Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
moc vás prosím o rady.
Přístí týden začínáme s prvním příkrmem. Protože nekojím, tak s příkrmem začínám uz po ukončeném 4 měsíci. Ale jsem zoufalá z toho, co mu budu dávat. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli používáte (nebo jste používali) bio zelelninu a maso nebo jste dávali to co se prodává klasicky v hypermarketech. Chtěla bych pro mimčo to nejlepší. Mamka mě říká, že to přeháním a mám mu dávat všechno normální. Ale když je tak maličkej. Jak jste to dělali vy?
A taky jsem se chtěla zeptat, jestli jste 4 měsíčnímu miminku stravu mixovali a dávali to z flašky nebo jste to jen rozmačkali a dávali lžičkou.
A dávali jste kašičky? Kdy? Večer nebo k snídani?
Předem moc díky za jakoukoliv odpověď.
Ahoj, taky sme ve 4m zacali s prikrmy s malou(ale starsi taky byla kojena jen kratce). Zacla sem s kasi(ovocna mlecna-z flasky) na noc, od 5m sem pridala prikrmy kupovane, protoze se mi nechtelo specialne varit, ale pokud budes varit tak prozatim bych mixovala, no kazdopadne davat ze lzicky. Sany.
Ahoj, já jen krátce však ono se tu najde dost rádců ![]()
začni mrkvičkou a tu si buď kup ve sklince nebo Bio, neb v mrkvi bývá nejvíc dusičnanů, a to není dobrý. Nejdřív pár lžiček - na ochutnání, po pár dnech můžeš přidat brambory. Já jsem to mixovala (mixuju doteď), ale můžeš to zkusit i jen rozmačkat a uvidíš co na to mimi bude říkat. Jo ještě tip - pokud budeš sama vařit tak si vše nejlíp nastrouhej - rychlejc se to uvaří.
A myslím si že zas nemusíš tak spěchat, to že nekojíš nezmanemá že musíš začít hned od ukončeného 4M. Pokud ti nepije mlíka nějak příliš moc, tak můžeš ještě chvli klidně počkat.
Na kašičky taky máte asi čas. I když my jsme s nimi netradičně začínali - pokud bys to chtěla zkusit, tak asi nejlépe rýžovou od Nestlé , kterou připravíš do mlíka co normálně dáváš (poloviční dávku mlíka) - můžeš to nejdřív zkusit z flašky ale hodně řídký a velkou díru v dudlíku.
Zeleninku dávej ze lžičky a´t se naučí baštit takto.
no je to asi zmatený, však on ti někdo poradí víc, já musím letět
pá KLARIS
Ahoj Sarulko,
my jsme začali s příkrmy v necelých šesti měsících (malé je teď 9 měsíců), začali jsme mrkvičkou - První lžičkou od Hami. Nejdříve začneš s jedním druhem zeleniny (mrkev) a po nějaké době (tu si radši skonzultuj s dětskou doktorkou, nevím jak je to u čtyřměsíčních mimi) se může přidat další druh.
Hotové příkrmy kupuju dál a střídavě dávám kupovaný a doma dělaný oběd.
Snažím se kupovat biozeleninu a ovoce, ze supermarketu beru jenom jablka z české produkce a banány. Zelenina se dá koupit mražená bio od výrobce Ardo, v Intersparu jsem našla tři druhy - mají i baby karotku s hráškem, tak bys mohla ze začátku vařit jenom tu mrkvičku bez hrášku. Jinak jsem vařila v kojenecké vodě, bez soli a koření.
Vše jsem mixovala, jako návod jsem brala konzistenci kupovaných příkrmů - do šestého měsíce jsou rozmixované na kaše naprosto bez kousků.
Mléčné a nemléčné kašičky jsem začala dávat až v polovině sedmého měsíce jako poslední jídlo večer před kojením. Do šestého měsíce bych je určitě nedávala.
Jídelníčky najdeš třeba na http://www.nestle.cz/…lnicek_2.htm
Držím palce, ať miminku chutná.
maya
Ahoj Marto,
diky moc za odpověď. Samozřejmě po tobě nechci, abys mě přepisovala článek, ale kdybys jen ve zkratce napsala o co tam šlo. Ale asi je mi to jasný.
Mamka mě říká, že my jsme taky neměli žádnou bio zeleninu a maso a vyrostli jsme a jsme všichni v pořádku. Ale já osobně, když vidím tu krásnou mrkev v hypermarketech, tak si říkám, že to bude asi plný dusičňanů a když si k tomu představím, že tím budu krmit svýho drobečka..... Ale spousta mých kamarádek maminek to tak dělá. Ale oni aspoň kojili do 6 měsíců, tak jejich miminka byla starší.
Myslela jsem si, že budu vařit, ale všimla jsem si, že hodně maminek dává skleničky od hippu. Tak to asi taky zkusím. Je to bio a je to kontrolovaný.
Šárka
Ahoj Sarulka, ja som na temu prikrmov napisala dennicek, tak kopirujem, snad ti to pomoze. Ale je to len moj laicky pohlad ![]()
https://www.emimino.cz/modules.php?…
tak nech vam papanie chuti!!!
Marti no jasne, tazka zavislost
Ja cakam na prve nocne kojo dnes sme ho dostali do postele az po 21,00 ![]()
Zelam kludnu noc a pozdravuj milacika ![]()
Sarulko,
jako první bych řekla jednu věc. Nedělej něco jen proto, že to dělají všichni kolem tebe.
Na příkrmy bych ještě počkala, aspoň po tom 5měsíci, nemá cenu tu uspěchat.
Někdo začíná kašičkou (je lepší začínat např. rýžovou nebo jinou, ale bez příchuti a příchuť dát později - kvůli tomu, aby si miminko nezvyklo rovnou na sladké), někdo mrkví. Je lepší vždy dávat nějakou dobu jednu složku a za pár dní další. Mimču bych zkraje mixovala do hladka apodávala lžičkou, ne z flašky. Je možné, že ti to mimčo bude nějakou dobu bojkotovat, ale ono to časem přejde. Obvykle se začíná mrkev, po týdnu mrkev plus brambor a po dalším týdnu maso.
Rozhodně se od maminky nenech zvyklat tím, že vy jste v tom a tom věku jedli to a to, ale na druhou stranu pokud ti to bude proti srsti, nenech se ani zvyklat okolím, když nebudeš něco dělat přesně úplně zdravě nebo shánět jen BIO potraviny. Je vhodné si počíst pár diskusí a článků a udělat si svůj názor a toho se držet. Ale zkrátka jen proto, že někdo něco dělá nějak, tak jen z toho důvodu to stejně dělat nebudu i já.
V tom se nás tu kolikrát dost neshodne, jsou tu zastánkyně zdravé výživy i ty druhé a ani jedna není špatná. Každá děláme pro své dítvto nejlepší, byť to není podle nejnovější příručky.
Jinak naše zkušenost, nakonec jsem začínala první lžičkou jablko (zeleninu jednoduše nechtěla) a pak jsem do toho přidala trošku mrkve a nakonec změnila podíl tak, že ve finále jedla mrkev a tu jsem pak cpala do dalších jídel. No ah olka byla dlouho na skleničkách (Hami, Sunárek) a až teď začíná jíst pomalu naší stravu. Někdo si zas vaří sám a dává do mrazáku. No mě se to dřív nevyplatilo, když mi holka snědla skleničku na 3 etapy (3 dny).
Určitě do roka nesolit, až k roku kořenit bylinkami, ale spíš ne, nedávat sladký, lepek se průměrně doporučuje mezi 7 a 8měsícem apokud nejste ekzematici a nejsou v rodině alergie, cca mezi 7 a 8měsícem můžeš pomalu začít dávat bílý jogurt (mám dobrou zkušenost s Hollandií, ale někomu to přijde kyselé). Řiď se taky miminkem, nestanovuj si porci, kterou musí sníst, postupně mu mixuj míň a míň, aby si pomaličku zvyklo na tužší stravu.
Jak říkám, i u nekojeného bych s příkrmy počkala tak určitě do ukončeného 5měsíce, není kam spěchat.
A ještějedna věc. Pokud vy sami doma nejíte vyloženě zdravou výživu a nechcete tak sami žít, není moc dobré, abyste to nutili děŤátku. Myslím, že dítě by mělo jíst cca stejně, jako rodiče (teď to nemyslim doslova).
No je mi jasné, že se asi zas dočtu nějako ureakci, ale tohle je můj názor:)))
Gabča a Bára
ahoj, už to tu zaznělo výše-určitě nemusíš začínat hned po ukončeném 4.měsíci, ted naopak čtu, že i nekojené děti mají začínat až po ukončeném 6., tak jako kojené…
většině od nás z deníčku se osvědčila první lžička mrkve od Hami, děcka to dobře jedla-vystačí ti na začátku natřikrát-vždy třetinu oddělej a ohřej, zbytek do lednice.
Buď s příkrmy trpělivá, některé děti (ale většinou kojené) je bojkotují dlouho.
Taky bych raději tu biozeleninu, pokud není, tak hlavně nevybírej v marketu ooobrovskou „zdravou“ mrkev apod.
s kašemi opatrně-já ji ještě nezkoušela, ale hodně holek má zkušenost tu, žeděti po nich na noc měly bolení bříška a ne že by lépe spaly…asi bych zkusila ty bezlepkové…já začnu těmi ze zdravé výživy-otesánek apod…
K.
Ahojky skusenejsie mamky ![]()
Moja mala tiez nebola zial kojena, tiez som si myslela ze s prikrmami treba zacat po ukoncenom 4 mesiaci. Teraz bude mat cochvila 5 mes., zacali sme s mrkvou pred tyzdnom, uz 2× som skusila mrkvu+zemiak, ale ona to vobec nechce! S prehltanim problem nema, aj ked som to len roztlacila vidlickou, ani s krmenim lyzickou, skor nema zaujem o to co s tou lyzickou pride do pusy
Tak myslite, ze mam prestat a skusit po 6. mes.? To mi pride logicky lepsie, aj dietatko je uz starsie… Som rada, ze sa tu objavila tato diskusia, prave to totiz riesim
a neviem co mam robit. Mam to skusat, alebo pockat?
Fakt staci po 6. mesiaci? Este spomeniem, ze mala pije Nutrilon a do tabulkovych hodnot ma dost daleko, asi jej to staci, pribera tak normalne a je spokojna. Tak som zvedava na vase nazory.
Kiwwi, máš v podstatě dvě možnosti. Buď to budeš zkoušet dál, nenásilně, prostě dáš lžičku a uď si dá nebo ne (doporučuju naředit i vodou, aby to bylo tekutější), nebo dáš pár dní pauzu a po pár dnech zkusit znovu.
Myslím, že je dobrý to nevzdávat, ale netlačit na pilu:)
Mozno by som mala upresnit, ze ona o tu lyzicku nejavi zaujem, neotvara pusu a tak, skor ja jej to do pusy vpasujem ked ju nahodou otvori, no co uz ma potom s tym robit, ze. Zvycajne to konci placom
tak som si neni ista, ci robim dobre.
A Gabinka, uplne suhlasim s Tvojimi nazormi ![]()
Kiwwi: muzes to zkusit treba zas za 14dni nebo proste zkouset dal a treba do prikrmu pridat trochu UM. Sany.
Ahojky!
Gothic - právě jsem si okopírovala tvůj deníček o příkrmech a zdá se mi naprosto vyčerpávající.Něco takového jsem právě potřebovala. ![]()
Jen se chci zeptat ROIBOS čaj můžou už i půlroční mimča?? ![]()
Tak moc díky