Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Psaní deníčku baví tebe, jí evidentně ne. Takže bych nenutila.. když si ho bude chtít psát, tak si ho psát bude. Nech jí k dispozici sešit a volný čas. Třeba si ho začne psát sama bez tvého dozorování. Popravdě si nedovedu představit, že si píšu deníček za dozoru rodiče a ten mi ho bude ještě opravovat.
Ona chtěla abychom ho psaly spolu. A já ji tam ty chyby nechávala. Zároveň jsme si přitom popovídaly a byl to čas vyhrazený jen pro nás dvě.
Zakladatelka
Nenuť ji, deníček si když už, píšou holky tak cca 13leté,
a co tam jako bude pořád psát, že měli matiku a tv, a co bylo k obědu? ![]()
Deník si píšu s kratšími či delšími přestávkami celý život, někdy od dvanácti, jestli bych si ho psala, když by to po mě někdo chtěl, to nevím.
Já si deníček píšu od čtvrté třídy. Zezačátku to bylo stěžování na život, lidi, rodiče, školu. Později to byl způsob, jak zaznamenat vzpomínky a milníky. Dnes to mám jako formu terapie. Začala jsem ho psát sama od sebe, baví mě to. Když mě někdo do něčeho nutí, tak to natruc nedělám. Psaní deníčku není povinnost. A už vůbec to není věc veřejná.
Jeee, nápad je to úžasný! A pokud to baví tebe a malou ne, tak bych v tom pokračovala sama. Já si píšu deníky nepravidelně asi od 10 let, pravidelně poslední 4 roky a miluju to. Pro mě je to taková terapie. Tak být tebou, pokračuji v tom tak, aby tě malá viděla a třeba se časem přidá. Na druhou stranu - já vidím deník poměrně jako intimní záležitost a asi bych úplně nenutila někoho si ho psát. Přijde mi, že začne mýt smysl až v momentě, kdy si k tomu člověk najde cestu sám.
Ale ne každý v tom vidí smysl, holt tak to je… ![]()
Nutíš dítě psát si deník? Ježkovy oči a proč? Argument, že tehdy chtěla a teď ne, no a co? Razím heslo žít a nechat žít.
Chtěla jsem jen aby měla nějakou systematickou aktivitu. A stal se z toho takový večerní rituál, ale nechám si oorafit a nutit ji nebudu. Zakladatelka
Nenutít, deník je záležitost pouze 1 člověka. Kam si může uschovat svá tajemství. A třeba ho nechce psát s vámi nebo vubec. Ve 2 třídě ještě dítě nemá sklony psát deníček. Počkejte až ji bude 13 14 ![]()
Ahoj,
Jako puberťačka jsem si psala deník a v těhotěnství jsem si řekla, že bych chtěla aby si moje děti psaly od druhé třídy deníček taky. Do listopadu jsme si s druhačkou večer sedly a spoku napsaly pár vět. Ona si procvičila psaní a vytvářela si krásnou vzpomínku. Jenže teď už ji k tomu musím nutit. Zkoušela jsem, že jsme si k tomu daly třeba kakao, ale marně. Myslíte, že ji mám nutit nebo to nemá smysl? Nechci být ta otravná matka, která si své sny plní na dětech.
Díky