Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Chcela som sa spytat skusenych pripadne niekoho od fachu, naco si dat pozor pri ziadosti o hypoteku, ako je to s odhadom ceny nehnutelnosti, ci su velke rozdiely v odhade realitky a banky…zatial mame vyhliadnutu GE. Dakujem za rady a pripomienky.
K.
Kapla jsi mi s timto tematem do noty - taky uvazujeme o hypotece - ale budeme ji mit minimalne na 25 let. Tedy nam jde o to, abychom na ni s nasimi prijmy dosahli, splatkek se nebojim, jednak vim, kolik mame volnych prostredku, jednas see za rok nebo dva budu vracet do prace…
Zatim jsem zjistila, vzhledem k tomu, ze jsem na RD, ze je podstatne, zda bere banka rodicovsky prispevek jako prijem nebo ne. Protoze co si budeme namlouvat, 3600 + pridavky nejsou zanedbatelna cast rodinneho rozpoctu.
Take je treba prihlizet k poplatkum bank za vyrizeni uveru - plati se ihned a je to kolem 1% (10 000 z milionu). Nektere banky ti pred vyrizovanim hypotecniho uveru presne propcitaji, zda na nej dosahnes, jine ne a pri zamitnuti vyzaduji poplatek… Dalsi poplatky jsou za odhad nemovitosti, za zapis do katastru atd…
Pri vystavbe na klic se da usetrit na poplatcich, pokud hypoteku poskytuje stejna banka, ktera financuje vystavbu… Pokud beres hypoteku na celou nemovitost je procento vyssi nez kdyz beres jen na cast - dejme tomu beres dva miliony, 700000 mas usetreno…
Pokud budes kombinovat hypoteky a uver ze stavebniho sporeni, zvaz, zda neni vyhodnejsi cerpat vyssi hypoteku - zvlast, kdyz by se melo jednat o preklenovaci uver ze stavebniho sporeni.
Lesina
Ahoj,
my jsme si loni brali hypotéku na koupi pozemku (sice jen malou a ručili jsme bytem který vlastníme, ale nebydlíme v něm) a teď jsme ve fázi shromažďování všech dokladů a žádáme o 1,8mil. Chceme si postavit domeček a budeme ručit jak pozemkem, tak stavbou. Všude se objevují takové skryté poplatky - manžel dokládá ověřenou kopii daňového přiznání se všemi přílohami, což je cca tisíc korun, protože každá stránka je za 45 a v daňovém je hromada příloh, teď jsme dali 6tis. za znalecký posudek na pozemek a na plánovanou stavbu - nejprve musel být rozpočet stavby, ten znalec okoukne a pak ocení budoucí stavbu (znalce určuje banka od které si hypotéku berete), pak jsme museli mít potvrzenou bezdlužnost od FÚ - pro hypotéku za 300 Kč...... je toho mnohem víc, nepočítám výpisy z katastru, ověřené kopie projektové dokumentace, radonový průzkum na pozemek ........
My s manželem máme perfektní zkušenost s e-bankou - vždycky nám vyšli vstříc a jsou poměrně rychlí ve vyřizování.
Já jsem taky na mateřské a určitě se počítá jako příjem, stejně tak výživné na mojí dceru z prvního manželství.
Každopádně držím palečky a přeji pevné nervy, je to pár týdnů běhání, ale dá se to zvládnout.
pa pa
Pajuska
Ahojky.
Přidávám se k Pajusce a doporučuju e-banku.Naprosto nás vypekla liška když už jsme měli zaplacenou zálohu,podepsanou smlouvu a zažádáno o penízly.Do e-banky jsme přišli naprosto vyřízení a vybylili na ně v jaké jsme situaci.Okamžitě s námi sepsali dotazník(to bylo v pátek v 16hod.) a pondělí dopoledne volali že nám to dají.
Máme úr.sazbu na pět let a ve smlouvě máme i uvedeno že se může úrok změnit max. o 1% takže nás nečeká žádný příšerný skok.Taky máme ve smlouvě že pokud se nám narodí mimi tak můžeme zažádat na 1/2 roku uvolnění od placení.Asi toho využijeme protže platíme mimo hyp.ještě auto.Vzali jsem si hyp.sice na 15 let ale taky z toho důvodu ze splátka je bez stovky 7000 což by se dalo zvládnout i kdyžby jsme začali stavět a byt pronajali(vlastně by nám platili hypotéku).Jo a ručíme tím bytem.Vyřízeno to bylo za 3týdny.
Martina a Tadeášek 4m17d
My si s manželem brali hypotéku na byt v listopadu koňského roku. Protože jsme neměli žádný peníze navíc, museli jsme volit Komerční Banku, která financuje až 150% odhadní ceny. Protože ty odhadní ceny jsou většinou o dost nižší než tžní. Máme jí na 30 let na 1,8mil. Ručili jsme pouze kupovaným bytem. Největší naše výdaje byly zaplacené pojistky, které KB vyžaduje (životní nebo rizikové pro mě i manžela), pojištění nemovitosti a pojištění bytu a nakonec odhad-KB si účtuje 5.000,–. Za vyřízení úvěru jsme neplatili nic,normálně se platí okolo 1% z celkové ceny úvěru.
Celkově jsme byli s KB dost nespokojení, museli jsme si u nich kvůli tomu zařídit účet a hlavně byli neuvěřitelně pomalí…Okamžitě měli veškeré doklady, co požadovali a přesto jsme čekali 2,5měsíce, než peníze odfinancovali. A to snad jen díky tomu, že v poslední fázi jsem tam každý den volala, kdy to konečně bude, že na to skutečně spěcháme. ![]()
Jestli mateřskou a přídavky napočítavají nevím, brali jsme si jí, když jsem ještě nebyla ani těhotná.
Celkově vzato KB pouze v případě, že chcete bydlet a nemáte dostatek peněz jako rozdíl mezi hypotékou a cenou nemovitosti.
Jinak ještě ten rozdíl mezi odhadní cenou a kupní.
Spořitelna skoro srovnatelný odhad, rozdíl -80.000,–Kč, KB rozdíl -480.000,–Kč!!!
Takže asi záleží na bance a na odhadci ![]()
Noona píše:
My si s manželem brali hypotéku na byt v listopadu koňského roku.
pardon, ja len ze toto je nadherny preklep ![]()
Noono - prave KB a CS nam rekli, ze u nich na hypo nedosahneme - asi prave kvuli memu rodicaku. Bereme u Zivnobanky, mame slevu na poplatek a nektere poplatky vubec nehradime - prave protoze oni financuji vystavbu. Ale jeste uvidime, objevila jsem nektere trhliny ve smlouve - takze se zaciname cukat…
L.
PS: Konsky rok je uzasny!!!!
Ahojte,
taky doporučuji eBanku ![]()
Jinak jak jsem již psala v předchozích diskuzích na toto téma. Doporučuji si od užšího výběru bank vyžádat všeobecné podmínky . Většina bank je mám na stránkách k dispozici. Tam najdete veškeré „špeky“
(to je moje deformace, pracovala jsem v bance a skutečně VŠEOBECNÉ PODMÍNKY vždy mluví
)
Jinak, co vím, tak právě ČS je ten ústav, který si inkasuje poplatek i při neschválení hypotéky… NO KDE JSME ?!!!! ![]()
Peťula
Zdravim vsechny!
Ja sem nebudu psat sahodlouhe pojednani o tom, jak jsme k hypotece prisli, protoze je to dlouhe. Mam jedine doporuceni, ktere se vyborne osvedcilo nejen nam. Sverte se do pece financniho a hypotecniho poradce
Zadny servis realitky (drahe a casto nevyhodne!) ci zajit primo do banky (nevyhodne podminky).
Za nas pani vybehala vsechny potrebne papiry, urady, kdyz se vyskytl problem resili jsme ho klidne i o vikendu…Navic nam srovnala banky a vybrala pro nas tu nejvhodnejsi. My jsme jen podepisovali.
Pokud mate zajem, napisu vic jak SZ ci poslu konakt na nasi poradkyni.
Hodne stesti pri vyberu a co nejmene starosti!
My jsme kupovali starší dům a odhad samozřejmě dělal znalec navržený bankou. Prodejní cenu jsme majiteli domu navrhli takovou, jakou stanoví tento znalec. Tím pádem musel majitel o 200 tis. slevit. Ale spěchal, takže nereptal. Máme hypotéku na 70% ceny nemovitosti, ale na zbytek jsme museli taky půjčit. Manžel naštěstí dostal půjčku od zaměstnavatele. Ve větších společnostech je zaměstnancům poskytují a za zajímavý úrok (akorát musíte počítat s tím, že rozdíl mezi tržní a vaší úrokovou sazbou vám zdaní jako nepeněžní příjem).
Jinak musím souhlasit s Nico - také nám většinu věcí oběhal finanční poradce. Moc nám to pomohlo, protože by mi to v práci moc netrpěli, kdybych v jednom kuse lítala po úřadech.
Vůbec se nedivím, že většina lidí má hypotéku nad 15 let. Vzhledem k cenám nemovitostí se to mnohdy nedá splatit dřív. Švagrovci mají hypotéku na 30 let!
Markéta
Kdybysme o tom měli větší přehled než jsem si brali hypotéku od KB, taky bysme byli pro finančího poradce..Slyším na ně jen samé chvály… Ovšem my jsme chtěli bydlet hned, byt se nám moc líbil a navíc byl poměrně levný…
Ovšem my teď přemýšlíme o přeúvěrovávání. Máme fixaci jen na jeden rok, tak uvidíme…
Koňskému roku zdar ![]()
my máme hypotéku u GE Capital - tentkrát nebylo moc na vybranou, protoze byli jen dve banky, co byly ochotny dat hypoteku na druzstevni byt… moc nadsena z nich nejsem- ve smlouve byla chyba, kvuli ktere se vse na katastru protahlu o pul roku ( jimi zavinena), ¨pak jsem od nich chtela refundaci tech poplatku, co jsme kvuli nim musela navic zaplatit- coz sice ucinili- odpustili mi v dane vysi poplatky za vedeni uctu. ale pri rocni uzaverce na to zase zapomneli, takze je ode mne opet vyzadovali–proste bordel. jsme presvedcena, ze z valne castui za to mohl ten banker, ktereho jsme mela zpocatku, ale stejne… Kdyz jsme sla na materskou, tak jsme se ptala na moznost snizeni splatek- nepripustili, jen nabidli moznost pul roku nesplacet, ale po te bylo nutno vse dorovnat- takze opet k nicemu. A jeste jsme chtela upozornit, ze ja jsem si hypoteku na byt brala jako svobodna, protoze kdyz jsme to spocitali, tak po svatbe by jsme na ni jiz nedosahli( brali jsme se dva mesice na to..)
Jinak treba na www. majordomus.cz byl kalkulator, co spocital, zda-li na hypoteku mate ci ne… Jiste jich je vice - treba na mesci nebo finance .cz
Souhlas s Noonou, také máme hypotéku u KB, na 25 let, fixace na 5 let. Než jsme to vyřídili, stálo mě to hodně probrečených chvil, že byt nezískáme, hodně nervů, nakonec jsem musela změnit ženskou, co nám tu hypotéku dělala. U té nové to najednou šlo, celkem bez problémů, akorát jsme čekali než to tam dycky někdo někde podepsal a tak. Opravdu to bylo zdlouhavé a také jsem tam musela často volat, zda už mají připravené ty a ty papíry…
Jinak poplatků je fakt hodně, za zřízení hypotéky, za zřízení hypotečního úvěru, za vedení toho účtu, samozřejmě chtějí, aby peníze šly z vašeho účtu na ten hypoteční, za což taky platíte… a to jsou jen poplatky banky. Dál byl odhad, poplatek realitce a tak dál a tak dál, je to holt dobrej obchod, no…
Noono, chci se zeptat - co přesně je „přeúvěrování“? Slyším to prvně a zajímá mě, na jakém principu a za jakých podmínek funguje… Díky ![]()