Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, moc se omlouvám, že se možná divně nebo hloupě ptám. Dnes jsem byla na screeningu v 13.týdnu (jsem 12+4). Výsledky jsem dostala hned. Je to Trizomie 21= 1:17683, Trizomie 18 a Trizomie 13= menší než 20 000, riziko spontánního porodu před 34. týdnem= 1:163. Nevím, zda se jedná o dobré výsledky-či jak dobré. Můžete mi říct Vaše zkušenosti a názory? Budu moc ráda! Okolí (rodina) mě nutí do odběru plodové vody, že jen to je spolehlivé. Já ale toto podstoupit nechci. Děkuji moc!
@o3
proc by te mel nekdo (laik) posilat na odber plodove vody? ![]()
i kdyby me tam chtel poslat doktor, tak tam nepujdu bez vazneho duvodu, cimz by byl hodne spatny vysledek screeningu.
kdyby tve vysledky byly spatne, tak to s tebou resi lekar. vysledky mas dle meho (taky laickeho pohledu) velmi dobre.
Jedná se o velice dobré výsledky na všechny trizomie, co se týče rizika spontánního porodu před 34. týdnem, tak s tím nemám zkušenosti. Já bych s tvými výsledky na plodovku rozhodně nešla, je tam mnohonásobně vyšší riziko potratu, než že dítě bude postižené (podle tvých výsledků).
Pokud tě rodina nutí do odběru plodovky, tak bych jim řekla o možnosti Prenascanu (vyšetření z krve), třeba Ti ho rodina zaplatí
.
@o3 rodinu bych poslala do háje.. nechápu, co by chtěli
výsledky jsou naprosto v pohodě..
Vysledky mas krasny, neni duvod proc jit na odber plodovky. Kdyby bylo neco spatne, doktor te na to posle sam. Tvoji rodine bych predlozila rizika odberu plodovky… A podstoupit to zbytecne. To jsou veci.
Takze klid. Neni duvod. ![]()
Jedna se velmi dobře výsledky a uzcite tam mas napsáno ze screening he negativní
. A oni ( rodina ) jsou odborníci, ze te nutí do odběru plodové vody? Tam je riziko 1:100. Kdyby byli výsledky 1:1000 a nižší, tak pak by te asi doktor poslal na odběr PV. A při tvých výsledcích by ti odběr PV asi nikdo neudělal, jediné ze by jsi si ho zaplatila, protože v tvém případě není indikace k odběru PV. Užívej těhotenství a rodinu pošli někam.
Někdo tě nutí do odběru plodové vody?
Ty j, to je síla. Výsledky jsou parádní. Vykašlala bych se na ně. On ten odběr plodové vody je risk, sice malý, ale je. A jestli chtějí jistotu, mohou vyvalit pár tisíc a zaplatit prenscan,
Šílený.
Jen proto, že se jedná o moje první těhotenství (a to už mi je přes šestadvacet), si myslí všichni kolem mě, že můžou za mne rozhodovat.
Děkuji moc, holky. Uklidnily jste mě. Zkusím být v pohodě! ![]()
Myslím si, že výsledky máš skvělý, není se čeho obávat!!! Kdyby byly horší, tak by Tě dr. poslal rovnou na odběr plodový vody.
Takže buď v klidu a užívej si miminka!!!
@o3
Mně je 37, čekám třetí dítě. Riziko trizomie 21 jsem měla 1:4381, trizomie 18 a 13 taky menší než 20 000, riziko předčasného porodu mi nikdo nepočítal, výsledek - screening negativní. Můj gynekolog se mě jen opatrně zeptal: „Odběr plodové vody asi nechcete, že?“ No to víš, že jsem nechtěla! Kdyby po mně něco takového chtěl někdo z rodiny, poslala bych je ne do háje, ale mnohem, mnohem dál
. Přeju pohodové těhotenství a zdravé miminko.
@o3
Zeptej se těch radilů, jestli by si nechali dobrovolně a bezdůvodně píchat dlouhou jehlu do břicha s vidinou toho, že třeba dalších 6 měsíců proleží v nemocnici kvůli unikající plodové vodě nebo hrozícímu potratu
.
Já Vám všem moc děkuji.
Snad bude vše v pořádku.
Teď už máme snad s „plodem“
největší rizika za sebou. ![]()