Je výchova dětí kšeft?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
2.10.14 07:30

@Pudloslava tak toto je dobré.. zrovna přemýšlím, jak na staršího, protože jestli se rychle nevrátí do zajetých kolejí, mám na krku vraždu.. co se týče dětí celkově, je to kšeft úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
2.10.14 07:55

Dnes je kseft VSECHNO, ne jen vse okolo deti. Tech navodnych knih o tom, jak sbalit chlapa, ziskat sebevedomi a pratele, najit si praci, zaridit si dum, blabla… kde je poptavka, je nabidka :nevim: lidi jsou obecne nejisti a hledaji navody na zivot. Nejen na vychovu.

Ja dospela do stadia, kdy si myslim, ze delat chyby je lidske, neni treba se bicovat, ze nejedeme podle knizky a fakt nic nez ta laska neni treba. A pak, at uz se jde na deti jakoukoliv „metodou“, z nich ve finale budou beztak vicemene normalni slusni lidi… i kdyz se to treba ted zda nemozne :D

A konkretne k otazce - jako typicka ukazka kseftu s vychovou je u me aktualne „Nevychova“, resp. jejich placena videa - to uz mi prijde moc, zvlast kdyz tam neni zadne prevratne know-how, v podstate dalsi odstin respektujici vychovy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
2.10.14 08:22

Zákon trhu, je poptávka, tak je i nabídka. Na tohle už přišli i jiní podnikatelé, že rodiče jsou obecně ochotni do potomků dost investovat, ať jde o hračky, oblečení, všelijaké úplně zbytečné serepetičky pro mimina atd.
Mně přijde, že je furt lepší se snažit vzdělávat a pracovat nějakým způsobem na sobě a koupit si knížku o výchově, popř. si zaplatit kurs, pokud chci vychovávat jinak než rodiče a starší generace a moc nevím jak na to, než třeba utrácet za nějaké jiné nesmysly, které ti jinak nic extra nedají :nevim:
Ve škole strávíme takovou dobu, ale jak vychovávat se nikde neučíme, tak lidé tápou.

Chce to samozřejmě nějakou zlatou střední cestu, nebrat ty knihy dogmaticky a i včas přestat platit za nějaké nekvalitní kursy nebo knihy atd, ale na druhou stranu zas občas vidím rodiče, kteří by nějakou pomoc ve výchově a dovzdělání potřebovali jak sůl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17045
2.10.14 08:26

Souhlasím, že je to byznys - od úplného počátku - antikoncepce, umělé oplodnění, přes těhotenské vitamíny, kolikrát i ten porod..Jinak knížky na téma výchova taky čtu a z každé si snažím vzít něco, co mě zaujme - zbytek stejně zapomenu :mrgreen: Koupila jsem si jen jednu - Rozvíjej se, děťátko.. Ta mi pomohla, ale taky stála 500. Zbytek si půjčuju v knihovně ;) A alespoň mám pocit, že se trošičku rozvíjím a neměkne mi mozek z detektivek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.10.14 08:29
@jitkabokule píše:
A co rodičovská dušička? :mrgreen: o té se v „návodech“jak vychovat dítko v silnou sebevědomou osobnost moc nedozvíme že? Moje tchýně je učitelka před důchodem a denně má před očima spoustu dětí které jsou středobodem rodičova uštvaného žití. Dětičky jsou rozmazlené, dělají si co oni samy uznají za vhodné, učitel není žádná autorita protože osobnost je přece jen on sám.
Všeho moc škodí. Každý rodič i dítě je jiné, každému vyhovuje něco jiného, stejně, jako na každé děcko platí něco jiného. Hlavně klííííd a naslouchat intuici :kytka:

Krásně napsáno. Pod to bych se podepsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
2.10.14 08:32

Zakladatelko je to jako ze vším, je potřeba posbírat informace a tak pak vytřídit co mi sedí a co ne a to používat. Je potřeba používat rozum a cit (mateřský cit), nejde se řídit jenom hlavou. Pak najdeš tu správnou cestu pro sebe.

A k otázce jestli je to kšeft? No kde je poptávka je i nabídka a to, že se vydává plno braků není nic nového - dělám v knihách celý život, takže je potřeba vybírat pečlivě. Na druhou stranu vím jaké jsou honoráře - a věř mi na zbohatnutí to fakt není, pokud nejsi Viewegh.

A jinak já jsem ráda, že je o výchově tolik literatury, je potřeba jak sůl, protože pořád se spoléhat - že to budeme přeci umět, podle mně nestačí.

Příspěvek upraven 02.10.14 v 08:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
2.10.14 08:33

@ospalámyš naprosto souhlasím.. je hodně smutné, když některé rady (nejen z knih o výchově) berou maminky dogmaticky..
Příkladem může být má kamarádka, která do posdelného detailu lpí na všem, co jí řekne dětská lékařka (nevím, jestli se bojí nést zodpovědnost, nebo kde jinde je problém)..
Lékařka jí např. řekla, že má kojit po 3 hodinách max. 20 minut - takže nařídila budíka - že miminko brečelo po 2,5 hodinách v době spurtu hlady - co na tom, budík ještě nezazvonil, půl hodiny se čekalo - v noci zazvonil budík - nechtěla ve 3m vstávat a pít - nezájem, budík právě zazvonil, jde se kojit - ze začátku trvalo kojení déle - co naplat, 20 minut uplynylo, budík zazvonil, takže hlad nehlad, brek nebrek, prso bylo odstaveno..
Tot jeden z příkladů.. o podávání příkrmů / dodržování denního režimu raději nemluvě..
Někdy to chce prostě jen trochu použít rozum a mateřské instinkty.. a nebát se „převzít zodpovědnost“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.10.14 08:34

Myslím, že jak ve všech oblastech života, chce každá další generace revoltovat proti autoritám, rodičům, dělat to „jinak a lépe“. S výchovou je to i o tom, že máme více času, než naši rodiče. Pere pračka, myje myčka, a my, ačkoli tvrdíme opak, máme spoustu času. Proto hledáme další informace a cesty i k výchově. Informace jsou dostupnější - internet, knihovny, drbárny diskusních fór.

Mám občas i pocit, že díky tomuto toku informací ztrácíme kontakt se selským rozumem, a ztrácíme i víru v sebe a vlastní úsudek. Vše musíme mít posvěceno „anonymním davem“ skvělých rádců.

Další, co mě tak napadlo, může to být i roztříštěností rodin, děti odcházejí za prací, mnohdy daleko po republice a ta rada od rodiny je v nedohlednu. Vícegenerační bydlení je výjimkou, širší rodiny se stýkají poouze příležitostně.

Pro mne je spíše zarážející, že tak moc rodičů nedůvěřuje výchově svých rodičů, kde už výsledky vidíme sami na sobě a partnerovi.

Sama za sebe můžu říct, že mamka odvedla dobrou práci, a při vychovávání Trpaslíka půjdu v jejích šlépějích, doporučení chytrých knih vynechám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
2.10.14 08:41

@Pudloslava K tomu není co dodat. Ano je to byznys - někdy pro byznys, jindy i proto, že ten člověk má pocit, že fakt přišel na to, jak výchovu dětí „rozlousknout“. Přitom recept je jedinej: respektovat dítě, snažit se mu vyjít vstříc v rámci vlastních možností (není špatně nechat řvát, když fakt už padáš na hubu), a mít ho rád. A většina matek na to stejně přijde - někde na FB byla diskuse, co maminky považují za nejužitečnější radu, co v mateřství dostaly: u většiny to bylo „nečti“, „nevěř internetu“, „nedej na chytré rady“ atd. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.10.14 08:42

@Pudloslava Dneska člověk pod vlivem dokonalých lidí v reklamách a v médiích hodně pochybuje o všem, co dělá. A u výchovy dětí to platí dvojnásob. Když v českém prostředí připočteme nejrůznější chytré rady z časopisů, od tchýně, od vlastní mámy i od babky v autobuse, není se co divit, že průměrná matka, která má v hlavě mozek, ale zároveň je taky jenom člověk, pochybuje skoro pořád.

Celkově se teď vyrojily neskutečné davy všemožných poradců. Jedna moje známá dělá „osobnostní koučink“ (myslím, že ani nemá Bc., skončila s maturitou), jede tam právě podle nějakých mouder z příruček a bere 2.000,– za hodinu. Pak taky ta slavná Margit Slimáková… to jsou všechno lidi, kteří vydělávají na lidské blbosti. Bohužel, dneska stačí něco nebo někoho masivně inzerovat a propagovat a lidi uvěří, že je to důvěryhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.10.14 08:44

Nj, knihy o výchově harantů :mrgreen: už kdysi dávno před mnoha lety jako dítě jsem měla ráda knížky o Jirkovi - nevím, jestli to bylo v knize Jirka, postrach rodiny nebo Jirka v ráži nebo v jiné, ale jedna z povídek byla právě o tom, kterak k nim přijel jakýsi autor knih o výchově dětí a po jediné noci s Jirkou v jednom domě jednak urychleně zdrhal z Jirkova dosahu, jednak začal své knihy přepisovat :mrgreen:

nj, knihy o výchově byly, jsou a nejspíš i budou. už jenom proto, že spousta z nás při početí dítěte ví, že my při výchově nebudeme dělat ty samé chyby, co dělali naši rodiče :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
2.10.14 08:46

@neschopná mamka
nevím jak ostatní, ale v případě, že si s výchovou občas nevím rady, první kontaktuji tchýni a maminku. Obě vychovaly 3 děti a řekla bych, že velmi slušně.
Je sice pár témat a názorů, na kterých se neshodneme (např. pasivní posazování dětí, chodítka a kdy začít s nočníkem), ale v ostatních případech si radu minimálně vyslechnu a udělám si vlatní názor..
Stejně tak můžou někdy pomoci i knihy o výchově, můžou otevřít jiný náhled na problematiku..
Ale ve finále stejně nejvíc spoléhám na vlastní intuici..když už sama nevím, jak problém ře :* šit, poslechnu a přečtu si několik názorů a vyberu si pro mě ten nejpřijatelnější.. někdy je to prostě metoda pokus/omyl a musím toho vyzkoušet víc, než na ty naše lumpíky něco zabere :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
2.10.14 08:49
@sagina píše:
Nj, knihy o výchově harantů :mrgreen: už kdysi dávno před mnoha lety jako dítě jsem měla ráda knížky o Jirkovi - nevím, jestli to bylo v knize Jirka, postrach rodiny nebo Jirka v ráži nebo v jiné, ale jedna z povídek byla právě o tom, kterak k nim přijel jakýsi autor knih o výchově dětí a po jediné noci s Jirkou v jednom domě jednak urychleně zdrhal z Jirkova dosahu, jednak začal své knihy přepisovat :mrgreen:nj, knihy o výchově byly, jsou a nejspíš i budou. už jenom proto, že spousta z nás při početí dítěte ví, že my při výchově nebudeme dělat ty samé chyby, co dělali naši rodiče :lol:

a z tohoto důvodu pak dělá chyby jiné :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3509
2.10.14 08:58

Já teda musím říct, že jsem vždycky byla náruživá čtenářka, teď se mi s dítětem jenom změnil žánr. :mrgreen: S maminou se moc neporadim (stará škola, paradoxně jedinej člověk na světě, se kterým malou necham a jsem v klidu) Ale už co jsem otěhotněla, tak čtu. Vás tady na emiminu, každej měsíc jedu Maminku, ale spíš tak pro informaci, jak to třeba funguje jinde nebo tak. Taky jsem si přečetla, že spaní s dítětem zvyšuje SIDS a s malou spím prostě dál, protože to tak cítím. Záleží na člověku, co si z toho vezme a co si budem povídat, radši,,vyhodit prachy" za nesmysly, nebo mít doma plnou knihovnu. Myslím, že knížky nejsou zlo, spíš bych vymýtila nesmysly jako visítka a chodítka. :zed: Na tom se rejžuje a dítěti to nic dobrého nepřinese. Zato taková sečtělá matka. :palec: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
2.10.14 08:59

Tak zrovna o tohohle kšeftu jsem se zatáhnout nenechala, myslím že každýmu rozumně smýšlejícímu rodiči bohatě postačí intuice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí