Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Psycholog - pomůže?
Ahoj! Chci poprosit o radu a prosím o zachování anonymity. Nějak se na mě všechno sesypalo, problémy všude kam se podívám. Bohužel se nemám komu vymluvit. Mám sice dost kamarádek, ale ty se chodí vypovídat spíš ke mně. Když analyzuju naše setkání, tak to, co se u mě děje, je ani moc nezajímá. Nejsem teda žádná borka, spíš jsem neprůbojná, všech se vyptávám, zajímám se….Sesypali se na mě problémy v rodině – moje rodina se mnou v podstatě nemluví. Máma drží na ségru, se mnou se stýká jen „společensky“. Na sestru žárlím (už od dětství), když se s ní vidím, jen mele, kde všude s mámou byli, a jak si užívají. Kdykoliv mámě volám, je někde se ségrou (bydlí kousek od sebe). Když jí pozvu, řekne, že nemá ráda cestování (cesta k nám by ji trvala cca hodinu s přestupy). Voláme si, ale tak obecně – jak se máš? Dobře, ok, tak to je dobře. Ne, neptám se tě, vidím, že se máš dobře. Můj vztah k ségře = nula. Ví, kde mám slabá místa, a vyvyšuje se na mě. Ona má všechno lepší, máma ji podporuje, jsou spolu jedna ruka, zastávají se jedna druhé. Já jsem outsider. Stýkali jsme se dost, ale byla jsem vždy na prášky, tak jsem to omezila. Rodina mého muže – to je katastrofa – jeho matka (vdova) mě samozřejmě nepřijala – a zhoršilo se to, když se narodily děti. Nejstaršímu je 5let, a doteď nechápu, jak je možné, že dítě nepřinese do rodiny radost. Tchyně je kapitola sama pro sebe. Když vyberete to nejhorší ze všech diskuzí o tchýních, co na e-miminu kdy byli – tak máte moji tchyni . Snažila jsem se, její výpady jsem přehlížela, ale ona přitvrdila, co se nám narodili děti, a udělala proti mně otevřený výpad, prostě mě „zj bala“ jak malý dítě, vyčetla mi kde co z minula i ze současna - a já se naštvala, a omezila styky. Ona teď mého muže citově vydírá, že se s ní nestýkáme – a on to dává za vinu mě…. Můj muž je poměrně společenský, má rád lidi a lidí mají rádi jeho, hodně lidem pomáhá, hned si všechny získá. Kamkoliv přijde, každy se ním chce bavit, se mnou ne. I moje rodina, když nás někam zve, volá jemu a ne mě! Bohužel také dobře vypadá, tak se kolem něj točí dost ženských. Teď mám problém se sousedkou. Říkám mu, že žárlím. On, když vidí, že jde s dětma do školky – tak ji sveze. Ona mu volá, pořád něco potřebuje. Opravit a tak. Číhá na něj, on sotva příjde domů, hned volá, jestli nemoh…. byla mi celkem sympatiská, ale změnila ke mně své chování – začala mě ignorovat, akorát se pozdravíme, nevím proč. Baví se jen s mým mužem. Samozřejmě mi to vadí, ale můj muž pomoc prostě neodmítne. Snažím se to pochopit, ale vnitřně mě to žere. Jemu nevadí, že žárlím. Ona potřebuje pomoc. Můj už má náročné zaměstnání, je pořád v práci, na služebních cestách, když je doma, studuje. Nebo je tak unavený, že lehne a spí. Na rodinu má čas miminum. Máme malé děti, a nemáme hlídání. Vyjít si třeba ven, sami dva, to vůbec neznáme. Takže, když o tom, všem tak přemýšlím, nevím, jak to je s naším vztahem. On mi navíc vyčítá, že neumím vyjít se svoji rodinou, s jeho rodinou, se sousedy nevycházím (jak můžu, že jo)… Když mi řekne, vyjdi si s kámoškou, ať nejsi pořád sama, nechce se mi, protože vím, že budu poslouchat cizí problémy. Mám celkem fajn zaměstnání – dělám pro jednu firmu za slušný peníze. Ale budu muset firmu prezentovat veřejně na konferencích, a já mám šílenou sociální fobii, kterou jsem nikdy neřešila, a nechci vůbec řešit. Ale o zaměstnání, které mi umožňuje věnovat se maximálně dětem a domácnosti nechci přijít. Takže moje problémy jsou – v rodině, v zaměstnání, v patrnertví, ve vztazích s lidma. Děkuji všem, kdo jste to dočetli . MOJE OTÁZKA – může v takové situaci pomoci psycholog – utřídit myšlenky, říct mi kde dělám chybu, že se mi to na všech frontách sype? Máte některá zkušenost? Našla jsem psychologa 1000,–- za 45min.,ale to bych se asi nedoplatila. Díky.
Ano, psycholog může pomoct. A když si doneseš žádanku od praktického lékaře a ten vybraný psycholog bude mít smlouvu s Tvojí zdravotní pojišťovnou, je to zadarmo ![]()
Většinou jsou dvě sezení, při prvním se odebírá anamnéza a při druhém se řeší konkrétní problémy. A psycholog rozhodne, jestli je potřeba pokračovat dál(v tom případě zdarma) nebo jestli ho už nepotřebuješ.
Psycholog nabízí i rodinné terapie(taky zdarma při indikaci), můžeš třeba přivést muže nebo další osobu, která by měla zájem to s Tebou nějak řešit.
Ahoj
myslím, že problém někde v tobě asi bude…z toho, co píšeš mi vychází, že ty sama si přesvědčena, že nedokážeš s nikým vyjít
Ale já myslím, že bys mohla, a že cílená pomoc odborníka by ti opravdu pomohla. Je to takový bludný kruh, ze kterého se člověk sám někdy neumí dostat. Neváhala bych na tvém místě. Ale na druhé straně, manžel by od toho neměl být bokem, jeho přístup by ti mohl taky moc pomoct ![]()
Ahoj / ja tedy nemam uplne presne tu samou situaci, ale v nekterych vecech jsem se nasla a proto mam pro tebe ohromne pochopeni. Ja po slozite operaci resila s psycholozkou online tento problem a stacila mi jedina jeji reakce. Napsala, ze v prvni rade nemam byt na sebe tak prisna, a myslet si ze vsechno v zivote musi klapat. ze vsechny vztahy musi byt supr, ze vse mi musi vyjit a ja musim fungovat take s naladou jako hodinky, porad mila vesela usmevava a prizpusobiva… vubec ne. Vsichni jsme odlisni a pokud prijmes fakt, ze proste sis s lidma kolem nesedla, to je uplne fuk ze v podstate se vsema
tak to tak proste je a hotovo. ano mozna je zcasti chyba v tobe… no a co? nejsme naprogramovane stroje ktere funguji podle spolecenskeho manualu. Je nutne pro zachovani dusevniho zdravi tento fakt prijmout. a co se tyce fobie z prednaseni / za komancu se tomu nadavalo obycejna trema. dnes maji lidi pocit, ze to je dusevni porucha a urcite se na to musi lidi lecit… neni to pravda
trema je normalni a uvolnis se jedine tak, ze to uz budes mit za sebou
… ja vim, ze je to rada jak bejk, ale ja si pred pohovorem do prace / pres telefon musela dat decku cerveneho a uplne vse ze mne spadlo ![]()
Ahoj, psycholog určitě pomoct může. Dá se i na pojišťovnu. A dokonce ani nepotřebuješ doporučení od obvoďáka, i když někteří na tom pořád trvají. Odkud jsi? Kdyžtak písni SZ, mohla bych ti poradit…
Díky za odpovědi - nemám s psychology žádné zkušenosti, ale tak se to nějak sesypalo. Potřebovala bych fakt reflexy, kterou mi moje známé a kámošky nedají. Nevím, jestli se psychologové zabývají i takovými problémy.
@nadus Díky! Vím, že nemůžu mít přízeň všech. Ale to, jak na mě všichni kašlou je ve velkém kontrastu s tím, jak všichni milujou mého muže. A to, že mě sousedka sotva pozdraví, a s mým mužem se vybavuje, a potřebovala bych tohle a tohle, a můžeš se stavit apod. - to mě dorazilo. Tak jsem si to dala dohromady, a zjistila jsem, že mě nemusí ani v rodině. Plus k tomu ta práce - teď se tomu říká tedy sociální fobie - silná tréma, která mě úplně paralyzuje. Ach jo…Tady jsem si říkala, že si dám panáka
, ale jsem abstinent, nemám zkušenost, aby to ze mě nebylo cítit??? Ještě jedna věc - psychologové fungují také on-line?
@tadama píše:
Díky za odpovědi - nemám s psychology žádné zkušenosti, ale tak se to nějak sesypalo. Potřebovala bych fakt reflexy, kterou mi moje známé a kámošky nedají. Nevím, jestli se psychologové zabývají i takovými problémy.@nadus Díky! Vím, že nemůžu mít přízeň všech. Ale to, jak na mě všichni kašlou je ve velkém kontrastu s tím, jak všichni milujou mého muže. A to, že mě sousedka sotva pozdraví, a s mým mužem se vybavuje, a potřebovala bych tohle a tohle, a můžeš se stavit apod. - to mě dorazilo. Tak jsem si to dala dohromady, a zjistila jsem, že mě nemusí ani v rodině. Plus k tomu ta práce - teď se tomu říká tedy sociální fobie - silná tréma, která mě úplně paralyzuje. Ach jo…Tady jsem si říkala, že si dám panáka, ale jsem abstinent, nemám zkušenost, aby to ze mě nebylo cítit??? Ještě jedna věc - psychologové fungují také on-line?
mno ja coby tvor spolecensky, milovany ze vsech stran jsem se ocitla take v okoli, kdy se v byte meho pritele mluvilo jedine: KDE MAS TISKARNU? KDE MAS PRASEK NA PRANI?… ja jsem vzduch. Moje reakce byla ofenzivni, skocila jsem ji do reci a rikam, tiskarna je v obyvaku, veci vam vypereME s nasima ![]()
Hele ja si s tim uz docela hraju, kdyz se nekdo chova jako debil. Kdyz te priste malem nepozdravi hod na ni 10ti korunovy usmev a zeptej se sousedky jaky ma den? uvidis ty oci
… bav se v te komedii, co pises, tak sousedka je trapna a nema zakladne slusne chovani… nj / rekni si, ze ti nesaha ani po kotniky
ukaz ze si nad veci…
co se tyce psychologu online / to byla poradna pro pacienty nemocnice online, takze spis se tam zabyvali tim, ze clovek po slozite diagnoze a jeho navrat do bezneho zivota bez strachu. to by ti asi nepomohlo. o jinem online poradensti nevim..
Najít dobrého psychologa není jednoduché. Sama jsem chvíli chodila, našla jsem na Praze 3 za 700Kč/50min. Stačilo mi 6-7 sezení. A opravdu nelituju. Někteří psychologové fungují online, ale až po určitém čase, osobní práce s klienty je nenahraditelná.
Rozhodně to zkus. Šla bych napřed za obvodním a zkusila někoho sehnat na pojišťovnu, pokud by se nedařilo, tak se holt musí platit.
Ahoj, určitě vyhledej pomoc psychologa. Já mám státního 30kč za sezení a je prostě perfektní (taky nemám moc peněz) a jiného bych si ani nemohla dovolit. Určitě nějakého najdeš i u Vás.
Od té doby co k němu chodím, tak na nic nejsem sama, beru ho jako nejlepšího přítele
Je fakt, že mě k němu poslal psychiatr, takže asi nejprve navštiv jeho a ten ti dá doporučení. nemusíš se ničeho bát. Držím palečky ![]()