Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Celkové zpomalení duševních i tělesných reakcí z různých příčin.
@Anonymní píše:
A nějaké konkrétnější projevy?
Ptáš se na projevy u svého dítěte nebo chceš nějakou obecnou definici? Je to opoždění vývoje, nejdřív neodpovídá tabulkám, pak se čím dál víc odchyluje od ostatních vrstevníků a záleží na stupni postižení a taky, jak se s dotyčným pracuje, co a zda se zvládne naučit. ![]()
Projevů je dlouhá řada. Na to se nedá takto odpovědět. Psychomotorika prostě zahrnuje kompletní vývoj dítěte. Jak to slovo napovídá (duševní i fyzickou). Retardace = zpomalení.
Je to tedy každé výrazné opoždění v jakékoliv sféře vývoje.
Jsou nějaké mezníky a časy, kdy jich zdravé dítě dosahuje. Pak je nějaká širší norma, tedy dítě je pomalejší, ale pořád v normě a není to retardace.
To je vše. Pokud je dítě motoricky pozadu výrazně mimo ty mezníky, je to retardace v oblasti motoriky, pokud v mentálním vývoji, je to mentální retardace atd atd. Často se to projevuje už v pár měsících. Od základních milníků typu první vzpřímení, přetáčení, druhé vzpřímení. V oblasti mentální a sociální žvatlání, slabikování, napodobování atd.
Na tuhle otázku se dá těžko odpovědět nějak konkrétně… ![]()
dítě, které má někde v „papírech“ pouze motorickou retardaci, tak může být úplně v pořádku nakonec třeba díky fyzioterapii, protože duševně je na tom dobře. Mentální retardace se zas většinou projeví až třeba v batolecím a školkovém věku. Psychomotorická retardace - bývá označení pro postiženého člověka s projevy v obou oblastech.
Dáváš moc nekonkrétní otázku…
Příspěvek upraven 06.05.23 v 21:57
Úplně jednoduše je to mentálně postižené dítě. Záleží, jaký stupeň PMR to je, jestli lehký, středně těžký nebo těžký.
@Anonymní píše: Úplně jednoduše je to mentálně postižené dítě. Záleží, jaký stupeň PMR to je, jestli lehký, středně těžký nebo těžký.
To nemusí být pravda. Psychomotorická retardace se objevuje i během pozdějšího života, třeba u lidí s těžkou depresí, nebo u schizofreniků, vůbec nemusí jít o nízké IQ. A i u toho dítěte to nemusí být trvalý stav, to záleží na mnoha proměnných.
Šlo mi prostě o to, že jsem měla napsáno v papírech že mám psychomotorickou retardací, tak jsem chtěla vědět jak se to projevuje neboť si připadám úplně normálně
@Anonymní píše: Šlo mi prostě o to, že jsem měla napsáno v papírech že mám psychomotorickou retardací, tak jsem chtěla vědět jak se to projevuje neboť si připadám úplně normálně
Tak je možné, že jste to postupujícím vývojem dohnala.
Zdravím, chtěla bych se zeptat co přesně je psychomotorická retardace a jak se projevuje?