Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, od pondělí 25.6.2012 začínám se svou první stimulací před prvním IVF. Budu si píchat Gonal. Nejste na tom někdo obdobně? Budu ráda, když se ke mně někdo přidá!!!
@Petinaa já zatím nejsem v této fázi, jsem po druhém iui a čekáme na výsledek, ale asi nás to čeká na podzim..zkoušeli jste i jiné metody?
Lehrerin, ahojky, jinou metodu jsme nezkoušeli, mám za sebou několik operací břicha a tak mám hodně srůsty… a přítel špatný spermiogram. Jiná metoda než ICSI nebo PICSI u nás není možná. Takže jdeme rovnou na IVF s metodou PISCI. Jinak se snažíme sice teprve rok, ale za tu dobu jsem měla 4 potraty ale v brzském stádiu, proto jsem chtěla od gyndaře nabrat kontrolní krev, jeslti mi něco není a on mě poslal rovnou do CARu. Teď jsem za to strašně moc ráda, protože takhle bych si myslela, že to určitě vyjde a bylo by to pořád dokola… Jinak už jedno dítko mám, z manželství. Teď se snažím s novým partnerem.
Tak to je super, že těn lékař poslal do caru hned, tam asi opravdu mají nejlepší přehled. a teď terminologie - ICSI je takové to napíchnutí spermie do vajíčka? a PCSI? to fakt nevím..jsem i zvědavá, jak je to finančně, trišku se obáváme, kolik peněz si máme šetřit.. už jsi musela něco platit, nebo je to až po určitých výkonech?
Lehrerin, ICSI znamená přesně to, co píšeš a PICSI znamená, že ta daná spermie je ještě vázaná na hyaluronan, což znamená, že je ještě větší pravděpodobnost, aby to vyšlo, jelikož je to ta nejlepší z nejlepších. ICSI stojí v ČB v ARTu 8tis a PICSI 12tis. Zatím jsem platila pouze za injekce. Dnes jsem si ji poprvé píchla, vůbec to nebolelo. Takhle si je budu píchat 4 dny a pak jedu do ČB na kontrolu a tam mi zase řeknou, co dál.. ale vypadá to, že 29 půjdu na krev, pak hned 2 znovu a pak asi někdy kolem těch svátků či o víkendu bych měla jít na odběr vajíček. Jsem z toho tak natěšená, že nemůžu ani spát… moc se těším. Taky kvůli mé práci. Dělat na pracáku je fakt síla.. dnes tam na mě ječela strašná hysterka… a to se pak akorát stresuju a stresuju.. dělám na dávkách hmotné nouze a příspěvku na péči. Chodíme do rodin, kde jsou nemocní lidé a děláme sociální šetření před vydáním posudků o zdravotním stavu.. takže si nechám napsat ošetřování. Chodím do rodin, kde jsou po zápalu plic, nebo prodělávají různé choroby… to mi za to fakt nestojí. Platit budeme při odběru vajíček, nedá se přesně říct, kolik kdo platí. Záleží, jak to bude dál postupovat. Když se nevyvinou embryjka tak dobrá, tak si třeba nebudeme nechávat zamrazit na další pokusy, tím pádem to bude míň peněz. Jinak zatím jsem zaplatila za injekce 3800Kč, ještě teda budu něco dokupovat. Za PICSi jsem Ti psala, kolik se platí, pak doplácím 1000,– Kč něco k narkoze a pak se možná bude u nás platit prodloužená kultivace, ale to nikdo teď nemůže vědět.. to se uvidí až potom.. a pak taky mražení vajíček a KET - rozmražení a přenos. Tak uvidíme. Hlavně, aby to vyšlo.. moc se těším. Ty teď čekáš na výsledky IUI?
Peti, tak to je teda mazec.. a hlavně věda, ale to už vím
já čekám na výsledky 2. IUI, nemůžu říct, že bych něco cítila, jak některé holky říkají - boletsivá prsa, píchání v podbříšku atd.. takže spíš to nevidím. testovat se zatím bojím, hlavně jak začnu, tak mám pak tendenci tetsovat třikrát denně.. tak ještě vyčkám. no a pak se musíme rozhodnout, co dál na podzim.. to je sranda, jak jsi natěšená.. já má hlavně strach, že z těch hormonů hrozně naberu.. už teď cítím, že jsem taková oteklá. Já vím, je to maličkost oproti tomu, k čemu nám mají ty hormony pomoct, ale taky to k tomu patří tohle řešení maličkostí
jak na tebe ty hormony působí?
Ahoj, tak to nabírání nějak neřeším… nabraná jsem za poslední dva roky až až a nemůžu říct, že je to z hormonů, přestože jsem je také brala. Mám sedavé zaměstnání a navíc studuji vysokou školu. Takže i když už jednoho prďolku mám, toho pohybu moc není… a protože jsem předtím hodně cvičila, tak je to fakt hodně znát.. hrůza. Ale zatím mám Gonal druhý den, takže příznaky zatím žádné. Tak třeba už na IVF ani nepůjdeš, třeba vyšlo IUI. U nás toto bylo vyloučeno kvůli špatnému spermiu. Tak držím pěsti, ať vám to vyjde!!! A co Sanus, jaké to tam je? Já se rozhodovala mezi sanusem a artem v ČB. Přítel je z ČB, tak jsem nakonec zvolila ČB, ale Sanus máme blíž ![]()
No peti, koukám, že máš fakt náročnou práci, vůbec se nedivím, že chceš raději zůstat doma - jak ten stres, tak různé choroby si člověk rád odpustí, viď..
sanus je fajn, nezažila jsem nic jiného, takže neremcám, všichni jsou fakt milí a moc nedumám, jestli jsou poplatky a příplatky někde vyšší nebo nižší, na to moc nejsem. Sanus mi doporučila gynekoložka, máme ho 80km - já jsem ze znojma a jezdíme do jihlavy, hlavně mě ovlivnilo to, že je to tam takové malé rodinné a přitom mi kámoška říkala, že jsou asi 3. v úspěšnosti, někde je prý chválili v novinách. Z brna jsem měla strach - jak cenově tak z takového toho běžícího pásu.. přítel má spermio stabilně dobré, mně zatím neřekli, kde by mohl být problém, ale taky jsem zatím neabsolvovala nějak moc vyšetření, jen odběry ultrazvuk gyn a klasický břicha. na laparo jít nechci, z mého pohledu to snad není třeba efekt by byl stejný - postupný směr na IVF, tak si to raději ušetřím. možná časem si řeknu o imunologii a genetiku, uvidíme.. ty jsi spokojená v artu? budu taky držet pěsti ať to vyjde!
Já jsem z Dačicka, do Znojma to máme asi 50 km. Do Jihlavy asi taky tak, do ČB asi 70km. Ale přesto jsme se rozhodli kvůli práci přítele pro ČB, i když máme Jihlavu o několik kilometrů blíž. Také se mi líbí, že je to v Artu takové „malé“, že se chovají příjemně a zatím (musím to zaklepat) se k nám chovali fakt super. Genetiku už máme za sebou. Dělali nám testy hned na začátku. Vyloučili různé vrozené vady a za to jsem moc ráda. Jinak máme krevní testy z Artu a spermio z Artu. A tak se zjistilo, že metoda ICSI bude jediné řešení, teď nabídli PICSI, což je ještě lepší. Tak půjdeme do toho. Dnes je mi divně, jsem hrozně unavená a toková „ubulená“, buď je divný tlak, blbý den, nebo na mě nějak divně působí ty hormony. Jsem protivná sama sobě ![]()
Tak se měj hezky a určitě napiš, budu se těšit. Jak Ti je? Cítíš na sobě nějaké změny?
Ahoj Peti, no zrovna dnes jsem si dělala poprvé po druhém iui test, je sněhobílý… tak zase trochu zklamání z toho, že opravdu ten podzim budeme muset řešit..je to super, že už máte testy hotové, je to asi taková jistota. dnes mi prosím tě říkala jedna kamarádka, že metoda ICSI používá i u iui… tak to jsem koukala a moc jí nevěřím, prý to někde četla.. zdá se mi to technicky neproveditelné
já už jsem z toho čekání na výsledek umořená, protože se snažím se nějak nenamáhat, tak necvičím a hrozně mi to chybí..hlavně se bez sportu dost omezí možnosti, jak trávit volný čas
Na dačicko docela ráda jezdím, teď jsme byli v Telči, Slavonice jsou hrozně fajn, Bystřice - to je všechno ten kraj, viď? kola, kempy, borůvky, krásné ubytování, to jsou všechno moje vzpomínky ![]()
Ahoj, máš pravdu, že je tady krásně. A borůvky už rostou, takže v neděli, až budu mít po zkouškách, tak určitě s rodinkou vyrazíme. Malej totiž strašně rád sbírá borůvky (ač je to divné) a pak je strašně rád baští. Je zvláštní, co Ti říkala kamarádka u IUI, přijde mi to, jako nesmysl. Moc mě mrzí, že na testu nic nevidíš, ale je to teprve 12 dní, jestli dobře počítám, to ještě nemusí znamenat, že to nevyšlo, ne? Budu Ti držet pěsti a snad to ještě dopadne tak, jak si přeješ!
No peti, budu testovat ještě o víkendu, tak zatím beru utrogestan, měli taky jen ty dvacítkové testy - ty jsou myslím míň citlivé, než desítky - moc tomu nerozumí.. ale zase si nechci zbytečně nic nalhávat.. víkend to prostě rozlouskne. borůvky zž rostou? to je dobrý tip na víkend, ale zase v těch vedrech, to mě přítel asi pošle někam..
Pátek, sobotu a pondělí budu v ČB, ale na neděli si plánujeme s klukama piknik v lese a právě i s tím, že si nasbíráme trochu borůvek. Už se na to moc těšíme. Tak mi pak napiš, jak jsi dopadla. Jsem zvědavá.
Ahoj holky muzu se pridat? Ja jsem po trech neuspešnych IUI a ted se chystame do prvního IVF. Nejak se v tom stracim v kazdy diskuzi se dozvim neco a ted vubec nevim
Ja mam ted jit do CARu 20-ty den cyklu na nejakou injekci a tam mi maj rict co a jak dal, inak vecsina pise ze maj genetiku ale nam nic takoveho nedelali
tak nejak nevim co si o tom myslet..
Ahoj Katy, u nás se začínalo spermiem a genetikou a pak mi taky rozebírali krev přímo v CARu. Proto u nás nemělo IUI smysl a rovnou se začlo IVF, za což jsem ráda.. zbytečně jsme neplatili něco, co pro nás nemělo smysl. Ale každý car si to asi dělá sám.. Já si teď píchám ještě ke Gonalu Centrodine a v pondělí jdu na druhou kontrolu ve stimulce. Takže mi odběr vajíček vychází na 4-8.7. Jsem z toho tak nervozní a natěšená… já mám krátký protokol, u nás se začanalo od začátku cyklu, tak nevím, jak to máš ty.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.