Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Lenca13 Dar lze odvolat v těchto dvou případech:
1. Pro hrubý nevděk obdarovaného vůči dárci
Lhůta pro odvolání daru je zkrácena z dosavadních tří let na dobu jednoho roku. NOZ rovněž řeší situace, za jakých podmínek mohou dar odvolat i dědici dárce. Odstraňuje tak nespravedlnost, k níž se uchýlil výklad platné právní úpravy, dle něhož dokonce ani zavraždění dárce obdarovaným nezakládá dárcovým dědicům oprávnění dar odvolat.
2. Pro nezaviněné upadnutí dárce do nouze
NOZ nově zavádí i odvolání daru pro nezaviněné upadnutí dárce do nouze. Upadl-li dárce po odevzdání daru nezaviněně do takové nouze, že nemá na vlastní nutnou výživu nebo na nutnou výživu osob, k nimž má zákonnou vyživovací povinnost, pak může dar odvolat. Toto právo je osobním oprávněním dárce, které trvá po dobu jeho života a jeho smrtí zaniká. Leč uplatní-li je, mohou je za stanovených podmínek uplatnit i ti, k nimž je dárce vyživovací povinností zavázán.
@Lenca13 pokud se rozhodnete pro dar, rozhodně si nechte ošetřit to, do jaké míry je dům splacen
Ahoj, Hezký večer preju a mam dotaz. Chceme začít stavět domek. Máme pozemek, nasetrene nejake peníze a chceme si zažádat o hypotéku. A ted k otázce. Existuje nějaka banka, ktera by nám dala jenom část penez? Jako že odhadnuta cena domu bude např. 2 miliony, my nasetreno 500 tis., ale chtěli bysme půjčit jenom 1 milion s tím, že si zbytek našetříme. Nebo chtějí Mít všechny jistotu dostaveni. Ptali jsme se jenom KB a tam to tak je. Resil ted někdo podobnou věc? Děkuju Olga
@Lukolik Dobrý den, toto je u všech bank stejné, musíte mít pokrytý celý investiční záměr v domě žádosti o hypo, případně v době čerpání hypotéky. Pakliže nemáte, banka vám neuvolní finanční prostředky, právě z toho důvodu, který jste zmínila, že chtějí mít stavbu dokončenou a zkolaudovanou.
Tak my máme hypo a jsme spokojená, platíme 10 900 a super, být v pronájmu v praze, platili bychom mnohem více, za 3 kk pro rodinu s jedním dítětem, aby mělo svůj pokoj bysme dali minimálně 14 tis plus poplatky, takže si myslím, že když propočítáš kolik dáš za hypo a kolik za pronájem někomu cizímu, vždy na tom budeš líp..
@PoradcezPrahy můžu se zeptat? potřebujeme hypoteku. Podle toho co jsem momentálně zjistila, asi by jsme vzali malej domeček za 850 000 s tím, že je hotový jen z venku a vevnitř je potřeba dodělat asi za 250 000 - říkali v RK. Našetřeno nemáme a k tomu potřebujeme 200 000 na umoření stávajícího úvěru a něco na dovybavení (něco máme něco nám chybí). jsme předdomluvení s paní co dělá pro Raifku, myslíte, je je to dobrá společnost nebo bychom se měli obrátit na jinou banku?
@Sejda Dobrý den, zeptat se můžete, ale z těchto údajů nelze říci, jaké řešení a jaká banka pro vás bude vhodná. Odkud jste?
Děkuji za respektování anonymu jelikož se jedná pro mě o citlivé téma. Zemřel mi otec a vlastním půl domu v hodnotě odhadní 850 000 té mé půlky…Druhou půlku vlastní moje babička (tatkova matka).. Můj dotaz zní.. Chceme si brát s přítelem hypotéku na koupi vlastního bytu, příjmy máme, ale abysme dostali větší hypotéku, dá se vzít v potaz to, že vlastním tuto půlku domu a nějak ji „zastavit“ nebo nevím co, aby nám dali hypotéku větší? Nebo se to, že vlastním půlku nemovitosti nebere v potaz, že bych ji musela vlastnit celou?
@Anonymní píše: Matkabagristy má pravdu. Zástavní smlouvu podepisují všichni spoluvlastníci. Ale když kupujete byt, většinou stačí ručit jen tím bytem. Tedy za předpokladu, že Vám stačí 90% odhadní hodnoty. Né že by to nešlo až na 100%, ale už to není moc výhodné. Pravda, 2 nemovitsti do zástavy je na pohodu…
Ahoj žádal někdo o hypotéku a od počátku bylo vše spíš proti vám a nakonec jste ji stejně dostaly???
Nevíte někdo co se děje s hypo, pokud banka zkrachuje? Nedojde k zabrání předmětné nemovitosti bankou?