Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
SJM neprichazi v uvahu, pokud by se hypoteka splacela za trvani manzelstvi a tedy se SJM, pak pri vyporadani plati, ze každý z manželů nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho výhradní majetek.
@Anonymní píše:
Ahojky, nemáte někdo zkušenost jak je to, když s přítelem chceme koupit byt, o svatbě a prckovi teprve uvažujeme a kupní smlouva i hypotéka by byla pouze na něj, jak by to bylo s případným rozchodem a vyplacením-neb samozřejmě se na poplatcích (hypo, FO, energie, jídlo, atp.) budeme podílet oba, i když on víc, protože víc vydělává? Vím, že z právního hlediska nejspíš nebudu mít na nic nárok, dokud se nevezmeme( pak co se bytu týká-nabude jej před svatbou, čili v SJM asi nic) ale kdyby se náhodou miláčkovi splašili na stará kolena hormony, abych neskončila i s děckem na dlažbě. Anonymně, neb není třeba aby mu to nějaká dobrá duše donesla…
Jak to tedy je? Chcete byt koupit společně, nebo ne?
@Anonymní píše:
Ahojky, nemáte někdo zkušenost jak je to, když s přítelem chceme koupit byt, o svatbě a prckovi teprve uvažujeme a kupní smlouva i hypotéka by byla pouze na něj, jak by to bylo s případným rozchodem a vyplacením-neb samozřejmě se na poplatcích (hypo, FO, energie, jídlo, atp.) budeme podílet oba, i když on víc, protože víc vydělává? Vím, že z právního hlediska nejspíš nebudu mít na nic nárok, dokud se nevezmeme( pak co se bytu týká-nabude jej před svatbou, čili v SJM asi nic) ale kdyby se náhodou miláčkovi splašili na stará kolena hormony, abych neskončila i s děckem na dlažbě. Anonymně, neb není třeba aby mu to nějaká dobrá duše donesla…
pokud to bude psané jen na něj, tak máš smůlu.. napište to na oba, neasi.. v čem je problém?
@Anonymní píše:
Taky jsme byt kupovali před svatbou, byl kupovaný jen na mě, protože manžel (tendy to byl ještě přítel) neměl práci a tak by nám to asi spíš přitížilo. Asi bysme mohli nechat napsat, že byt je převýděný každému půlka, ale nechali jsme to jen na mně, abychom to nekomplikovali. Teď (je to 5 let - dřív jsme se k tomu nějak nedostali) dávám manželovi skrze darovací smlouvu ideální 1/2 bytu. Do SJM by to taky šlo dát, ale jenom přes notáře, což by vyšlo asi celkem draho, takže jsme zvolili ten dar.
Proč vy nežádáte o hypotéku společně? A nebo až to koupí, tak ať Ti teda nechá polovinu nebo prostě nějakou část, na které se dohodnete, přepsat. S tím jak by to bylo ve chvíli rozchodu nemám žádnou zkušenost, tak v tom Ti neporadím.
My jsme to prostě měli tak, že ten byt kupujeme společně, jen vzhledem k tehdejším okolnostem bylo výhodnější, abych tam figurovala jen já. Nikdy jsem nebrala, že by byl byt jen můj, i když jsem nějaký čas platila hypotéku jen já. Manžel se zase nadřel při rekonstrukci bytu, většinu prací jsme si dělali sami a rekonstrukci jsme financovali z úspor.
@Anonymní píše:
A hypo bude na něj proto, aby jste na ní snáz dosáhli, nebo prostě nechce, aby byla i na tebe?
My jsme kupovali dům, hypotéka byla taky na tehdy ještě přítele, ale spíš kvůli rychlejšímu přístupu k ní, řešili jsme narychlo. Nicméně dům se napsal na oba, vlastníme každý půlku. Od začátku jsme totiž kupovali NAŠE bydlení, ne jeho…
Byla jsem už těhotná, když ke koupi došlo, ale taky to bylo po 6,5 letech společné existence a svatba byla otázkou času (nechtěla jsem se vdávat s břichem). To jsme věděli a s tím do toho šli. Po svatbě jsme barák do SJM zatím nedali, čili pořád jsme podílový vlastníci
Když nikde v papírech figurovat nebudeš, tak v případě rozchodu na nic nárok mít nebudeš. Jedině si odkládat účtenky za každou drobnost, kterou do bytu pořídíš, šikovný právník by pak možná aspoň tohle pro tebe vyboxoval u soudu zpátky,,,
@nobody80 píše:Přesně tak. A to mi říká i on. Je pro nás z jistého důvodu-který tu říct v tuhle chvíli nemůžu, lepší když žádá jen on. A Prý byt kupujeme spolu, nezáleží kdo ho má napsaný na sebe. to říká on. Jen jsem chtěla vědět jestli nemá někdo konkrétní zkušenost.
Taky jsme byt kupovali před svatbou, byl kupovaný jen na mě, protože manžel (tendy to byl ještě přítel) neměl práci a tak by nám to asi spíš přitížilo. Asi bysme mohli nechat napsat, že byt je převýděný každému půlka, ale nechali jsme to jen na mně, abychom to nekomplikovali. Teď (je to 5 let - dřív jsme se k tomu nějak nedostali) dávám manželovi skrze darovací smlouvu ideální 1/2 bytu. Do SJM by to taky šlo dát, ale jenom přes notáře, což by vyšlo asi celkem draho, takže jsme zvolili ten dar.
Proč vy nežádáte o hypotéku společně? A nebo až to koupí, tak ať Ti teda nechá polovinu nebo prostě nějakou část, na které se dohodnete, přepsat. S tím jak by to bylo ve chvíli rozchodu nemám žádnou zkušenost, tak v tom Ti neporadím. My jsme to prostě měli tak, že ten byt kupujeme společně, jen vzhledem k tehdejším okolnostem bylo výhodnější, abych tam figurovala jen já. Nikdy jsem nebrala, že by byl byt jen můj, i když jsem nějaký čas platila hypotéku jen já. Manžel se zase nadřel při rekonstrukci bytu, většinu prací jsme si dělali sami a rekonstrukci jsme financovali z úspor.
@Anonymní píše: Přesně tak. A to mi říká i on. Je pro nás z jistého důvodu-který tu říct v tuhle chvíli nemůžu, lepší když žádá jen on. A Prý byt kupujeme spolu, nezáleží kdo ho má napsaný na sebe. to říká on. Jen jsem chtěla vědět jestli nemá někdo konkrétní zkušenost.
no teď na tom nezáleží, ale kdyby došlo k rozchodu, nemáš nárok ani na kliku u dveří
Tak to prostě je, i když teď je vše mezi vámi ok a máte oba jen ten nejlepší úmysl. Pokud to je jedno, tak nechte byt napsat na oba ![]()
Nejde to napsat na oba, když je hypotéka jen na něj.
spíš to vidím tak, že pokud se vezmeme, tak při změně úrokové fixace už v tom budeme figurovat oba.
@Anonymní píše:
Nejde to napsat na oba, když je hypotéka jen na něj.spíš to vidím tak, že pokud se vezmeme, tak při změně úrokové fixace už v tom budeme figurovat oba.
Jistěže to jde napsat na oba, proč by to nešlo? Ty jako spoluvlastník bys akorát podepisovala zástavní smlouvy. Máme to úplně stejně, takže 100% to jde.
@neila píše:
Jistěže to jde napsat na oba, proč by to nešlo? Ty jako spoluvlastník bys akorát podepisovala zástavní smlouvy. Máme to úplně stejně, takže 100% to jde.
Takže vlastnit budou na půl a dlužit bude on? Tak do toho bych teda nešel…
@WontTell to už si musí posoudit oni kolik je v tom vztahu důvěry
Po krátké známosti s nejistým partnerem by toho pochopitelně nešel nikdo
U nás to bylo taky tak, ale protože já byla cizinka a bylo by hrozně zdlouhavý než by jsme doladili všechny papíry, takže bylo rychlejší (pro nás v té chvíli důležité) brát hypotéku jen na manžela (nebyli jsme svoji). Taky jsme brali v potaz, že dům pořizujeme jako naše bydlení a do jisté míry představuje jistotu pro naše děti (kdyby se jeden z nás třeba zbláznil v budoucnu) ![]()
A taky mi to nepřijde nijak nenormální ve fungujícím vztahu, jakmile naskočím do práce, bereme auto na leasing, který se bude platit z mého platu a psané bude na manžela kvůli nákladům. Nemám s tím nejmenší problém ![]()
@Anonymní píše:
@neila No asi to nechám plavat a budu doufat, že se má intuice nemýlí a je to férovej chlap.
@WontTell To mi je právě taky blbý, ale na druhou stranu-platit ten byt budeme oba, ale bude vlastně jeho. Do toho bys šel?Není ten život jednoduchý.
No všem vám děkuji!
Přesně tak, vše je o komunikaci a vzájemné dohodě. Jen jsem ti chtěla říct, že je tu i možnost napsat to na oba, když tedy budete platit oba
Tak ať to zdárně pořešíte ![]()
@Anonymní píše:
@neila No asi to nechám plavat a budu doufat, že se má intuice nemýlí a je to férovej chlap.
@WontTell To mi je právě taky blbý, ale na druhou stranu-platit ten byt budeme oba, ale bude vlastně jeho. Do toho bys šel?Není ten život jednoduchý.
No všem vám děkuji!
No to je druhá věc. My to máme tak, že hypotéka i barák je na mě. Splácím ji taky já, resp. platím všechny náklady na bydlení. Přítelkyni jsem navrhnul, aby - pokud chce příspívat „na barák“ - si založila svoje stavebko a prachy si posílala tam. Až skončí fixace, napíšeme na oba jak barák tak i další hypotéku a z peněz na stavebku se pošle mimořádná splátka. Kdyby jsme se do té doby rozešli, tak jí to její stavebko samozřejmě zůstane a nebudem muset řešit, že mi „cpala prachy do baráku“.