Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Čtu už několikátou knihu o výchově, tentokrát něco od kontroverzní Prekopové. Kniha určitě obsahuje myšlenky, se kterými souhlasím a nad kterými jsem se zamyslela
ALE
současně mě napadá, když se ohlédnu nad anabází metod, ke kterým jsem přičichla, jestli se náhodou problematika výchovy dětí nestala stejnou živnou půdou pro podnikatele, stejně jako různé chronické nemoci pro šarlatány.
Výchovné knihy obvykle
Co myslíte, stala se výchova dětí artiklem, stejně jako hubnutí, ekzémy, koliky miminek, stárnutí pleti… jedná se o problém, do kterého je každý ochoten investovat stále znovu, co kdyby to tentokráte zabralo?
A protože každý je jiný, tak se vždy najde někdo, komu to pomůže, jiný, komu to uškodí a drtivá většina lidí řekne „no, trošku, možná, něco na tom bude…“, což v praxi znamená obvykle, že to nepomohlo vůbec, ale přání je otcem myšlenky. Navíc výchova je něco, čehož efekt se špatně hodnotí, stejně tak, jako se nepozná, jestli mimino po podání léku o 5% méně plakalo, když každodenní výkyvy jsou 50% v závislosti na jiných faktorech.
Další závěr z toho mám, že s výchovou to bude podobné, jako se zaváděním příkrmů. Zřejmě (téměř) nic nebude špatně. Pravděpodobně se najdou děti snadno vychovatelné jakoukoli metodou a děti vzdorující všem metodám. V pubertě nejspíš budou mít všechny dojem, že to rodiče dělali úplně blbě.
Tak diskutujte.
Mám pocit, že všechno co se týká dětí, je velký byznys. (výživa, kroužky, hračky, školní potřeby, oblečení, obuv)Prostě dokonalý byznys.
Až mě to kolikrát vytáčí, co by všechno chtěli ![]()
Ale co se týče výchovy, tak jedna kniha nemůže být pomůckou pro všechny děti. Tak v tomhle je rodič věčným studentem a musí (jestli chce)studovat, a vzít si z toho to nejlepší, co je vhodné pro jeho dítě.
To vis ze to je business, i kdyz vzdy kdy nekdo z autoru treba povida o sve knize v televizi, tak mam pocit, ze to dela z cireho altruismu
Ze proste objevil to spravne zazracne reseni a cely nadseny se o to musi podelit s temi nestastniky, kteri jsou ztraceni a nevedi, co delaji
Kdyz se nad tim zamyslis, lidstvo prezilo peknych par tisic let bez prirucek na vsechno, dokonce i bez internetovych diskusi ![]()
Jenze ono je to nejspis o tom, ze se rozpadl tradicni zpusob uceni - predavani informaci z generace na generaci. Ne tak davno kazda zena, nez mela dite, nejspis videla matku, jak se stara o mladsi sourozence, nebo pokud byla z tech nejmladsich, mozna starsi sourozence s jejich detmi, teticky, sousedy atd. Dnes tohle casto nemame a navic spousta z nas inklinuje k formalnimu vzdelani, vyzkumum atd…takze knizka, idealne od nejakeho odbornika s nekolika tituly, ktera nabizi metodu podlozenou empirickym vyzkumem, je uplne nejlepsi. Ja se priznam, ze tyhle tendence mam taky, co nema napsany navod, to me desne znervoznuje ![]()
Ale lide jsou lide a nevim, jestli nekdy nekdo vymysli neco, co funguje na kazdeho stejne…ja osobne pochybuji
Už mě mockrát napadlo, že by šlo napsat nějakou knihu o výchově. Vymyslet nový přístup a klidně i bez jakéhokoliv pedagogického a psychologického vzdělání. Prostě vymyslet nějakou blbost, tu vychválit pomocí několika lidí třeba na diskusních fórech. Věřím, že při troše štěstí se kniha chytne a pro mnoho matek bude dogma, za které budou bojovat. Škoda, že nemám na to, abych tuto myšlenku dotáhla dokonce, myslím že by se daly vydělat slušné peníze.
@beruska9 jenze tradicni uceni - podle dnesnich „poznatku“ vsechno bylo blbe. Deti byly min, nez zvirata pomalu. Tvrda disciplina, memorovani ve skolach, prace na poli a v domacnosti, vykani rodicum… Driv se urcite kolem deti nedelalo takove tete a tete, jako dneska, aby detske dusicce nebylo ublizeno. A ze se vychovne vzory predavaji, to je zrejme, kdyz byl nekdo mlacen jako dite, zrejme bude taky sve deti mlatit, ale dobre to neni - spatna vychova se klidne mohla drzet cele generace. Ze lidstvo nevymrelo je sice fajn, ale klidne se mohlo mit tisicileti o mnhoho lepe.
jinak tedy vyrazne preferuji knihu od odbornika podlozenou empirickym vyzkumem, nez „videla jsem jihoamericke indiany a shledala jsem, ze oni to delaji vsechno dobre a my vsechno blbe“
Ikdyz prekopova ma taky tituly a vymyslela zalehavani deti, tak nevim - hrabnout muze kazdymu
@Pudloslava Ano,myslím, že současný rodič chce mít výchovu dokonalou a tak se nechá zblbnout kde čím a nakonec má nevychovanáho pacholka. Místo aby se řídil vlastním úsudkem, kouká do knihy, aby náhodou nepoškodil křehkou dětskou dušičku
@Pudloslava : ja nerikam, ze vsechno bylo idealni a sama priznavam, ze potrebuji psany nazor na zivot ![]()
Co jsem chtela rict a asi se uplne nepovedlo je to, ze na druhe strane se dnes dela vyzkum na kazdou cicovinu, spousta z toho je podle me cisto s komercnym ucelem a lide se toho zoufale chytaju, protoze pomalu ale jiste ztracime schopnost (nebo odvahu) pouzit vlastni zdravy usudek, protoze nemame z ceho cerpat zkusenosti ![]()
A ze lide zili jak zili…ja nevim, nejsem odbornik, ale az tak cerne bych tu minulost nevidela…protoze dnes mas dojem, ze kdyz nedej boze neudelas vsechno podle prirucky, tak ti z ditete vyroste patologicka osobnost, nejlepe rovnou sadisticky seriovy vrah…jenze pak narazis presne na to, ze vyzkum A doporucuje to, co vyzkum B zakazuje a nakonec se bojus udelat cokoliv a mozna to ma horsi nasledky nez kdyz proste udelas to, co povazujes v danem momente za rozumne, nebo co znas.
@jahuhudka píše:
@Pudloslava Ano,myslím, že současný rodič chce mít výchovu dokonalou a tak se nechá zblbnout kde čím a nakonec má nevychovanáho pacholka. Místo aby se řídil vlastním úsudkem, kouká do knihy, aby náhodou nepoškodil křehkou dětskou dušičku
A co rodičovská dušička?
o té se v „návodech“jak vychovat dítko v silnou sebevědomou osobnost moc nedozvíme že? Moje tchýně je učitelka před důchodem a denně má před očima spoustu dětí které jsou středobodem rodičova uštvaného žití. Dětičky jsou rozmazlené, dělají si co oni samy uznají za vhodné, učitel není žádná autorita protože osobnost je přece jen on sám.
Všeho moc škodí. Každý rodič i dítě je jiné, každému vyhovuje něco jiného, stejně, jako na každé děcko platí něco jiného. Hlavně klííííd a naslouchat intuici ![]()
@jahuhudka píše:
Pudlo, mně u Prekopové nejvíce vadí, že vlastní děti nemá. To se to pak radí, že… Může přijít do kontaktu s tisícovkou dětí, ale spoustu každodenních situací prostě odžitých nemá, chybí jí zkušenost. A na stará kolena jí podle mě hráblo opravdu.
A jinak ano, je to bysnys. Zoufalí rodiče hledají radu kde se dá ![]()
(A podle nějakých výzkumů je prý až 40% nákupů uskutečněno na popud dětí.)
Já se s dětma snažím mluvit slušně, neponižovat je, nemluvit sarkasticky a ironicky, nelhat jim, říkat jasně, co mi vadí, nenálepkovat je a co jde, tak domlouvám s nima.
Snad to jednou ocení - no, počítám, že asi tak až budou mít vlastní děti ![]()
Příspěvek upraven 02.10.14 v 07:11
Nikdy jsem při výchově dětí nehleděla do žádných knih a myslím, jsem vychovala slušné, vzdělané lidi.
K tomu chválit/nechválit: Ještě jsem neviděl věrohodné doporučení nechválit. Samozřejmě, že chválit, je-li za co. Za to, co zasluhuje trest nebo přinejmenším pokárání, přirozeně nechválit.
Ale může mi zakladatelka dát odkaz na někoho, kdo doporučuje šetřit pochvalou tam, kde by bylo za co chválit?
Je to velký kšeft, stejně jako vše, co se dětí týká. Hodně rodičů má dnes úplně jiné možnosti, než byly dříve a chce pro své děti to nejlepší. A spousta osob a firem toho (někdy hodně slušně řešeno) využívá a velmi dobře na tom profituje.
Já osobně četla 3 nebo 4 knihy o výchově, které jsem si vypůjčila a řekněme, že jsem si z toho něco málo vzala (v některých situacích mi poznatky a rady z některých knih opravdu něco daly a otevřelo mi to jiný pohled na „věc“), ale snažím se používat hlavně své instinkty a zdravý rozum. A vůbec se nebojím zeptat o radu někoho ze starší generace (především tchýně, se kterou mám úžasný vztah a velmi dobře vychovala 3 děti, takže úplně špatně vše asi nedělala ![]()
Příspěvek upraven 02.10.14 v 07:16
Jinak jeste dodam - docela verim vyzkumum ohledne fyzickeho vyvoje - to se da odpozorovat a merit, je to „hmatatelne.“ Pokud jde o vychovu a vubec vsechno kolem psychiky, myslim, ze jeste hodne tapeme, i psychologie jako veda je jeste hodne mlada ve srovnani treba s medicinou a ac se o ni laicky zajimam, nekdy vaham, zda to neni trochu paveda, pac se furt popira
I proto si myslim, ze od univerzalnich reseni jsme jeste poradnr daleko a uplne by jsme se vlastniho rozumu jeste vzdavat nemeli