Psychiatr, terapie

Anonymní
25.11.22 19:28

Psychiatr, terapie

Zdravím, moje psychiatrička mi dnes řekla, že nejsem ještě stabilní na to, aby jsem chodila na terapie. Setkali jste se s tím? ( panické ataky, OCD)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9158
25.11.22 19:40
@Anonymní píše:
Zdravím, moje psychiatrička mi dnes řekla, že nejsem ještě stabilní na to, aby jsem chodila na terapie. Setkali jste se s tím? ( panické ataky, OCD)

Nesetkala, já na terapie chodím, i když nejsem stabilizovaná… ale u každého je to jiné, probrala bych s ní, proč terapii nedoporučuje. Jak dlouho se léčíš? Jako úplně v nejakutnějších stavech to smysl spíš nemá, ale já mám třeba terapii jako podpůrnou záležitost a jsem za ni ráda. Kolem sebe mám kamarády z psychiatrií, většina z nich taky není moc ok (těžké deprese, schizofrenie atd.) a všichni terapie mají, ale taky spíš podpůrné, jako ono pokud bys v nějakém fakt těžkém stavu chodila třeba na KBT, tak z toho asi nic nemáš, ale jinak bych se řídila tím, jak to sama cítíš, zakázat terapii ti snad nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.11.22 19:44

To je naprosto normální a prostě počkej, až se ti tabilizuje neurochemie léky. Pak má smysl začít se šťourat v sobě samotné. REspektive klidně se teď někam objednej, stejně dostaenš termín za pár měsíců nejdřív.

A na objednání se nepotřebuješ žádanku od doktora. reálně ji pro pojišťovnu nepotřebuješ ani na první setkání, dá se to vykázat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.22 19:48
@Anonymní píše:
Zdravím, moje psychiatrička mi dnes řekla, že nejsem ještě stabilní na to, aby jsem chodila na terapie. Setkali jste se s tím? ( panické ataky, OCD)

Jo jinak já na terapie chodila, i když jsem měla nejvíc rozjetou OCD (několik hodin kontroly kohoutků u umyvadla např.), ta terapie mě alespoň vytáhla ven, i když jsem měla veliké problémy vyjít, ale mohla jsem to pak někde sdílet a získat podporu. Jinak jsem byla na KBT oddělení, kde se třeba zas jedna holka několik hodin denně sprchovala a myla ruce a taky byla do skupinové terapie zapojená a zlepšila se. Takže za mě je to jak u koho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.22 19:50
@Ou píše:
To je naprosto normální a prostě počkej, až se ti tabilizuje neurochemie léky. Pak má smysl začít se šťourat v sobě samotné. REspektive klidně se teď někam objednej, stejně dostaenš termín za pár měsíců nejdřív.A na objednání se nepotřebuješ žádanku od doktora. reálně ji pro pojišťovnu nepotřebuješ ani na první setkání, dá se to vykázat jinak.

No já kdybych měla čekat, až se mi srovná chemie v mozku nějak víc, tak bych se terapie asi ani nedočkala… Léky mi moc nezabírají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.22 19:52

Děkuji za odpověd. Terapie prosím fungují jak?? Co se na nich dělá? Je to třeba 1× týdne?

• Citovat
  • Upravit
9158
25.11.22 19:53
@Ou píše:
To je naprosto normální a prostě počkej, až se ti tabilizuje neurochemie léky. Pak má smysl začít se šťourat v sobě samotné. REspektive klidně se teď někam objednej, stejně dostaenš termín za pár měsíců nejdřív.A na objednání se nepotřebuješ žádanku od doktora. reálně ji pro pojišťovnu nepotřebuješ ani na první setkání, dá se to vykázat jinak.

Ale ty termíny na psychoterapii jsou hrozné, teď jsem sháněla novou psycholožku a byla jsem z toho úplně na nervy. A ano, žádnou žádanku po mně nikdy žádný psycholog na pojišťovnu nechtěl, jen třeba pak psycholožka poprosila psychiatričku o zprávu, aby měla i její pohled, ale to bylo z její vůle, ne kvůli pojišťovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.22 19:58
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověd. Terapie prosím fungují jak?? Co se na nich dělá? Je to třeba 1× týdne?

Jj, ze začátku je ideální většinou jednou týdně, já chodím jednou týdně. Někdy má někdo kliku, že ho terapeut bere třeba i 2-krát týdně, ale to jsou spíš výjimky. Obecně co mi tak terapeuti říkali, že pokud je terapie méně, než jednou za 14 dní, že už to nemá takový efekt. Jinak na terapii do jisté míry záleží, v jakém směru má psychoterapeut výcvik. Třeba ta KBT, kterou tady zmiňuji a která se zrovna na OCD a PP doporučuje nejvíce, tak ta je hodně o práci s myšlenkami, kdy se učíš zachytávat své negativní myšlenky, strachy a pak s nimi pracuješ a pak práce s chováním, kde jakoby nacvičuješ to, co ti dělá problém, takže třeba když se ti dělá blbě v MHD, jakože tam chytáš paniky, tak se učíš, že dojdeš třeba jen na zastávku a zas jdeš domů, nebo pak jedeš jednu stanici s někým, pak sama atd. Ale samozřejmě jsou i jiné terapie, než KBT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.22 20:01
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověd. Terapie prosím fungují jak?? Co se na nich dělá? Je to třeba 1× týdne?

Jinak můžu doporučit knížky Agorafobie a panická porucha a Obsedantně-kompulzivní porucha a jak ji zvládat, obojí od prof. Praška a kol. Nakladatelství Portál. Jsou tam i kazuistiky lidí s podobnými problémy a třeba postup, jak s nimi na terapii pracovali. Nebo ještě jsem si nedávno koupila též od Praška knížku z nakladatelství Grada, Obsedantně-kompulzivní porucha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.11.22 20:40
@Anonymní píše:

Ideálně se jednou týdně setkáváš s terapeutem/kou a bavíte se o tom oc se ti děje a co s tím, případně můžeš být na nemocenské a nastoupit do terapeutikckého stacionáře, kam chodíš před den na pár hodin na něklik týdnů a odpoledne a večer si normálně doma.

Kup si tuhle knížku, najdeš tam spoustu odpovědí na tvoje otázky

https://www.kosmas.cz/…ohl-prestat/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.11.22 20:41
@Lollitka píše:
Jinak můžu doporučit knížky Agorafobie a panická porucha a Obsedantně-kompulzivní porucha a jak ji zvládat, obojí od prof. Praška a kol. Nakladatelství Portál. Jsou tam i kazuistiky lidí s podobnými problémy a třeba postup, jak s nimi na terapii pracovali. Nebo ještě jsem si nedávno koupila též od Praška knížku z nakladatelství Grada, Obsedantně-kompulzivní porucha.

ten straší PRaško (OCD a jak ji zvládat) je bohužel rozebraný a není dotisk, je jen velká odborná monografie, která je daleko méně praktická
 https://www.kosmas.cz/…vni-porucha/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
25.11.22 20:47
@Ou píše:
ten straší PRaško (OCD a jak ji zvládat) je bohužel rozebraný a není dotisk, je jen velká odborná monografie, která je daleko méně praktická
https://www.kosmas.cz/…vni-porucha/

No já si před 14ti dny koupila tu OCD od Praška z Grady a přijde mi docela ok. Ta stará byla lepší, ale tak třeba se dá sehnat v knihovně, nebo někde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.22 10:13

Dobrý den, může mi dát psychiatr nebo praktický lékař nemocenskou na třeba týden?

• Citovat
  • Upravit
9158
28.11.22 13:52
@Anonymní píše:
Dobrý den, může mi dát psychiatr nebo praktický lékař nemocenskou na třeba týden?

Určitě může, domluv se s ním. Ale jinak myslím, že týden je dost málo na to, aby ses dala dohromady, ale poraď se s odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová