Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nedávno jsme byli u psycholožky na výsledky po biofeedbacku, kde syn docházel celou druhou třídu. Šlo o to že se nedokázal ve škole moc soustředit, tak tohle mělo pomoci… spíše tam usnul po obědě, takže nic moc. Spíše to usuzuji věku, že je zasej o něco více šikovnější, rozumější, atd… Spíše mě zarazilo, že i když ho psycholožka v tomto směru i chválila, tak mě i oznámila, že už je v pubertě, že věková hranice z 13 let se o čtyři roky snížila a že už je teď cca v 9 letech. Je pravda, že doma teď lítají slova pr.el, ho.no, šu. in, atd… a strašně se tomu oba synové smějí (7,5 a 9) a předvádějí se a furt se hihňají blbostem. Furt po sobě něco se srandy pokřikují a je to strraáášná sranda i když mě to nijak vtipný nepřipadá… no prostě jak puberťáci. A je pravda že teda já ani nevím jak na to mám reagovat, už jsem jim kolikrát řekla že se chovají jak trapky, že se na ně nikdo nedívá, tak se nemusejí furt předvádět, atd. Ale jinak nevím jak se mám zachovat, protože když jim něco na to řeknu, tak oni se hihňají ještě více…
zatím to jsou takový srandovní záležitosti, ale čím budou starší, tím jejich hranice budou postupovat, a taky jejich zkušenosti. ![]()
Nevlastní syn má 10 a zrovna jsem nad tím přemýšlela, on je pořád ještě „dítě“. Neřeší žádné pubertální výkyvy ani záležitosti. Takový slušňák, jak prvňáček
Je pravda, že má všechny v okolí i sourozence mladší a ve škole se nenechá strhnout davem.
Bejkárny bych přecházela a dělala jakoby nic. Podle mě je víc nadchne, když jim to budeš zakazovat, vysvětlovat a tak. Neřešila bych to ve chvíli, kdy jsou spolu s bratrem, spíš bych si s ním pak promluvila když budete sami, v klidu.To by nemusel mít tendenci se předvádět před bráchou.
@Tučnič vítej.. nejsi v tom rozhodně sama - mému je 8, puboš jak vyšitý. Hází xichty, směje se kravinám, odsekává, odmlouvá, no otřesný.. někdy nazabití, fakt.. nečekala bych, že to bude tak brzo.. Jinak co se týče hranic - já na nich prostě trvám. Jeho příchodem do puberty se nic nezměnilo, spíš jsem přísnější, protože nějaké házení hrbem a xichtění se na mě neplatí
co se týče hihňání, to neřešim, odbydu to tim, že je puboš ![]()
Dobrý den chtěla jsem se zeptat nemáte někdo nějakou zkušenost z výchovným (diagnostickým) ústavem v Ostravě v Koblově?? Mám problé z mým 11 letým synem odmítá chodit do školy. I přes veškerou snahu změnu školy návštěvů pszchologů i psychatra s ním nehnu
už nevidím jinou možnost jestli nezačne chodit do školy budu nucena ho tam umístit.
![]()
@Lubicazabojnikova nedala bych dítě do diagnostickýho ústavu… to už bys mu to rovnou mohla nalepit na čelo!! Tak ho voď do školy, jako prvňáčka a vyzvedávej… nebo jaký k tomu má důvod, určitě o tom mluvíte…
O to se snažím vodit ho. Ale do školy ho nedotáhnu ani za nic mluvim s ním ignoruje mě. Možná to celé zní blbě že si nevím rady s 11 letým klukem. Ale opravdu nevím jak dál.
mam další 2 děti starší a s žádným z nich sem takový problém neměla. Nic na syna neplatí ani po dobrém ani po zlém.