Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím,chci se zeptat,jaká musí být min.velikost folikulu,aby prasknul? Dnes(15.den cyklu) jsem byla na prohlídce-UZV vyšetření po dobrání clomhexalu(5.-9.den cyklu 1 tableta) a doktor říkal,že mám 1 malý a druhý větší folikul o velikosti 16 mm, výška děložní sliznice 14 mm. Říkal,že kdyby byl ten folikul větší,tak by mi píchnul látku na vyvolání ovulace (asi pregnyl),ale takto ne.Když jsem se ptala,jestli a za jak dlouho při této velikosti dojde k ovulaci,tak mi neodpověděl.Takže jsem teď z toho zmatená a nevím,jestli ještě to vajíčko uzraje a samovolně pukne nebo ne? nemáte některá z vás podobnou zkušenost nebo nevíte o tom něco víc jak já? moc děkuju,jsem zoufalá.
Z mojich zkušeností při IUI a IVF je to asi následovně:
folikuly měly vždy tak okolo 2cm, po pregnylu je ovulace za 36 hodin. Např. před IUI jsem si pregnyl píchala v pondělí večer a ve středu ráno byla inseminace.
Pokud šlo o samosnažení doma, tak mi pregnyl píchla sestra vždy na kontrole, tam o hodiny nejak nešlo. Píchli to a řekli, že se máme doma snažit pár dní.
Folikul zpravidla v pohodě praskne i sám, pokud tedy nemáš prokazatelně problémy s ovulací (PCO).
Hodně zdaru a sil!
ahoj, já si myslím, že šance, že folík praskne je dost velká a kdyby byl dr. co k čemu, tak tě za 2 či 3 dny pozve na kontrolu, aby se zjistilo co a jak a eventuélně ti píchl pregnyl.
Běžně by měl folík růst 1-2mm za den. Já ovu většinou mívala až 17-19 den a folík praskal. Většinou má být min. 20mm.
Co se týče ovulace - ještě bych ti možná radila zkusit měřit bazální teplotu - na netu o tom najdeš hodně odkazů, hlavně každé ráno ve stejnou dobu, než vstaneš z postele. Většinou když je hodně plodného hledu a BT stoupne, znamená to, že ovu proběhla, folík prasknul a vejce se vydalo na cestu.
Ale je třeba měřit dlouhodobě
, hodně štěstí.
ps já bych asi více tlačila na dr. jestli je to možné, aby se ti více věnoval, ať máš prokazatelně zjištěnou ovulaci a víš, že můžeš být v klidu ![]()
jo, může to být i míň , chtěla jsem napsat +-20mm, ne minimálně ![]()
Me doktor pred IUI rikal,ze by folikul mel byt minimalne 2 cm. Ale nejspis samovolne muze prasknout i driv.
holky,moc vám děkuju,pomohly jste mě po psychické stránce.je to zvláštní,ale zdá se,že možná včera(v noci) nebo dnes brzy ráno proběhla ovulace.před chvíli jsem si dělala ovulační test a byl jasně negativní,jen mě zaráží bazální teplota-předchozí dny byla 36,9 a dnes ráno 36,95 (měřeno v 5.55-tak vždy měřím) a pro zajímavost v 6.15 byla teplota 37,0,tak nevím.Ale v noci jsem 2× musela vstávat k synovi (mezi 2-3 hod. ranní).je to divný,všude píšou,že když proběhne ovulace,tak teplota má stoupnout nejméně o 0,2 stupně,ale zase ten negativní ov.test…?No stejně je mi to asi nanic,protože poslední snažení bylo z pátka na sobotu (v sobotu o půj dené ráno),pak už to nešlo.4 dny by asi žádná spermijka nepřežila,že? L.
Chtelasem se zeptat kdyz pradkne folikul muzu otehotnet nebo ne
Ahoj holky, omlouvám se, že se cpu do rohovoru. Chtěla bych vás moc poprosit o radu. Mám PCO a dr. mi nasadil clostyl. beru ho 5DC-9DC. Dnes 14DC jsem byla na ultrazvuku, sliznice se mi prý zlepšila na 6,5cm a našel mi tam jeden folík o velikosti 14mm. Řekl mi, že u mě clos. zabral, ale že tenhle měsíc z toho nic nebude. Tak nevím jestli se mám tenhle měsíc ještě s přítelem snažit nebo ne. Vím, že folikul dozrává 2mm za den, tak jen jestli nmůžu mít ovulku později a folík by mi mohl dozrát na 20mm, vůbec mi nic ani neřekl o injekci pregnyl apod.. Holky myslíte si, že můj 14mm folík má šanci?? I bez pregnylu?? ![]()