovinami a co největší podíl masa. Můžeš přilepšovat kapsičkami, konzervami nebo syrovým i vařeným masem. Tak jednou za půl roku odčervovat. Kromě čokolády jsou pro kočky nebezpečné také rozinky, po obyčejném mléku zas můžou mít zažívací potíže. Také cibule a česnek, ale to stejně nemají rády. Misky s jídlem nedávej blízko záchodku, misku s vodou ideálně na jiné místo než jídlo. Pokud bydlíš vysoko, tak bych pořídila kočičí sítě do okna. Pak nějaké kočičí hračky, oblíbené jsou udice, míčky, laserové ukazovátko nebo šustivý tunel. Nějaký kartáč na občasné vyčesávání. A pak moc moc lásky a nějaký ten čas, který věnuješ na hru s kočičkou. ![]()
@nozu píše:
Hm, tak velmi zkušená chovatelka z chovatelské stanice, odkud si budeme brát kotě, je dle tebe nevzdělaná… Kastraci u kočky doporučuje kolem osmého měsíce, u kocourků kolem roka. Ta dáma těmi zvířaty žije a má vše velmi dobře zmaknute…
Naš veterinář dřív než v půl roce nekastruje. U kocourů radeji až v 8 měsících.
Zvíře jsme vždy po poradě s vetem kastrovali po dosažení dospělosti..
u mláďátek mi to přijde brutální..
ohledně britky - počti si o povaze - daleko mazlivější byla vesnická směska míca než tohle svéhlavé pyšné stvoření
možná jsem jen neměla štěstí na jedince, ale mazlivější určo bude ragdolka, birma nebo siamka.. nebo i kříženec..
ještě si o plemenech počti.. za mne byla britka fakt nejméně mazlivý jedinec, co jsem zažila (a radši vem kočku jak kocoura) ![]()
tohle u nás poměrně souhlasilo.. https://vse-pro-zviratka.cz/britska-kocka/
PS : nikdy se u nás žádné velké ničení nekonalo, samozřejmě škrabání sedačky (nutno navonět šantou škrabadlo) + zápach z kočičího wc pokud den nevyčistíš, jinak je kotě daleko méně náročné než štěně, to je teprve hukot, ale krásný ![]()
@Ja-rekk píše:
Tohle máš něčím podloženo? Já mám zkušenost úplně jinou, opačnou. Koťata tento zákrok snáší mnohem lépe, než dospělé kočky. Vím, že je toto téma dost probíráno a rozděluje lidi na dva tábory a to nejen laiky, ale i veterináře. Naopak přibývá těch, kteří doporučují kastrovat před dosažením pohlavní dospělosti. Tak by mě zajímalo, zda máš pro tento názor nějaký důvod. A to nemyslím vůbec zle, ale opravdu mě to zajímá.
Pár takových koček jsem viděla, nejsou tak psychicky vyrovnaní jako později kastrovaní, prostě zůstávají tak trochu puberťáky. A nechceš mít doma kočku, co od tebe vyžaduje, aby jsi jí dělal parťáka při rvačkách… nevidím důvod, proč kastrovat tříměsíční koťata, když je můžeš kastrovat později, zvlášť když žijou v bytě bez kontaktu s jinou kočkou. Kočka sama nezabřezne, kocour bez potřeby řešit teritorium nebude značkovat. Něco jinýho jsou venkovní kočky, ale i tam bych to řešila až v půl roce, kdy se zklidní. Nezlob se, ale já za tím vidím do velké míry lobby chovatelů.
@Lucy75 píše:
Zvíře jsme vždy po poradě s vetem kastrovali po dosažení dospělosti..
u mláďátek mi to přijde brutální..
ohledně britky - počti si o povaze - daleko mazlivější byla vesnická směska míca než tohle svéhlavé pyšné stvořenímožná jsem jen neměla štěstí na jedince, ale mazlivější určo bude ragdolka, birma nebo siamka.. nebo i kříženec..
ještě si o plemenech počti.. za mne byla britka fakt nejméně mazlivý jedinec, co jsem zažila (a radši vem kočku jak kocoura)
tohle u nás poměrně souhlasilo.. https://vse-pro-zviratka.cz/britska-kocka/PS : nikdy se u nás žádné velké ničení nekonalo, samozřejmě škrabání sedačky (nutno navonět šantou škrabadlo) + zápach z kočičího wc pokud den nevyčistíš, jinak je kotě daleko méně náročné než štěně, to je teprve hukot, ale krásný
Mám podobnou zkušenost. Britské modré které v okolí znám, nejsou zrovna moc kontaktní plemeno.
@SlečnaDahlia píše:
Ale prosím tě, nějaké ty tvoje vyčtené teorie. Máme dvě domácí kočky a králíka (trvale navolno) a žijí v naprosté symbióze, lehávají vedle sebe nebo na sobě, spí u sebe, pijí ze stejné misky (ne účelově, je králíka a dělí se), žerou kočičí trávu ze stejného květináče. Žádný stres, žádný lov, žádné peklo se nekoná. A to nejsme naprosto žádná výjimka, obecně ze zkušenosti ostatních chovatelů domácí kočky králíka minimálně tolerují, pokud je králík v domácnosti dřív, tak po odrostu z telecího kotěcího období i minimálně respektují. Rozumný chovatel navíc králíka celodenně v kleci nedrží.
Tak zrovna teď kamarádka řeší komu dát koťe, protože je její králik z kočky ve stresu a nežere… ![]()