Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Spokojení Nemám takové dítě, ale tak jak ho popisuješ, dva takové kluky znám - popis úplně sedí. Oba mají diagnostikovaný Aspergerův syndrom.
Budu muset něco o tom pohledat. Vůbec nevím jak se tyto poruchy projevují. Ještě doplním že mluví hezky, ale používá spíš výrazy které by člověk čekal u dospělého než u dítěte.
@Spokojení AHoj, zajdi k psychiatrovi popřípadě k neurologovi. Ti odpoví lépe. Raději nic nečti, zbytečně se vyděsíš a zjistíš, že na syna sedí tucet diagnóz.
@bartsch Ano to by mohlo sedět, ale je tam ALE. Taky znám klučinu s AS. Mimo již zmíněné má výkyvy (asi špatně y/i
) nálad. Strašně sprostě nadává. Pořád a na všechno. Byly s ním problémy i ve školce. Málokdy se přišel k mamince pomazlit. Vlastně už od miminka byl „jiný“. Jinak je to strašně chytrý kluk. Zakladatelka takové věci nepopisuje, proto bych nepsala, že „popis úplně sedí“. Zbytečně se tím může vystrašit. Nejlepší je vyhledat psychiatra.
Můj nejmladší taky vykazuje některé znaky AS. Zmíněná kamarádka říkala, že v něm vidí svého syna, když byl mladší. A přitom vím na tuty, že AS nemá. Má jiný problém, při kterém se ony znaky také mohou projevit. Proto pozor na laické soudy. ![]()
@jirabobes Nedělám žádné soudy. Ten popis na ty kluky sedí (jako kdyby mluvila o nich), ale neřekla jsem, že zakladatelky syn opravdu má AS. Jo a s pomazlením ti zmínění kluci problém nemají. V sociální oblasti s ostatními pak ve škole ano.
Jen tak zběžně co jsem přeletěla očima, tak on problémy s komunikací vůbec nemá. Ve školce v pohodě, komunikuje s dospělýma, s dětma, bez rozdílu. Jedinej zádrhel je v tom, že je chytrej, zná spoustu věcí, takže na menší děti a na vrstevníky je chytrej moc a se staršíma se moc bavit taky nedokáže, protože ti nesnesou aby je poučoval mladší. Dokáže si hrát sám, ale ani v kolektivu není problém. To že si o něčem přečtu, tak to hned neberu tak, že to má taky. Hlavně sem potřebovala zjistit na jakýho odpborníka se obrátit.
Tak nakonec to není žádná porucha. Kluka vzali v Pedagogicko-psychologické poradně. Výsledek je takový, že má IQ 125-135 pro přesnější výsledek absolvuje další pohovor asi za rok. Má až geniální krátkodobou a dlouhodobou paměť. A něco v tom smyslu, že se mu mozek je o něco napřed před vývojem těla. Proto je nemotorný a nešikovný manuálně. Takže doporučují individuální výuku ve škole a doporučují pohybový kroužek. Výsledky jsem předala třídní, hned jsme se dohodly, že syn bude sedět sám, v případě potřeby si bude moct číst, případně pomáhat ostatním dětem, nebo učitelce. Je to moc fajn učitelka, pamatuju si ji z doby kdy jsem tam já sama chodila. Co se pohybu týká, tak je na škole jen taneční kroužek pro prvňáčky, naštěstí si to syn tak nějak „vybral“ sám, že by chtěl chodit. Dnes byla první dvouhodinová lekce. Hodinu hry a gymnastika, hodinu tanec. Kluk nadšenej, po dvou hodinách jsme přišli domů, kluk vyřízenej, skoro mlčel, jen opakoval, že se mu to moc líbí a chce tam chodit. Dal si večeři a v 7 už spal.
Krásnej večer bez jeho poskakování, okřikování, mluvení. Díky všem co se snažili poradit ![]()
@Spokojení To ráda čtu, že kluk je v pohodě. A ještě raději čtu, že má skvělou paní učitelku. To, bohužel, moc často nebývá.