Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Berousik píše:
@rokris Puberťáka do něčeho nutit je další trest pro rodiče…když ji budete nutit, akorát vám to svým otráveným obličejem znechutí úplně. Já bych to udělala tak, že bych jí řekla, že pokud opravdu není schopná užít si vánoce s rodinou, tak ať se neúčastní, ale že bude samozřejmě doma. K večeři ať si dá co chce když nechce společnou a pokud možno, ať je ve svým pokoji a nekazí vánoce těm, co se na ně těší. Takto bych jí to řekla a dárky bych jí nechala pod stromečkem, jsem zvědavá, jak dlouho kolem nich bude chodit…dlouho myslím ne. Je to póza stejně jako všechno v pubertě, pokud jí dáš najevo, že Tě to nijak netankuje a že ji nebudeš přemlouvat ani nutit, natož se hádat, ALE dáš jí stylem svého vysvětlení najevo, že si o ní myslíš, že je puberťačka a že to dál nehodláš řešit, tak možná, že otočí. Puberťáci se chtějí hádat, chtějí konflikty. Taky jsme měla pěknou pubertu, takže vím. Naši by si zasloužili svatozář. Ono to přejde
Nebo tak.Ale bez tech darku pod stromkem.Jen at si SVE rozhodnuti slizne se vsim vsudy.
@Ve-ru a co je na tom neslušného a drzého??
Pokud nebude kazit Vánoce ostatním členům rodiny, tak se toho přeci účastnit nemusí. Nebude mít věčeři, ani dárky, jestli jí to bude pak mrzet, tak to její chyba, aspoň se poučí propříště.
Já jsem sice Vánoce milovala vždycky, i jako puberťák, ale kdyby mně někdo do něčeho takového nutil, tak bych se akorát tak sekla a ostatní by to měli také zkažené.
Snad každý nemusí dělat všechno jen proto, že se to tak dělá.
@Ve-ru píše:
@Eemii No promiň, ale přijde mi neslušné a drzé, když dítě přijde s takovou novinkouChápu, že puberťáky napadá všechno možné, ale měla by vědět, že tohle se nedělá
Jednak by to mrzelo ostatní členy rodiny a ji taky, y " .{color:red}" kdyby nakonec nedostala žádé dárky
Ty vado
Omlouvám se, ale tohle se mi nikdy nestalo
![]()
@rokris
Tak ji je dat treba pozdeji pokud se umodri
Nebo je nechat na narozeniny ![]()
@Eemii Já bych jí je tam právě nechala. Bez komentáře. Pokud bude zalezlá ve svém pokoji, tak si jich všimne až půjde kolem, pokud by seděla u rozdávání načuřená v koutě, tak bych ty její záměrně pod stromkem nechala a rozdala všem ostatním. A neříkala bych jí nic jako: tyhle jsou Tvoje…ticho, bez komentáře. Přijde mi to jako větší „trest“ než je vůbec nedostat. Protože ona je chce, je to jen póza. A nakonec jí to přijde líto a teoreticky by se měla i zastydět
![]()
Semnou puberta taky šila, ale tohle bych si nikdy nedovolila…já jsem bývala spíš protivná, ale své rodiče jsem respektovala a respektuji dodnes…já jsem se teda na Vánoce vždycky strašně těšila, mám je hrozně ráda…dnes jsem „velká“ je mi 24 a manželovi 31 a těšíme se, jak malé děti
…tohle doma říct, tak by to moji mamku hrozně mrzelo, vždycky jsem spolu pekly, chystaly výzdobu a těšily se…vím, že jsem měla jednou protivnou náladu a byli jsme s našima nakupovat a já sem bráchu naváděla, ať se s našima nebaví a mamka to slyšela a dala mi takovou facku, že mi zazvonilo v hlavě
a jelikož to bylo na veřejnosti, tak jsem se neskutečně styděla a už nikdy to neudělala… ![]()
@AnastazieB
jo přesně, tahle přesně pak vzniká revolta a zbytečné provokace
Holky, asi jsem stará škola
Třeba to taky budu brát jinak, až budu mít doma puberťačku. Teď má teprv 3 měsíce, tak se mě tohle naštěstí zatím netýká ![]()
@Berousik píše:
@Eemii Já bych jí je tam právě nechala. Bez komentáře. Pokud bude zalezlá ve svém pokoji, tak si jich všimne až půjde kolem, pokud by seděla u rozdávání načuřená v koutě, tak bych ty její záměrně pod stromkem nechala a rozdala všem ostatním. A neříkala bych jí nic jako: tyhle jsou Tvoje…ticho, bez komentáře. Přijde mi to jako větší „trest“ než je vůbec nedostat. Protože ona je chce, je to jen póza. A nakonec jí to přijde líto a teoreticky by se měla i zastydět![]()
Prave proto, ze je chce, ale rekla, ze je nechce, tak bych ji respektovala. Protoze ona asi moc dobre vi, ze stejne ty darky dostane. ![]()
@Ve-ru puberťáky moc nejde do ničeho nutit. Samozřejmě musí dodržovat pravidla, musí chodit do školy, domů v určenou hodinu atd atd. Ale úlohou rodiče v pubertálním období dítěte, je čekat až to přejde a snažit se, aby si v tom období dítě nezkazilo život, neudělalo průšvih a všichni to ve zdraví přežili ![]()
@Berousik píše:
@Ve-ru puberťáky moc nejde do ničeho nutit. Samozřejmě musí dodržovat pravidla, musí chodit do školy, domů v určenou hodinu atd atd. Ale úlohou rodiče v pubertálním období dítěte, je čekat až to přejde a snažit se, aby si v tom období dítě nezkazilo život, neudělalo průšvih a všichni to ve zdraví přežili
svatá pravda-jinak to vede k pravému opaku, pak se dítě urve ze řetězu
@boball Asi jsem spletla příspěvek.
Syn je dávno dospělý, ale letos prý bude ještě s náma. Já mám děcka patnáct let od sebe.
Já to taky tak měla v pubertě, štvalo mě to, jak najednou všichni chtěli být s rodinou, samé úsměvy, všude řvaly koledy, úplně si to pamatuju
navíc taťka Vánoce nenávidí, ale on mohl nadávat, já ne, tak jsem jim to ještě osladila - valila jsem na klavír jednu koledu za druhou, ty on nesnáší
jééé to byly časy ![]()
@74paja píše:
U sebe jsem to nezazila. Ja milovala Vanoce vzdycy a deti mam jeste maly. Docela se hrozim, kdy neco takoveho dojde.
Holku bych nechala teda svemu osudu. Vypdrdla bych se na ni. Asi bych byla schopna ji nedat ani darky. Mozna bych ji do prazde krabice zabalene v cernem papire zabalila cedulku… „Vanoce podle tvych predstav.“
jo, to je dobrý… ![]()