Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zkusila bych pár měsíců fungovat v platební režimu „ty na mateřský a splácíme půjčku“ za a) asi toho něco našetříte
a za b) poznáš, jestli to jde
.
Papír snese všechno, realita býva horší.
A na co proboha kuchyň za 100 000,–? Dá se pořídit pěkná, funkční a mnohem levněji.
Máme taky linku za skoro 100.000,– bez spotřebičů, dnes už bych do toho nešla. Je to hrozně moc. Ségra má o hodně větší linku za polovinu a asi i stejné kvality. Jen my ji prostě moc chtěli a chtěli jsme ji z kuchynského studia. Máme na něj půjčku, doporučuji určitě stavební spoření. To tě výjde nejlevněji, než jít do spotřebitelského úvěru. Když už ji mít budeš a budeš zvyklá splácet, tak ti to odejde z účtu a nebudeš s těmi penězi počítat. Než našetříš 100.000,– bude to na dlouho. Než si koupit luxusní drahou linku a pak ji 7 let splácet, tak si koupím levnější a splácím kratší dobu. Ale určitě přes stavebko:)
Nevim, jestli se tu ma resit jak ziskat 100.000, nebo jestli kuchynska linka za tu cenu je OK.
Ze je neco z kuchynskeho studia nic nerika o kvalite.
Treba veliky prodejce kuchyni KOR… ma reklamu uplne vsude, vcetne TV. A stejne prodavaji veci z Polska.
Lepe nejaky lokalni vyrobce a jeste na doporuceni od spokojenych zakazniku.
Vyrobky typu AS.. a podobne retezce jsou sice za relativne prijatelne ceny, ale material a zpracovani neni vhodne na dlouhodobe uzivani.
Na druhou stranu znam vice uzivatelu nabytku z IK.., kteri jsou spokojeni.
Jen nesmi vyvstat potreba jakekoli nadstandardni upravy (pririznout prac. desku a pod.), pak se stejne musi objednat truhlar a ten se na to nediva mile, protoze dodelavky ANO, ale kuchyni od nej NE…
Pokud si ted odkladate cca 1500 mesicne a nova splatka vychazi +- na stejnou castku, je to uz hra vabank.
Pokud tedy nejsou nejake solidni uspory. Co se stane, pokud treba odejde pracka, nebo lednicka? Nebo nejaky uraz???
Svůj příspěvek jsem myslela tak, že je zbytečné dávat tak hodně peněz za kuchyň, že se dá koupit kvalitní pěkná kuchyň za nižší cenu a spotřebiče se dají dokoupit třeba přes internet nebo letákové akce místních obchodů apod. kupovat vše přes kuchyňské studio vyjde draho.
Nemůžete navýšit hypotéku? Máte už nějakou část splacenou? Zeptejte se v bance, tam jsou přeci jen splátky jiné než u klasické půjčky…taky to tak máme ![]()
Děkuji všem za názory, dost mi to pomohlo…a abych uvedla některé věci na pravou míru. Někdo říká proč tak drahá kuchyně. Asi takhle, manžel je nábytkář zaměřený na kuchyni, tak přeci nemůžeme mít jen tak obyčejnou
prošel si toho ruzně kde za kolik nám to nacení, sám si ji nakreslil, takže v jednom obchodě ji máme vypočítanou za 75000,– bez spotřebičů.(nejlevnější varianta).Víme, co je to za značku a víme, že je kavlitní. A např. schválně jsme si ji byli vypočítat v Ikeii a tam byla stejná cena ne-li dražší. A řídíme se heslem: Nejsme bohatí, tak abychom kupovali levné věci. Před chvíli u nás proběhla debata a došli jsme k tomu, že teda do půjčky nepůjdeme…a založili jsme si nový společný spořící účet, kde máme dané trvalé příkazy na spoření. A jakmile nám zůstane více peněz nebo tak hned to tam budeme strkat ať je co nejdříve nová kuchyně ![]()
Ciste prakticky, muzu se zeptat na nazev te firmy?
Teda podle slov „v jednom obchodě“ usuzuji, ze to neni vyroba na zakazku.
Paklize ano, nazev neni treba.
dekuji
No asi takhle…v tomto oboru typu kuchyně jsem laik nebo jsem to aspoň donedávna nevedela. Tak například jsou různé obchodní řetězce (moeb.,kik.,xxxl.), kde všude prodávají kuchyně, všude vám nějakou nabídnou a každá má svůj název a svoji cenu. Každý si to obejde a vybere si tu, která se mu líbí a je za cenu, která je pro každého nějak přijatelná nebo je schopen to za to zaplatit. Ale až pak teda si myslím, že normalní člověk to nepozná tak je to jeden výrobce ale každý obchod ji má pod jiným názvem. Takže pak jsme šli do diskontního nábytku (kde bych si tu kuchyni nekoupila ani za nic, ale když mi manžel řekl je naceněna o 30000,– méně a je to úplně stejná značka jako kde jsme se dívali předtím).
@Anonymní píše: …Asi takhle, manžel je nábytkář zaměřený na kuchyni, tak přeci nemůžeme mít jen tak obyčejnouprošel si toho ruzně kde za kolik nám to nacení, sám si ji nakreslil…
Aha, ve spojeni s predeslym textem me moc nenapada, proc jdete koupit takovou vec.
Pokud by to bylo za 35.000, namisto 100.000,– za skrin vyrobenou na miru tak asi proc ne. Uspora vyznamna.
Jestli pres to vsechno jste ochotni akceptovat jejich cenu pri dane kvalite, doporucuji se poohlednout v Polsku. Tento nabytek z 80% odtamtud pochazi a ceny budou tak polovicni.
A proč tu kuchyň neudělá manžel? Nebo co to teda znamená nábytkář zaměřený na kuchyně? ![]()
Nabytkar muze znamenat ledasco - kreslic kuchyni, zamestnanec truhlarny…
To ovsem neznamena, ze ma moznost tu kuchyni i fyzicky vyrobit.
Mam v blizkem pribuzenstvu truhlare, ktery kuchyne a podobne veci na miru dela.
Takze tusim neco o technologii vyroby tech „velkofirem“.
Desky pouze tloustky 12 mm, namisto 18-22. Potazene papirem, skoro zadne vruty - vse se jen nastreluje. Levnejsi kovani, uchytky, vysuvy…
Minimalni moznost individualnich rozmeru. „Potrebujete skrinku 46cm? My delame bud 45, nebo 50… Mate krive zdi, nikde 90°rohy? To my taky neupravujeme“…
Kuchyne neni vec na 5 let.
Pokud jsou kvalitne vyrobene korpusy (skrinky) a je logicky vyprojektovane rozlozeni, po 5 letech se daji vymenit dvirka a uchyty a je nova kuchyn za velmi rozumne naklady.
Aha no tak já právě předpokládala že se v tom oboru právě pohybuje a většinou se dá všude nějak domluvit že to bude trochu „protekčně“ třeba bez provize nebo tak něco… ![]()
Ja nevim, jestli a jak moc se tam pohybuje.
Truhlar by ale v takovem „ksefte“ kuchyni nekoupil.
Přesně jak píše @Ivan PPZ nemá možnost si to vyrobit fyzicky…co já vím tak v tuhle chvíli máme vybranou kuchyni vyrobenou v Německu. A zase nejsem zastáncem toho koupit si obyčejnou nejlevnější kuchyni, která je na trhu…bude pěkná, ale životnost? Když něco děláme tak to děláme pořádně s nějakou životností - můj názor!
A vzhledem k tomu, že tomu rozumí tak vše nechávám na něm ja pouze vybírám vzhled, barvu a hlásím moji představu, jako asi každá ženská ![]()