Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
dámy, chtěla bych se Vás zeptat na jednu věc.
Byla jsem přijatá na psychologii na UPOL. Mohla bych tedy nastoupit. Mám z toho radost, ta práce by mě bavila, ale slýchám z okolí, že psycholog nemusí vždycky najít práci a může skončit na pracáku.
Proto se dost obávám, zda bych po absolvování psychologie našla uplatnění. Budu ráda i za Vaše názory a za zkušenosti. Chtěla bych vědět, do čeho jdu a chci se vyhnout tomu, že si nezodpovědně vyberu obor a nenajdu práci.
Moc Vám děkuji.
Hezký večer.
@Mia2020 píše:
Dobrý večer,
Byla jsem přijatá na psychologii na UPOL. Mohla bych tedy nastoupit. Mám z toho radost, ta práce by mě bavila, ale slýchám z okolí, že psycholog nemusí vždycky najít práci a může skončit na pracáku.
Proto se dost obávám, zda bych po absolvování psychologie našla uplatnění. Budu ráda i za Vaše názory a za zkušenosti. Chtěla bych vědět, do čeho jdu a chci se vyhnout tomu, že si nezodpovědně vyberu obor a nenajdu práci.
Moc Vám děkuji.
Hezký večer.
V současné době je problém najít psychologa. ![]()
No a kdybys tam nešla, co jiného bys dělala, že by to zvýšilo tvou hodnotu na trhu práce?
Kromě toho nemusíš se věnovat jen klinické psychologii, možností je celá řada.
A kdo je vlastně to “okolí”?
Jako psycholog můžete pracovat soukromě anebo na pojišťovnu nebo být zamestnana. Když budete pracovat na pojišťovnu, musíte mít doplněné vzdělání pro práci psychologa ve zdravotnitcvi (klinicky psycholog) ve své ordinaci, být zaměstnán na psychiatrii…
Privydelat si soukromě jako terapeut…někdo taky pracuje částečně na pojišťovnu a částečně soukromě.
Pojišťovny nemají zájem na otvírání nových psychologických ordinaci, nedávají nové smlouvy.
@Ounou píše:
No a kdybys tam nešla, co jiného bys dělala, že by to zvýšilo tvou hodnotu na trhu práce?Kromě toho nemusíš se věnovat jen klinické psychologii, možností je celá řada.
A kdo je vlastně to “okolí”?
Rodina, známí, sousedé… bydlíme v malém městě, kde není žádný psycholog.
Gratuluju.
To že by sis nenašla práci, pokud budeš jen trošku příčetná, tak je to volovina.
Znamená to ale jedno - to že ti to přijde jako něco, co je relevantní názor znamená, že o oboru nevíš vůbec nic. Což jako před nástupem do prváku není zas až tak špatný, ale je to něco, co chceš změnit. Nespoléhej jen na školu, a začni si hledat práci v oboru a začni hned hledat nějaké menší výcviky - klasickou budiž krizová intervence a začni to praktikovat, to zvládneš i jako studentka. Zapoj se do nějaké práce v neziskovce. Buduj si kontakty, choď na stáže, jeď na Erasmus. Učivo jako takové není to klíčové.
Práci si najdeš, pokud ji budeš hleda a budeš ochotná něco dělat. Bavíme se o práci v oboru. Až dostuduješ, tak pořád 100 % bude veliký hlad po školních psycholozích.
Pokud se budeš chtít orientovat spíš na byznys, tak už při škole prostě někde najdi nějaké trainee či juniorské místo v HR.
Co je teď problematické a bylo by pěkné, kdyby to za pět let bylo úplně jinak, ale spolehnout se na to nedá je hledání atestačního místa, pokud chceš do klinické psychologie. Bez toho aby si při škole stážovala ve fakultce místo v Olomouci nenajdeš, ale pokud budeš ochotná se stěhovat za atestačním místem mimo velká města, tak i to by mohlo jít. A při troše štěstí někdo vypálí IPVZ a AKP a cesta do klinické psychologie bude důstojnější, než je teď. Ale reforma se plánuje už tak 15 let a furt nic.
Nikdo se před tebou neposadí na zadek,,jen proto že vystuduješ psychologii. Pokud k tomu sama nebudeš aktivně hledat vlastní praxi, sebezkušenost a nebudeš si budovat vztahy s budoucími kolegy, tak to nebude snadný - protože většina míst prostě nevisí na jobs.cz
Hele, když bude krize, může být na pracáku každý. To dopředu nevymyslíš. Nikde není řečeno, že na malém městě i navždy zůstaneš.
Co bys dělala místo studia? Zrovna na studium UPOL máš asi nějakou vnitřní motivaci. Já osobně bych se nevzdávala snu o studiu, protože mi něco radí soused ![]()
@jejjej píše:
Jako psycholog můžete pracovat soukromě anebo na pojišťovnu nebo být zamestnana. Když budete pracovat na pojišťovnu, musíte mít doplněné vzdělání pro práci psychologa ve zdravotnitcvi (klinicky psycholog) ve své ordinaci, být zaměstnán na psychiatrii…
Privydelat si soukromě jako terapeut…někdo taky pracuje částečně na pojišťovnu a částečně soukromě.
Pojišťovny nemají zájem na otvírání nových psychologických ordinaci, nedávají nové smlouvy.
Psycholog může pracovat kdekoliv. Třeba ve velké firmě, nebo na úřadě, nebo u policie, nebo v nějaké charitě, nebo v nemocnici, nebo ve výzkumáku. Nebo třeba v novinách. A pořád bude pracovat v oboru a dělat práci, pro kteoru se kvalifikoval.
Je naprostý nesmysl že pojišťovn nemjaí zájem na otváríní psychologických ordinací. Žába na prameni nejsou pojišťovny, ale někde úplně jinde.
@Ounou píše:
Hele, když bude krize, může být na pracáku každý. To dopředu nevymyslíš. Nikde není řečeno, že na malém městě i navždy zůstaneš.Co bys dělala místo studia? Zrovna na studium UPOL máš asi nějakou vnitřní motivaci. Já osobně bych se nevzdávala snu o studiu, protože mi něco radí soused
Ještě čekám na vyjádření ohledně pedagogické, to je další možnost. Učitel zase najde práci vždy a všude.
Psychologie? No chci pracovat s lidmi, pomáhat jim. Poznat a pochopit, proč se ti lidé nějakým způsobem chovají. Proto jsem šla na psychologii. Baví mě i někoho učit, proto jsem si dala přihlášku i na učitele.
A soused… nevím. Raději jsem se zeptala, jak to je doopravdy, abych mohla vzít v potaz víc názorů.
@Mia2020 píše:
Dobrý večer,
Moc Vám děkuji.
Hezký večer.
V prvé řadě gratuluji k přijetí. Po kolikáté ses hlásila? Mě se hlásila kamarádka, co už jednu vysokou školu má a nedostala se tam. Práci určitě mít budeš. To je to poslední, co bys měla řešit.
@Mia2020 tak především jako psycholog bys měla dokázat být asertivní a mít na věc svůj jasný názor bez ohledu na to, co si myslí sousedi. Rozdíl mezi psychologem a učitelem je ten, že s Mgr. budeš hotovy učitel. Psychologie je na delší lokte, pokud bys chtěla být klinik.
@Ou píše:
Psycholog může pracovat kdekoliv. Třeba ve velké firmě, nebo na úřadě, nebo u policie, nebo v nějaké charitě, nebo v nemocnici, nebo ve výzkumáku. Nebo třeba v novinách. A pořád bude pracovat v oboru a dělat práci, pro kteoru se kvalifikoval.Je naprostý nesmysl že pojišťovn nemjaí zájem na otváríní psychologických ordinací. Žába na prameni nejsou pojišťovny, ale někde úplně jinde.
A kde tedy?
@truelly píše:
V prvé řadě gratuluji k přijetí. Po kolikáté ses hlásila? Mě se hlásila kamarádka, co už jednu vysokou školu má a nedostala se tam. Práci určitě mít budeš. To je to poslední, co bys měla řešit.
Dostala jsem se napoprvé. Divila jsem se tomu, ale povedlo se.
Učila jsem se z minulých testu, četla jejich literaturu…
Psychologie mě hodně bavila a pořád baví, čtu a četla jsem o ní.
Doufám, že něco bude… Právě jsem byla nervózní z toho, co říkali lidé kolem mě.
@Kfětoslava píše:
@Mia2020 tak především jako psycholog bys měla dokázat být asertivní a mít na věc svůj jasný názor bez ohledu na to, co si myslí sousedi. Rozdíl mezi psychologem a učitelem je ten, že s Mgr. budeš hotovy učitel. Psychologie je na delší lokte, pokud bys chtěla být klinik.
Nejde o to, co si myslí ostatní, jenom mám starost o svoji budoucnost.
@Mia2020 píše:
Nejde o to, co si myslí ostatní, jenom mám starost o svoji budoucnost.
Opravdu si myslíš, že psychologové končí na ÚP?