Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Slečna Ferka zajímavý stránky na tom googlu… v jiné odpovědi doporučují dát rýži do pískoviště ![]()
@Mišela1 já neřeším, co je dobře a co špatně. Já říkám, že je to kšeft a děti by se bez toho úplně v pohodě obešly. I my bychom se obešli bez kojeneckého plavání a vývoj mého syna by to zcela jistě nijak nepoznamenalo. Ale baví nás to a syn dělá pokroky, takže je to fajn.
Maminky stejně jako na cvičení můžou jít třeba někam do práce, pokud chtějí být mezi lidmi. Přesně to teď vidím na tom plavání. Je nás tam 6 mamin a z toho 2 chodíme na částečný úvazek do práce, děti do jeslí. Kromě nás dvou všechny ostatní mámy řeší, kam to svoje dítě ještě přihlásit (už chodí právě do Montessori kroužku, na cvičení a nevím kam ještě). Aby ty jejich děti moc neozaostávaly. My dvě pracující víme, že 2× týdně jesle a 1× týdně plavání je tak akorát.
@kacz - třeba montessori mě zaujala. Líbí se mi styl hraček atd. Ale opět pomohla knihovna. Našla jsem knihu, kde je přesný popis, jak pomůcky vyrobit doma
Tchyně šikulka v důchodu, vánoce na krku - tchyně se zabaví a malá bude mít sousty dárků ![]()
A pro mě cvičení s batolaty význam má - lektorka dbá na disciplínu a je fakt, že mi její přístup pomohl. Nehledě k tomu, že já nejsem moc kamarádská, ale dcera miluje děti a tam má ten kontakt.
@Králičice a ty nedbáš na disciplínu, že na to potřebuješ nějakou lektorku?
@kacz - přiznám se, že jsem to moc neuměla.. V mé rodině bylo disciplíny až moc, tak jsem nechtěla opakovat chyby svých rodičů
Ale chodíme tam 1× týdně, celou dobu se věnujeme dětem a u malé vidím i pokrok, co se týká pohybu..
A zrovna ty kroužky mi přijdou fajn, mám malého asociála, tak zvyká na kolektiv, jiné prostředí a rozvíjí se. A v neposlední řadě, aspoň nesedím doma a neblbnu.
Já bych taky raději seděla v práci, než probírala hračky v herně, ale se zaměstnáváním matek na RD je to bída. Můj zaměstnavatel mi dá 300H DPP a pak konec -už by mi musel platit ZP a spol., když heldám jinde, je to stejně jen na rok, než skončí RD a to se můžou přerazit se zaměstnáváním a školením, že…
Jesle stojí 100 Kč na hodinu a jídlo, a kde tohle při částečném dostanu. ![]()
To je ale na jinou diskusi…
@neschopná mamka U nás jesle jsou za 270 Kč na den včetně jídla, potřebuju je přibližně 6 dní v měsíci, výdělek mám kolem 10.000,– a ještě ušetřím za všechny možné i nemožné kroužky ![]()
@kacz vidíš, za ty prachy jsem dojela do práce a z práce a jídlo… dalších 800 za šichtu.
Máš štěstí na předškolková zařízení.
@Pincenza Nevím, proč máš potřebu to sem psát a nezeptáš se strejdy Gůgla. Je to věc z ranku chodítek a „visítek“, taková ta věc, co dítě baví a rodiče to tu s oblibou démonizují.
@Pincenza @Slečna Ferka zas tak moc se nestaslo, diskuse chcipla, muzem resit hopsadla
ja zadny nemam, mam si jedno poridit?
@Pudloslava tak jestli jsi dvě mašinky vychovala bez hopsadla, tak asi nemusíš
Mně se osvědčilo, protože malá v době, kdy ještě nelezla (byla taková pomalejší), mohla být ve vertikální poloze, a to skákání ji moc bavilo
Dávala jsem ji tam max třikrát denně max na dvacet minut, a myslím, že to bylo super. I pro mě, že jsem po tu dobu věděla, kde je a že nikam neuteče ![]()
Já teda nevím, co vám na vaší výchově tak vadilo.Jsem starší než většina z vás a určitě jsem nebyla vychovávána přísně a fyzickými tresty.Ani v mém okolí nikoho rodiče nebili. Podle mě se výchova nijak nelišila od dnešní, jen se rodiče dětem méně věnovali. To znamená, že jim nevymýšlely miliuon aktivit a netrávili a s nima každou volnou minutu.Zase jsme byli víc venku se svými vrstevníky. to bylo podle mě velmi přínosné.
Jedinou chybu ve své výchově vidím v mém velkém sebevědomí. Tento trend tu má většina matek a z vlastní zkušenosti mohu říct, že se s tím dost těžko žije. Pokud budete dětem vtloukat, že jsou nejlepší a nejchytřejší, těžko se pak smíří s realitou, že to tak není. Vždycky někde narazí na někoho kdo bude nad nimi a neschopnost tyto lidi respektovat, hodně komplikuje život.
Kdyz ctu emimino, tak se divim jak nase matky (jsem nar. v 70.letech) a vubec lidstvo v minulosti mohlo vubec otehotnet, porodit a vychovat deti. Ze vseho velky business a humbuk. Predporodni kurzy, knihy o miminkach, o spani, o vychove, jake trendy veci pouzivat, co se smi pouzivat co ne atd. Drive se ale pouzivala prirozena inteligence, selsky rozum a intuice, coz v nekterych dotazech na emiminu absolutne neni. Kazdy ma jinou predstavu o vychove a kazde dite je jine. Osobne bych rekla, ze v Cechach se vse hodne resi oproti cizine - tabulky, hopsadla, posazovani, kojeni, vychova, atd. kazdy si vychovava sve dite jak uzna za vhodne, protoze matka nejlepe vi co na dite plati a ne. Asi si reknete, ze jsem divna (pro vetsinu z vas asi ano) ale neprecetla jsem ani jednu knizku o porodu, miminku ani vychove. Muj pristup ke vsemu byl takovy, ze zeny rodily, mely deti a vychovavaly je xtisicu let pred nami, takze proste porodim. Nyni zijeme v zahranici a to by vetsina z vas silela kdyby videla jak tady posazuji deti, maji hopsadla, vodi je za ruce atd. Nerikam co je spravne a co je spatne, ale aspon tady maji matky svuj vlastni nazor a neptaji se na emiminu treba napr. jak obleknout sebe a dite na vitani obcanku.
@Slečna Ferka me se v tom tazeni proti choditkum libil zejmena argument, ze v tom 8 malych americanu zemrelo uhorenim!!! Jakoze si nejakej american zapali dite v choditku, to je opravdu argument, jak noha ![]()