Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky a těhulky, je sice hezké, že jsme si pro našeho synáčka pořídili Baby sense na hlídání dechu, ale mám jistý problém ![]()
Pevně doufám, že mě to nikdy nepotká a monitor budeme mít jen tak pro klid duše
, ale je zde někdo kdo by mi byl schopen vysvětlit jak se mám zachovat a hlavně co udělat, když senzor začně alarmovat a malej nebude dýchat, jaká je první pomoc při selhání dýchání u kojenců???????? Asi to nemůže být rovnou jako u dospělích dýchání z úst do úst, nebo alespoň ne asi tak silně, že ???????
Děkuji za odpověď
Verča + Sam 30tt
ahoj,
toto jsou informace, ktere poskytuje vyrobce baby monitoru nanny
http://www.jablotron.cz/nanny/
tam najdes co hledas.
ahoj mismiska
Mismisko děkuji moc jsou tam opravdu vyčerpávající informace s odpověďmi na všechny mé otázky. Ještě jednou díky měj se krásně ![]()
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že selhání dechu, nebo přestání dýchání (většinou to způsobilo slabé nachlazení neboi rýma),jsem při alarmu použila jediné ,dítě položit na tvrdou podložku, mírně zaklonit hlavičku a dělat dva vdechy do úst i nosu zároveň, a pak třikrát dvěma prsty masáž srdíčka,na hrudníku, musí se dost zatlačit, a i kdyby jsi třeby zlomila žebro, tak to rychůle sroste, mělkéá srdeční masáž je totálně k ničemu, nech se poučit pediatričkou, ukáže ti to, ale musíš požádat.Mé dceři to zachránilo život asi šestkrát do jejího věku jednoho roku, ale pozeptej se lékařky dítěte, ta ti s jistotou poradí. I tak samozřejmě i když se dítě mezitím rozdýchá okamžitě volej rychlovku.My to jednou museli řešit i tím, že jsme malou naložili do auta a odvezli ji do první nemocnice v okolí.Jen se člověk nesmí nechat odbít a řvát, i když dítě nechtějí přijmout zažili jsme to také asi dvakrát, ale nenechat se , občas to opravdu vede k záchraně dítěte, poskytnout první pomoc lékaři dítěti musí, i když je třba zrovna u VZP , kterou kvůli neplacení odmítají.Naší dceři neodbytnost mého manžela zachránila život a to několikrát a já jsem ne perzonálu nemocnice, nebudu jmenovat,vděčná, ale manželovi, že se nedal, jde tam o vteřiny a ne o minuty.Eva2
Ahoj Evo, docela jsi mne svým příspěvkem vyděsila. Naše maličká má od porodu stále ucpaný nosík, při kojení to v ní skřípá a všelijak vrzá, spolyká obrovské množství vzduchu a občas se zajíká a dusí. Doktorka nám řekla, že krásně přibývá a není důvod se znepokojovat, že by jí to při kojení vadilo a ani prý pro tak malé děti nejsou žádné kapky. Na ORL nás prý zatím posílat nebude aby Betka něco nechytila… . Tak před každým kojením čistíme nosík vatovým smotkem a stříkáme Vincentkou ve spreji, kterou jako jedinou pomoc ve 14 dnech mohla dostat. Dneska jsme s manželem jenom tak předběžně omrkávali Nanny a pořád se rozmýšlíme, zda ho za ty skoro 3 tis. koupit? Já vím, život miminka je cennější a když čtu tvůj příspěvek kolikrát vám monitor dechu zachránil dítě, začínám mít tak trochu strach, že by se mohlo stát, že ji bez něho v noci neuhlídám. Zdá se, že na emimču není maminka, která by monitor neměla, nebo která o jeho nákupu neuvažuje. Jsem opravdu tak nezodpovědná jenom já? ![]()
Radka + Betka 3t
Nany bych doporučila, my jsme ho neměli a pak dostali jako dárek od švagrové.Měli jsme malou v noci u sebe, takže jsme to většinou zjistili i sami.Nechtěla jsem tě vyděsit. Většinou tyto problémy mívají děti nedonošené, nebo po císaři.Naše malá nebyla ani jedno z toho, ale byla počatá i přes antikoncepci, je to asi jen 1% dětí, ale taky se stane.Bohužel jsou tyto děti taky ohrožené , a my jsme se o tom přesvědčili. Ale první pomoc by ti měla na požádání doktorka ukázat, málokdo to umí, a pak se může cokoliv stát, třeba i když už dítě sedí ve vaničce bez dozoru a vdechne vodu. Je to pár užitečných rad, v případě nouze.Ale ten monitor dechu je opravdu super věcička, klidněji se ti pak i spí.Ahoj Eva
Poku se spusti alarm, doporucuje se nejdriv zjistit jestli dite ma puls, a pokud ano a „jen“ nedycha, nejdrive s nim zkusit trchu zatrast anebo ho stipnou na vnitrni strane stehna, jestli se ani po tom nerozdycha, pak zacit dychat z ust do ust. Pokud nema puls musi se zacit okamzite s masazi srdce. Nejdriv cca 1 minutu masirovat a pak volat zachranku, pak pokracovat v masazi, v pripadech ze neni pritomna druha osoba, ktera muze zatelefonovat.
lilihujajaja píše:
Myslíte, že má smysl absolvovat nějaký takovýto kurz?
Kurz první pomoci
Má s tím někdo z vás zkušenosti?
Mam kurz prvni pomoci, CPR ale i jine trosku rozsahlejsi.
Zastavam nazor ze stesti preje pripravenym, neni nic horsiho nez kdyz jsi svedkem treba nehody a nemuzes cloveku pomoci. Anebo v horsim pripade si myslis ze muzes ale tim ze to neumis spis uskodis. Lidi umiraji kolikrat naprosto zbytecne pac jim okoli neumi pomoct.
eva2 píše:
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že selhání dechu, nebo přestání dýchání (většinou to způsobilo slabé nachlazení neboi rýma),jsem při alarmu použila jediné ,dítě položit na tvrdou podložku, mírně zaklonit hlavičku a dělat dva vdechy do úst i nosu zároveň, a pak třikrát dvěma prsty masáž srdíčka,na hrudníku, musí se dost zatlačit, a i kdyby jsi třeby zlomila žebro, tak to rychůle sroste, mělkéá srdeční masáž je totálně k ničemu, nech se poučit pediatričkou, ukáže ti to, ale musíš požádat.Mé dceři to zachránilo život asi šestkrát do jejího věku jednoho roku, ale pozeptej se lékařky dítěte, ta ti s jistotou poradí. I tak samozřejmě i když se dítě mezitím rozdýchá okamžitě volej rychlovku.My to jednou museli řešit i tím, že jsme malou naložili do auta a odvezli ji do první nemocnice v okolí.Jen se člověk nesmí nechat odbít a řvát, i když dítě nechtějí přijmout zažili jsme to také asi dvakrát, ale nenechat se , občas to opravdu vede k záchraně dítěte, poskytnout první pomoc lékaři dítěti musí, i když je třba zrovna u VZP , kterou kvůli neplacení odmítají.Naší dceři neodbytnost mého manžela zachránila život a to několikrát a já jsem ne perzonálu nemocnice, nebudu jmenovat,vděčná, ale manželovi, že se nedal, jde tam o vteřiny a ne o minuty.Eva2
Evo to jste ani neměli žádné neurologické vyšetření?
Běžně při nachlazení a rýmě dítě nepřestává dýchat, tak, aby zmodralo a muselo se dávat umělé dýchání a masáž srdce.
A ty píšeš, že do jednoho roku se vám to stalo 6×. Trošku mi to nesedí - pokud jste dojeli do nemocnice a vybojovali jste si tam hospitalizaci , jak píšeš - ( pokud je dítě opravdu v ohrožení života, nemyslím si, že musí rodiče v nemocnici bojovat o hospitalizaci…). Docela by mě zajímalo jakým způsobem manžel a ne personál vašemu dítěti zachránil život.
Není to kritika,ani rýpání, jen dotaz. ![]()
V porodnici nám vůbec neukázali jak na to, hlavně že v propouštěcích papírech mám napsáno, že jsme byli o SIDS i o první pomoci poučeni ![]()
Jsem vyděšená jak blázen a na youtube videa se nemůžu dívat, rozpláče mě to.
V pátek nás pustili z porodnice domů a dětské lékařce se dovolám až v pondělí aby přišla na návštěvu na první prohlídku, rovnou ji požádám aby mi ukázala jak se dělá první pomoc.
Každopádně do té doby jsem šílená strachy ![]()
Nevíte někdo o kurzu první pomoci pro novorozence v Brně tak aby došli k nám domů mi to ukázat?
Někde jsem vyčetla, že před započetím dýchání z úst do úst, se má vysát pusinka a nosánek asi, ale jak a čím?
Přece nebudu ztrácet drahocenné vteřiny vytahováním vysavače na nosní odsávačku??
Dále bych poprosila holky, v případě kdy bych musela volat záchranku, tak na jaké číslo mám volat?
Na 112 nebo 155?
Dcera je v pořádku, jen od včerejška častěji blinká, a dnes se mi zdálo, že měla čelíčko do modra, neskutečně mě to vyděsilo.
Nedusila se, mohlo to být tím, že jí bylo chladno? Dala jsem jí pro jistotu čepičku. Ale když jsem jí dávala čepičku někdy včera, tak byla zas zpocená, tak nevím co je lepší nebo horší ![]()
Dýchá hezky, hrudníček se jí při spinkání hezky nadechuje, ale jednu chvíli dýchala trochu těžce, nebo jak bych to popsala.
Jsem docela vyděšená a pořád jí sleduji a na návštěvu lékařky čekám jak na boží smilování ![]()
@zvědavá borůvka Kliiiiid
My sme blindily 8m. Žádný šílený videa si nepouštěj! Čepičku bych doma nedávala. Normál dupky a body, pokud nemáte teda zimu.
Malá je určitě v pořádku.
Možná se jí něco zdálo když tak blbě dýchala. To sme měly taky.
Sids- většinou stačí zatřást s dítětem. Případně začít KPR. Zavoláš hned na 155, nebo 112, je to jedno. Dýchací cesty by se měly uvolnit trojhmatem- vysunutím bradičky nahoru a pootevření čelisti. Pokud se po vdechu nebude zdvíhat hrudníček, otočila bych dítko hlavou dolů přes koleno a zabouchala na zádíčka. Vdechuje se do něj přes pusu i nos.
Do novorozence se nefouká objem z tvých plic, ale množštví cca jen z tvých úst.
http://is.muni.cz/…rozenec.html
Na telefonu tě navedou
Řekla bych, že si docela vystresovaná a zbytečně. Neboj se. Lepší, když zpocená nebude, zkus jen lehčí čepičku, nebo žádnou- doma. Děti dýchají různě a někdy dokonce mají apnoickou pauzu pár vteřin (nedýchají), neděs se.
@zvědavá borůvka nádech, výdech, klid.. Pokud by šlo o SIDS moc šancí bys stejně asi neměla, při zástavě dechu většinou stačí s dítětem zatřást, případně teda rozdýchat (jsou malý, takže bys foukala přes pusu i přes nos) ale proč tak šílíš? Volat můžeš obě čísla, jsou tam školené operátorky a ty tě budou vést.. Nic nepřivolávej, mimina chrčej a vůbec nic to neznamená. Pokud se přežírá, tak zvrací, nemají ještě tu záklopku, tak jim to jde někdy i nosem, ale jen to blbě vypadá. Fakt tolik nešil.
@zvědavá borůvka Borůvko, hlavně klid, úžívej mateřství. Já se v porodnici ptala, co dělat když začne houkat monitor…a doktorka s ledovým klidem řekla, že se většinou jedná o planý poplach a nebo se dítě nadechne tím, jak se lekne…
Jestli ti blinká, dej do postýlky klín a nebo dej pod nohy postýlky nějaké naučné slovníky. A neboj, miminka na chvilku klidně zastaví dech, nic se neděje!!!
A že měla modré čelíčko? Klidně jen mohla mít vystouplé žilní pletence.
A kdyby něco volej 155.
![]()