Hypotéka

551
20.9.06 13:48

Hypotéka

Ahoj holky, nějak se nám hromadí problémy a já ani Michal prostě už nezvládáme společné bydlení s tchýní, není zas tak hrozná, vím že jsou i horší, ale člověk si tu s prominutím nemůže ani uprdnout :lol: jsou tp neustálý požadavky, nemůžu i nádobí umyt kdy chci já, uklidit koupelnu kdy mi malej spí, sprchovat se kdy chci, jít spát kdy chci… samozřejmě že nám to sama neplánuje, ale když se sptchujeme pozdě, tak ji to ruší, prptože má pokoj naproti koupelny a v koupelně je místo dveří závěs, když si lehnu odpoledne s malým, hned jsem líná, když jdu spát kolem 12 tak ji hned vadí, že svítím elektrikou, nádobí musí být umytý pořád, neustále nám leze do pokoje, klepe, ale hned otevře, tak se ani v klidu nemůžu převlíct, sotva jdu malýmu nachystat jídlo nebo jen na záchod, ona tam hned vleze a sedí tam pak ještě třeba půl hodinu… je toho spustu…

Původně jsme i spravovali spodní patro, že tam půjdeme bydlet, ale to si nakonec tchán rozmyslel, pak že přestavíme hospodářský budovy na bydlení, ale to stejně pořád nebudeme sami, budou to samý požadavky kdy posekat trávu, vyplet záhonky… a to mi nechceme, kod by nechtěl být svým vlastním pánem? Tak jsem se rozhodli vzít si hypotéku, už od ledna by jsme ji mohli dostat, 1.000.000,– a pak slácet nějakých 5.000,– měsíčně asi něco kolem 30ti let… Představa je to krásná, že budeme sami, ale nedokážu si představit 30let splácet 5.000,– dá se to vůbec zvládnout aby jsme mohli žít normálním životem, sem tam jet na dovolenou, mít internet, dvd… a ne jen sedět doma u třech programů…
Strašně chceme bydlet sami, ale já se strašně bojím, je to hroznej závazek, chtěla jsem mít ještě děti a půjde to vůbec? Uživíme se? Bojím se o manželovu práci, bojím se že ho zase otec nebo matka zlomí a půjde ptacovat zpátky na živnostenskej list, kdy vydělával měsíčně 26,– ale on i oni mu vnutí, že mu to půjde… a já vím, že nepůjde protože to není nic pro něj…

Máme do toho jít nebo jak jinak z toho ven?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4921
20.9.06 14:31

Byli jsme ve stejné situaci, akorát jsme bydleli v rodinném domě, takže jsme měli horní patro pro sebe. Můj otec a babička žili dole. Nešlo to a navíc podmínky pro dítě tam moc nebyly-odpad, voda, topení v kamnech, takže jsme se rozhodli pro hypotéku.

Koupili jsme byt v Praze za 1.250.000,– a taky máme hypotéku na 30 let, splátka 6500,–Kč měsíčně. A i když je to velký závazek, tak nelitujeme a zvládáme to i když příjmy zrovna nemáme ohromné a na MD je to ještě horší. Celkově do bydlení ještě se službami dáváme 10 500,–Kč měsíčně. Já jsem si říkala, že to prostě budeme zvládat (platili jsme dřív podnájmy za 8000,–kč měsíčně než jsme se rozhodli pro bydlení u otce) a kdyby ne tak je vždycky možnost hypotékový byt pronajmout, čímž se ti splatí hypotéka a být znovu u otce (doufám, že na to nedojde).

Vem si, že koupit si bydlení je především skvělá investice do budoucna, byt můžeš pronajmout, přenechat dětem. Jediné co s hypotékou nesmíš je prodej, ale o to tady nejde. Takže já bych byla všema deseti pro. Opravdu se to dá zvládnout-holt musíš šetřit jinde, ale určitě to nevyjímá to, že v létě pojedeme k moři, v zimě chceme na prodloužený víkend na hory, Mišelínek má všechno co lze koupit a ještě živíme 2 psy (to taky není sranda 1500,–Kč měsíčně za granule, 3000,–kč ročně poplatek za psy, očkování, léky).

Jdi do toho!!! Přeci se nebudeš trápit s tchýní co je zprominutím pěkně vlezlá podle toho co popisuješ.
 Berun

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
20.9.06 14:38

Je to vas zivot, a u tchyne nemuzete zustat vecne. To by te zabilo. Takze vlastne mate dve moznosti, predpokladam ze za ten milion chcete stavet barak. Mas to cpat do bytu, do najmu, a nebo mit vlastni. A vem si, ze (ted bude hnusny co tu napisu) Tchyne a tchanem jednou zaklepou backorama, zdedite ten jejich barak, prodate a doplatite zbytek hypoteky ne? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
20.9.06 14:49

Berun ten nájem mě nanapadl… Víš já se bála, že třeba přijde jeden o práci a jak pak platit a takhle by to vlastně šlo vyřešit kdyby popř. k něčemu takovýmu došlo…

Ajlili oni mají tuhej kořínek… tchánova matka má 75let, má 2 práce do kterých jezdí 10km na kole a 2 zahrady o který se stará sama a tchýnin otec má 72let a je sice v důchoud a věčně sedí u tv, stěžuje si jak je nemocnej, ale nic mu není a na kole jezdí taky :lol: takže nevím kdo tu bude dýl, jestli já nebo oni :wink:

Nechceme stavět, chceme koupit domek, tady na jižní moravě prodávají třeba 5+1 za 490.000,– je to sice třeba 30km od brna, ale stejně chceme na venkov a mít domeček, právě ten za 490.000,– možná dostaneme, pokud se do ledna paní neozve nikdo jinej, což určitě ozve, ale tak stojí v těch vesnicích všechny, tak chceme nějakej takovej a doupravit podle svých představ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
20.9.06 14:51

Berun,

nemovitost pod hypotékou samozřejmě pordat můžeš, jen to ještě v Čechách není příliš zvykem. :-)

• Citovat
  • Upravit
551
20.9.06 14:57

Takže by to šlo, kdyby se fakt něco stalo, že by to nešlo dál ( doufám, že nestane…) tak bych to mohle prodat a s peněz hypotéku doplatit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7463
20.9.06 14:57

ahojky

mame hypoteku asi taky na 30 let, nejprve jsme platili 10000, ted 8000 + ruzne jine poplatky a da se to. Myslim, ze pro vas je to nejlepsi reseni, ja bych ze svoji tchyni taky bydlet nemohla

joo a Peta ma pravdu, nemovitost prodat muzes, mame to zjistene :))

magrat a delfinek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7463
20.9.06 15:00

Popilio - bud muzes nemovitost prodat a doplatit zbytek hypoteky, nebo se muze udelat, ze kupujici prevezme zbytek dluhu a vam da tu castku, kterou jste do te doby zaplatili

magrat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
20.9.06 15:05

Popilio - prosím, kde mají domky 5+1 za 490.000??? To je až dost podezřelý 8O On i domek pod 1 mil. je spíš unikát. Sorry za nedůvěřivost, ale domek jsme stavěli svépomocí na vesnici a výsledná cena ani nemluvím 8O
Ale jinak běžte určo do vlastního bydlení, já bych tohle teda fakt nevydržela :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
20.9.06 15:15

Popolio,

určitě si vemte hypotéku. To zvládnete. Většina lidí to tak má. Ne každý dostane byt či dům od rodičů. Tak se neboj :wink:

Jinak barák 5+1 za půl milionu, byť na vesnici, nebude asi v dobrým stavu, nebo bude hodně špatně dostupný. 30 km od Brna je pořád ještě docela draho.

Barák se dá prodat i s hypotékou. A není nad vlastní bydlení. Hypotéka se dá vzít i 100%.
Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
20.9.06 15:30

Tan barák je v normálním stavu, smaozřejmě že nějaký opravy budou nutný, ale za tu cenu… Je to tady tak běžně, např Vracov, barák 4+kk 790.000 po rekonstrukci, to tak fakt je… Ale to je tak asi všude v těch dírách ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
20.9.06 16:11

Taky bych do toho šla. Vem si, že od ledna nám zvednou (doufám!!!) rodičák o 4 tisíce. To už bude znát. A za pár let, nebudou 5000 žádný peníze. Platy se budou zvedat, ale hypotéku budete mít pořád stejnou. Těch 30 let je teda síla, ale v paneláku byste platili nájem až do smrti.
My máme taky hypotéku, 9 let už máme splaceno, zbývá nám ještě 6. Už aby to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.9.06 16:31

Nevahej a bezte do samostatneho bydleni.
Taky bereme hypteku a stehujeme se do domecku uz ted :) Bereme to tak, ze si budeme radeji zahradky uzivat uz ted nez sposutu let setrit a pak mit mensi dluhy. Kdyz to zvadneme ted, tak to bude brnkacka az budu zpatky v praci, no ne?

A kdyby bylo - nedejboze - nejhur, tak se da domecek vzdycky prodat a koupit byt. Nebo jiny domecek. To, ze je na nem hypoteka nicemu nevadi.

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oll
39
20.9.06 16:33

Ahoj,
také máme byt na hypotéku /30let splácení, 10let fixace/......... Nevím, jak jinak si pořídit v tomhle státě v současné době bydlení, pokud nemáš za sebou bohaté rodiče nebo nevyhraješ v nějaké reality show.........Zvládáme to i ted na mateřské, samozřejmě, že nelítáme 2× ročně na Seychilly, ale i dovolená u moře se dá zvládnout ...............
Byt s hypotékou můžeš prodat buď tak, že kupující převezme tvoji hypotéku nebo se dá hypotéka refinancovat větším úvěrem nebo , pokud přijdeš nějak k penězům, můžeš zbytek doplatit v době, kdy ti končí fixační období a tím neplatíš bance žádné sankční poplatky za předčasné splacení.
jděte do toho, určitě je to rozumná investice do budoucna
 Olina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
20.9.06 17:31

Ahoj, taky mame hypoteku na 25 let, zatim ji platime jen z jednoho platu,jde to ,ale dre to.
Jenomze nemame rodice milionare a tak nic jineho nezbyva. Bydlela jsem pul roku pred a chvili i po narozeni dcery u mamy a fakt to neslo a to se mame rady. Az zacnu chodit do prace i ja , bude to v pohode, ja bych nevahala. Taky mam strach, nikdy nevis, co se muze stat, ale jinak to proste nejde. Ja byc do toho sla. Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel