První přírkm - technická stránka krmení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
První přírkm - technická stránka krmení
Ahoj! Koukám, že se tu s dotazy ohledně začínání s příkrmy teď roztrhl pytel, tak i já přidám svou variaci na téma. Mne tedy nepálí ani výběr značky a s čím začít apod., ale spíš technická stránka věci - konkrétně přesun obsahu lahvičky do zažívacího traktu dítěte ![]()
Tenhle týden jsem začala „experiementovat“ s miminem a 3× jsem mu nabídla mrkvičku ze skleničky. Za fous mu budě 5 měsíců, plně kojím, takže to ještě není z důvodu nedostatečnosti příjmu apod., ale dočetla jsem se, že teď ponovu doktoři doporučují začínat s příkrmy od 4. uk.m. i u kojených dětí (pojem „imunitní okénko“) a taky jsem si nějak odvodila, že radši nebudu čekat na 6., 7. měsíc, kdy chudák bude trpět hlady a teprve se bude muset učit papat, že to začneme polehoučku „trénovat“ už teď, aby až mu moje mlíko přestane stačit, tak aby už jsme byli na krmení trošku naučený … snad to je nějak srozumitelný ![]()
Zahájila jsem tedy nenásilný nácvik a hned narazila. Malýho krmím v polosedu na lehátku, sedím u něj na zemi na maličký stoličce. Lžičku si myslím máme dobře vybranou, nabírám maličký množství, dávám do středu pusinky na jazyk atd.atd - teorii mám našprtanou
Nicméně malej jaksi netuší a mrkvičku vytlačuje z pusinky ven - to jsem čekala a trpělivě seberu, snim, naberu další špetku a zas do pusiny … je mi jasný, že ze začátku spapá jen několik lžiček třeba. Jenže už za chvilku začne bejt nervóza a spolupráce se horší - chce si samozřejmě kousat ruce (momentálně nejoblíbenější činnost), začně pobrekávat a s krmením je konec (do řvoucího mimina radši nic vpravovat nechci). Poprvý jsem si řekla, že je asi moc hladovej a proto tak nervozní. Druhej den jsem ho zkusila nejdřív trochu nakojit, aby ten prvotní hlad zahnal, ale pořád ještě měl v bříšku místo na zeleninku - taky to nebylo vončo. Dneska jsem nakojila, nechala trochu uležet a až pak jsem zkusila hravou formou servírovat mrkvičku … opět to po 4. pokusu se lžičkou vyústilo v kníkání, zavírání pusinky, máchání pěstičkama …
Jak krmíte vy? Přijde mi, že když je vyhládlej, tak je nervozní = nechce se učit papat. Když ho předtim nakojim, tak je akorát tak zralej na spánek, takže taky ho nějakou mrkví jen trápim. Když se zkouším trefit nějak mezi dvě kojení, tak asi nemá ten potřebnej hlad …? Zkrátka nevím, jak ho učit na krmení, když už záhy začně protestovat.
Nemáte s tím někdo taky takovou zkušenost? Jak postupně miminko zvykat na krmení, aby se to naučilo?
Díky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, ja jsem s tim take ze zacatku bojovala, ale Kubisek zacal dlabat prakticky vse co mu dam, ze zacatku jsem vybrala spatnou lzicku, pak jsem mu ji pujcila na hrani a pak jsme zacali, nejprve mrkev, tu jsem koupila v DM takovou jarni mrkev bio, tak jsem mu ji redila vodou aby to bylo lepsi, nejdriv spapal 2 lzicky, pak 4 a pak pulku sklenicky a samozrejme mlicko. No a pruser se stal kdyz mu lezl prvni zub, to mrkev nechtel a navic jsem mu dala mrkev od sunarku, to je peknej hnus,ani ja bych ji nejedla. No a tak jsem k obidku parkrat uvarila kasi, pouzivam mlecnou od nestle, tu miluje. A pak me napadlo dat do hrnicku trochu brokolice od hami a ohrat ji ve vodni lazni. No a zacal bastit,tak jsem mu do toho pridala mrkev, sice to melo desnou barvu,ale dlabe to, samozrejme ted uz i ty brambory, ktere s mrkvi prskal. Dnes mel i kureci maso a vse ok. Zalezi jakou mas lzicku, jestli umelou nebo nerez. Hlavne nenutit, to pak nebasti a dela sceny
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nebude to tou mrkvi? ![]()
Jinak mě tohle dělá dítě na plné pevné stravě
Vezme to do pusy a vzápětí začne rolovat ven
Takže dělám opičky, legrační zvuky, zkrátka krávoviny a pevně doufám, že zase začne baštit nějak normálně. Ale když mu to chutná, například banán, tak nic nevrací k reklamaci.
Zkusila bych jinou zeleninku, třeba brokolici, květák, ty Matesovi hodně chutnali.Jo a taky fenykl mu jel hodně a dýně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co zkusit přiblížit se k době kojení, ale nenechat to dojít úplně do hladu? Nejsem ten správný expert, u nás se přikrmuje měsíc a stále sní velmi málo.
Ale zajímalo by mne, kde jsi se dočetla o tom brzkém zavádění příkrmů. Zkoušela jsem hledat tvůj pojem, ale všude na mne vybíhalo jen něco o očkování. Myslím, že se stále doporučuje začít až po ukončeném 6.měsíci, dřív to dětem nic nepřináší(prý). Ale zase byly změny ohledně lepku, takže je možné, že nastala nějaká změna i tady. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tomáš mi to první dny taky jakoby plival, dala jsem mu lžičku do ručičky a on si jí strkal do pusy, druhou jsem nabrala a krmila když tu svojí zrovna vyndal ven a zafungovalo to a on to zbaštil. Pak už problém nebyl, baští všechno. Lžička je taky asi důležitá si myslím, alespoň u nás jo, u našich mu mamča koupila takovou plastovou ale širší, a ta se mu nelíbí, to odmítá jíst, asi se mu nepáčí ten tvar v puse. Doma mám nakoupeny z DM babylove, ty nám vyhovujou.
Mě doktorka říkala že je dobrý přidávat potraviny s lepkem, a ještě kojit. Jinak také nic o tak včasném zavádění příkrmů nevím. Nejdřív snad od 5m jsem myslela
Asi nějaká novinka ![]()
Příspěvek upraven 26.05.10 v 22:01
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jak radi holky zkus neco jineho.
Ja jsem u obou zacala s kasemi na noc - no u prvniho jsem zacala hlavne z duvodu, ze jsme si naivne myslela, ze pak bude dele spinkat coz se nekonalo, ale zacala krasne papat a pak jedl v pohode i zeleninku. No a jelikoz se mi to u druheho osvedcilo tak jsme zacala zase kasemi a naprosto v poho po cca 10ti dnech jsme na plne davce a jeste kouka, ze by si neco dal ![]()
Takze bych asi take radila zkus neco jineho nebo treba tyden pockat a pak zase zkusit. Ja jsme tedy u obou zacinala az v otm sestem mesici a je fakt, ze od mala dostavali na lzicce ruzne kapky (Vigantol a Saab simplex) takze na lzicku byli zvykli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě holky baští sice skoro všchno, ale musí být v židličkách, protože je obe honit, to bych nedala. Ale Ella se ke konci už pěkně kroutí, Ale zbaští teda skoro všechno, jen těstoviny jim moc nejedou a mají rádi omačky, kuřecí s braborem rajskou a samo uvařenou zeleninku, večer milují stále kaše. A mléko mě vypijí jen jedno ráno a to jen 90. To Agi už od půl roku nechtela mlíko ani vidět, tak se snažím aspoń tak po ránu. Taky mají dopoledne oblíbené piškotky s přesnídávkou. Ale ke konci když už nechcou, tak je nenutím, Dám čaju a nebo nějakou sušenku cereální. Musiš trošku experimentovat. Ale slkeničky jim chutnají do teďka. Ono se to nějak brzo samo zpraví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
matko, kde ses dočetla o tom 4. měsíci? Já se ptám proto, že moje doktorka mi to taky řekla, že podle nejnovějších výzkumů už máme čas na zeleninu, jenomže nikdo jiný, koho jsem se zeptala, o tom nikdy neslyšel…všichni říkají od půl roka. tak já nevím. Ono se to pořád mění… nejspíš to bude úplně jedno.
Já jsem teda usoudila, že ať už by jim mrkev prospěla nebo ne, prostě na krmení ještě nejsou zralí, nedokážu si představit to do nich cpát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme taky dávali odmalinka kapky na lžičce, od 5.měsíce při doufání v lepší spánek kaši, takže když jsme začali se zeleninkou, hned první den jedla skoro ukázkově. Nikdy nic neplyvala, nemávala kolem sebe ručkama, nebyla upatlaná, prostě super. Jak už tu někdo psal, každé kojení jsme nahradili za pár dní.
Osobně bych příkrm nabídla místo kojení, aby mělo hlad. Možná jen o chvilku dřív, aby nebylo vyloženě vyhládlé a pak nervózní. Zkuste vyzkoušet ještě jinou zeleninku......Když to bude pořád stejné, taky bych klidně ještě pár týdnů počkala. My začali se zeleninou přesně v půl roce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co si dítě vzít na klín? Když kojíš, taky ho máš u sebe… A když mu budeš držet ručku, nebude si ji strkat do papuly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
o tom zavadeni prikrmu od 4.mes rikala moje kamaradce doktorka. Pry je to z duvodu, ze pak jsou deti min alergicke, ze maji v tom 4.mes nejlepsi podminky na prijeti stravy.
Jinak technika krmeni je u nas takova, ze lezi v lehatku na stole, jak u nej sedim. Jednou rukou drzim ruce, druhou krmim. Bere si to ze lzicky, nekdy vyplivne zpatky, ale naucil se to rychle. Mozna to bylo tim, ze asi tak 14dni po nas koukal, kdyz jsme jedli, delal hladove oci a mliko mu uz nestacilo. Proste byl pripraveny na jine jidlo.
Ale jak rikam, je to jen mozny duvod. ![]()
Jo a davam doma varenou mrkev, je chutove o moc lepsi nez kupovane sklenicky. Zkus, treba mu pojede vic. Taky cuketa je sladka. Tak hodne stesti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus mu tou lžičkou zatlačit na jazýček…
Majdě trvalo přes měsíc, než snědla celý „oběd“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak my jsme taky začali na 4. na radu doktorky. Koupila sem lahvičku a nic moc, malá to moc nechtěla. Druhý den sem udělala doma a baštila, ale teda oranžová byla celá a já taky
Pak sme dali s brambůrkou a taky papkala. Za to predevčírem tchýně přivezla kupovaný, Violce k svátku a včera sme zkoušeli brokolici a to byl boj, asi 2 lžičky a konec. Teda my s manžou to taky nejíme, tak sem to včera ochutnala a normálně to bylo tak hnusný že sem mi zježili chlupy na rukách ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
u nás to bylo podobné docela dloho a nakonec jsem zjistila, že to nebylo že by jí to nechutnalo ale prostě to bylo pro ní nové a asi i unavující, možná i tím,ž e jsme začínali obědem a po něm šla spát a byla už unavená. Vydrž v klídku ono se to zlepší. Malá se chytla asi za týden a pak už mi po lžičce skákala. Musela se to prostě víc naučit ona i já. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak zkus zacit necim jinym, nez mrkvi, treba ovocnou slozkou, ta je chutove pry blizsi MM ze je sladsi nez zelenina, treba to bude jist lip. Ja ze zacatku krmila takovym tim davkovacem, co byva u Panadolu napriklad a stridala to se lzickou. Cimz si na chut jidla zvykla mala v pohode a na lzicku postupne nenasilne. Ale i tak s tim obcas bojujeme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit