Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
S přítelem jsme se domluvili že bych u něj měla poprvé přespat. Mně je 16 a jemu 18. Rodiče ho mají rádi a znají ho, ale na spaní se moc netvari což je na jednu stranu pochopitelné. Spíše se bojí abych neotěhotněla, protože neberu HA. I tak bych je ale chtěla přemluvit abych u něj mohla přespat. Jak je mám ale přesvědčit?
@anonym20175 Jednoduchá otázka: jak se chráníte? Dokaž rodičům, že jste zodpovědní.
Nemyslím si, že rodiče chtějí zrovna slyšet o ochraně, to naopak řeknou, že vůbec spaní
.. spíš nějak přemluvit, aby se nebáli, že tam jenom budeš na dva dny nic víc se bát nemusí a dávala bych si hodně pozor ![]()
@Anonymní píše: Více
Být rodičem, tak to spaní podmíňuji pořádnou ochranou. „Dávala bych si hodně pozor“ mi smrdí přerušovanou souloží, polovina narozených dětí vznikla tímto způsobem.
To „dávám si pozor“ má dnes už 8 let, vnučka narozená v dceřiných 19 letech ![]()
@anonym20175 píše: Více
tak kdyby měla tohle přání má dcera v 16, tak nejdřív navštíví gynekologii a vyfasuje antikoncepci, pak se můžeme o něčem bavit,
i když je mi jasné, že souložit můžete i když nebudeš u něho „spát“
Získat si důvěru rodičů.
Spala jsem u prvního kluka od 15 let často o víkendech. Ale měla jsem teda antikoncepci. On měl krom práce i s kamarádem pronajatou hospodu v jedné obci, otevírali vždy po 15 h. Takže furt v práci. Jezdila jsem za ním, jinak bych ho málo viděla.
Šestnáctiletá přítelkyně skoro osmnáctiletého syna u nás přespává a on u nich taky. Nijak jsme to neřešili. Prostě jsme to přijali. Mají na to věk.
Stát se může cokoliv, ale jsou oba gymnazisti, mají jiné plány, o kterých hovoří, než zakládat rodinu.
Patnáctiletá dcera má zatím partu kamarádek a kamarádů, kluka nemá. Až bude mít, dovolím jí to. Antikoncepci si podmiňovat nebudu, dcera se rozhodne sama, jestli ji chce. Nesouhlasím s jejím užíváním u mladých holek. Holka má taky plány. Doufám, že až bude mít kluka, budou mít podobné hodnoty.
Navíc tuto problematiku vnímám trochu jinak. Strašák je pro mě vážná nemoc, těžká nehoda, úraz. Ne těhotenství v mladistvém věku. To je situace, která by se dala zvládnout tak, aby děti dostudovaly.
Ještě otázka, jak přesvědčit rodiče k tomuto kroku.. Otevřeně si promluvit o svých plánech, hodnotách. A hlavně rodiče by si měli uvědomit, že v tomto věku už nemohou mít vše pod kontrolou. Musí věřit, že se pomalu začne vracet a úročit to, co do dítěte dřív vložili. Že to dítě má nějaký vlastní úsudek a odpovědnost.
Za mě je úplně v pořádku, když šestnáctiletá holka občas přespí u svého kluka. Samozřejmě v mezích určitých pravidel a po splnění povinností doma.
Za mě, jestli se spolu rozhodnete mít pohlavní styk, tak k tomu nepotřebujete strávit ani celou noc, ale úplně stačí taková hoďka někde u kámošky nebo bůhví kde…
Protože, když dva po sobě touží a je celkem fuk v jakém věku, tak si k tomu čas a místo vždycky najdou.
![]()
Následky si uvědom sama. ![]()
Některé rodiče nepřesvědčí nic. Jsou z jiné planety nebo se ozve pět století zpět
. Nedávno mi kolegyně dělala přednášku, ať si neučím děcka, že si smí vodit domů protějšky. Slyšela můj telefon se starší dcerou, kdy jsem ji říkala, ať klidně kluk přijde. Já jako proč? Nám to nevadí. Mají daná pravidla. Zatím nepřešli určitou hranici. I kdyby. Tak se zařídí antikoncepce. Kolegyně je v tomhle jiná. Tu by nepřesvědčil nikdo. Ona vždy dcerám zakazovala domů protějšky a co hůř. Vědomě jim každého kluka hnusila, že je takový, makový. S tím se určitě nebav a nezdržuj čas. Pak brečí, že obě téměř ve 40 nemají partnera, na každém vidí chybu, nemají děcka a bydlí u rodičů. Tohle jim dostala do hlavy ona sama.
Tomu ze u neho „iba“ prespi by som asi neveril, takze by som ocakaval normalny rozhovor a nie naivne reci na mentalnej urovni 10 rokov.
16r baba uz musi dokazat nasadit kondom pri svetle aj potme. Ak to vierohodne preukaze (napriklad na uhorke) tak nech si spy s kym uzna za vhodne. Teda samozrejme ocakavam ze je poucena ako funguju vztahy, co je laska, sex, choroby, ako sa hovori nie… Pripadne ak si nevsima (napriklad koli zamilovanosti) nejaky dolezity fakt tak v ramci rodicovskej diskusie dovysvetlit - mozno maju rodicia nejake obavy? Ake treba sa rozpravat.