Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vaclavka
To je vlastně to, že když ti skončí fixace u banky, můžeš doplatit celý zbytek hypotéky bezúročně, resp. bez sankčních poplatků… No banky nabízejí to, že když už máš od banky hypotéku, můžeš si půjčit ty peníze od jiné banky a tím zaplatit tu stávající a zůstane ti pouze ta nová… V praxi to funguje tak, že stačí dojít do banky, kterou máš vytipovanou, domluvit se s nimi, oni se zapíšou do katastru se zástavním právem, převedou peníze tvému nynejšímu věřiteli, ten automaticky provede výmaz z katastru a pak zůstane jen zástavní právo nynější banky…
Snad jsem to napsala srozumitelně…
Podmínky jsou naprosto stejné, jako kdyby ste si o hypotéku žádali poprvé, musíte si projít stejnými machinacemi ![]()
My o tom přemýšleli, ale zatím by na to nebyli finance (platí se stejné poplatky, jako při prvním vyřízení hypotéky-odhadce, vyřízení úvěru, pojištění,…) a hlavně jsme zatím nenašli takovou banku, která by měla o tolik menší úroky a taky asi budeme v té době rodit ![]()
Já jsem sama s miminem a než se Vítek narodil, jsem se ptala na půjčku na 500 000 u GE Money Bank, se splátkou necelých tří ticís na měsíc po dvacet let, pojistka na nepředvídatelné životní události je ve smlouvě, a potřebuji jen jednoho ručitele s příjmem nad 10 000. Tak se mi to zdá dobrý. Nevím, jestli i Vám, ale rozhodně přijmu jakoukoliv radu. Děkuju Majčus a Vítek
Ahoj holky,
obracím se na Vás s radami ohledně hypotéky, protože hodně z vás již má nějakou zkušenost. Chtěli bychom s přítelem koupit byt a to tak, že každý by měl jednu polovinu. Já bych svou část chtěla financovat z uspořených penízek a z penez půjčených od rodiny a přítel by svoji půlku financoval též z uspořených penízek a zbytek by pokryl hypotékou. Je to vůbec možné, aby hypotéka byla psaná jen na něj a přitom vlastníci jsme byli oba dva? Případně na co si dát pozor ohledně těch smluv, smluv zástavních s bankou a podobně.
Předem všem děkuji za info. Jsem bez radná, bohužel já ani nikdo blízký nemá osobní zkušenost. ![]()
Ano, možné to je, ale zástava bude na celém bytě, takže pokud by on neplatil, tak o něj můžeš přijít i ty.
Aha, tak to děkuji za upozornění. A nevíš jak by se to potom řešilo? zda bych pak byla jako spolumajitel vyplacena bankou přednostně, kdyz by došlo na nejhorší. Nebo jestli by banka zbalila byt, z toho by si vzala svoji pohledávku a ten zbytek rozdělila mezi nás oba?
Jaká tvá pohledávka? Ty budeš učastníkem zástavní smlouvy a pokud závazek v ní obsažený nebude plněn, nemovitost přejde bance.
Určitě to jde, máme to tak my
Dům jsme kupovali ještě před manželstvím, takže každý vlastníme polovinu. Po svatbě jsme to neměnili.
Tomu rozumím, že nemovitost přejde bance, ale kdyz nemovitost má hodnotu 2 000 000 a přitel bude mít hypotéku 600 000, tak banka ten byt za nějakou částku prodá a zbytek peněz by měla vrátit ne?
@Anonymní píše:
Tomu rozumím, že nemovitost přejde bance, ale kdyz nemovitost má hodnotu 2 000 000 a přitel bude mít hypotéku 600 000, tak banka ten byt za nějakou částku prodá a zbytek peněz by měla vrátit ne?
a proč řešíš takovou krajní eventualitu? Než by k tomu došlo, máte pořád možnost nemovitost prodat, když na to nebudete mít a banku vyplatit, snad, ne?
Z té částky za kterou to prodá si vezme dluženou částku samozřejmě a zbytek financí by měla vrátit. Tak mě právě zajimá, jestli z toho co vrátí prvně dostanu peníze já jako spolumajitel nebo se rozdělí mezi nás oba.
Ano, zbytek vrátí, přesně nevím jak to pak funguje, ale podle mě by to vrátila napůl, neb zástava je na celý dům a majitelé jste polovinou… a pak by bylo na vás se vzájemně vypořádat. Ale je to jen můj odhad.
Aha, takže je tam riziko toho, že nejenže v té nejkrajnější situaci bych přišla o bydlení ale i o svoji počáteční investici, která by v hotovosti činala polovinu ceny bytu? Vím, že řeším možná krajní situace, ale člověk nikdy neví
Jinak děkuji moc za odpovědi ![]()
@Anonymní píše:
Aha, takže je tam riziko toho, že nejenže v té nejkrajnější situaci bych přišla o bydlení ale i o svoji počáteční investici, která by v hotovosti činala polovinu ceny bytu? Vím, že řeším možná krajní situace, ale člověk nikdy nevíJinak děkuji moc za odpovědi
no to určitě, protože banku zajímá primárně uspokojení vlastní pohledávky. Pokud by šel byt do dražby, tak si můžeš být jistá, že na tom budete hodně proděleční. Banka nehledí na tržní cenu, ale jen na to, aby dostala zpátky, co vám půjčila. Proto jsem ti já psala, že pokud se objeví problémy, je možné dům prodat, banku vyplatit, resp. převést hypotéku na nového majitele. Je to ošemetnější, ale reálné a rozhodně se to vyplatí mnohem víc.
Příspěvek upraven 07.12.15 v 11:34
V tomhle případě by mi přišlo nejrozumnější vzít si to hypo dohromady a ze svého dát pouze stejnou částku jako přítel… ono tedy i tak, kdyby jeden přestal platit, tak musí druhý, ale už je to alespoň riziko pro oba.
Nu problém je v tom, že mi prijde nesmyslné brát si hypotéku, když já finance na svoji polovinu mám aktuálně k dispozici
. takže říkáte, kdyby byl nějaký problém, tak se byt ve vlastním zájmu pokusit prodat. A holky je nějaká šance, že se například včas dozvím, že přítel neplatí hypotéku, když by byla vedená pouze na něj? abych předešla právě tomu, že by banka byt zabavila a prodala v drazbe. Ne ze by teda pritel mel momentalne k tomu nejake sklony, ze by si neplatil sve zavazky, ale nikdo nikdy nevi. ![]()