Psychomotorická retardace

Anonymní
6.5.23 20:58

psychomotorická retardace

Zdravím, chtěla bych se zeptat co přesně je psychomotorická retardace a jak se projevuje?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24734
6.5.23 21:01

Celkové zpomalení duševních i tělesných reakcí z různých příčin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.23 21:04

A nějaké konkrétnější projevy?

• Citovat
  • Upravit
2351
6.5.23 21:48
@Anonymní píše:
A nějaké konkrétnější projevy?

Ptáš se na projevy u svého dítěte nebo chceš nějakou obecnou definici? Je to opoždění vývoje, nejdřív neodpovídá tabulkám, pak se čím dál víc odchyluje od ostatních vrstevníků a záleží na stupni postižení a taky, jak se s dotyčným pracuje, co a zda se zvládne naučit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
6.5.23 21:49

Projevů je dlouhá řada. Na to se nedá takto odpovědět. Psychomotorika prostě zahrnuje kompletní vývoj dítěte. Jak to slovo napovídá (duševní i fyzickou). Retardace = zpomalení.

Je to tedy každé výrazné opoždění v jakékoliv sféře vývoje.
Jsou nějaké mezníky a časy, kdy jich zdravé dítě dosahuje. Pak je nějaká širší norma, tedy dítě je pomalejší, ale pořád v normě a není to retardace.

To je vše. Pokud je dítě motoricky pozadu výrazně mimo ty mezníky, je to retardace v oblasti motoriky, pokud v mentálním vývoji, je to mentální retardace atd atd. Často se to projevuje už v pár měsících. Od základních milníků typu první vzpřímení, přetáčení, druhé vzpřímení. V oblasti mentální a sociální žvatlání, slabikování, napodobování atd.
Na tuhle otázku se dá těžko odpovědět nějak konkrétně… :nevim:

dítě, které má někde v „papírech“ pouze motorickou retardaci, tak může být úplně v pořádku nakonec třeba díky fyzioterapii, protože duševně je na tom dobře. Mentální retardace se zas většinou projeví až třeba v batolecím a školkovém věku. Psychomotorická retardace - bývá označení pro postiženého člověka s projevy v obou oblastech.
Dáváš moc nekonkrétní otázku…

Příspěvek upraven 06.05.23 v 21:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.23 21:51

Úplně jednoduše je to mentálně postižené dítě. Záleží, jaký stupeň PMR to je, jestli lehký, středně těžký nebo těžký.

• Citovat
  • Upravit
24734
6.5.23 22:16
@Anonymní píše: Úplně jednoduše je to mentálně postižené dítě. Záleží, jaký stupeň PMR to je, jestli lehký, středně těžký nebo těžký.

To nemusí být pravda. Psychomotorická retardace se objevuje i během pozdějšího života, třeba u lidí s těžkou depresí, nebo u schizofreniků, vůbec nemusí jít o nízké IQ. A i u toho dítěte to nemusí být trvalý stav, to záleží na mnoha proměnných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.23 22:28

Šlo mi prostě o to, že jsem měla napsáno v papírech že mám psychomotorickou retardací, tak jsem chtěla vědět jak se to projevuje neboť si připadám úplně normálně

• Citovat
  • Upravit
24734
6.5.23 22:31
@Anonymní píše: Šlo mi prostě o to, že jsem měla napsáno v papírech že mám psychomotorickou retardací, tak jsem chtěla vědět jak se to projevuje neboť si připadám úplně normálně

Tak je možné, že jste to postupujícím vývojem dohnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová