Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci se zeptat, mám půlroční dítě, které přes den spí vždy jen po půl hodinách, tzn. že spí tak 3× za den, ale je jak naprogramovaná, vždy se vzbudí přesně za půl hod. ať je to v kočárku, nebo v postýlce. Naopak v noci pohoda, spí celou noc a budí se až tak po sedmé ráno. Kojení v noci si už tak odbourala od 4.měsíce.
A zavinuješ?
I když už je velká, takže pokud ne, tak už si nezvykne…
Tak to nevím co poradit…
Ahoj, máme to taky, tak jsem zvědavá, co ti poradí. Akorát u nás i to noční spaní je děs. Do 4. měsíců spala i do 5 rána a teď se budí i 5× za noc ![]()
Jéjej další nespavec. U nás je to taky tak. Holka mi tohle dělala, až nakonec od jednoho roku jsem jí už nepřinutila přes den vůbec spát, ať jsem dělala, co jsem dělala. Kluk má 9 měsíců a zhruba od 1/2 roku mi spí dopoledne 1/2 hod. a po obědě 1/2 hod., pak už ani ťuk, až večer. Takže počítám, že kolem roku mi bude dělat alotrie se spaním jako dcerka ![]()
Třeba jí to stačí… je pak nevrlá, ospalá a tak? Nebo v poho? Některé děti prostě tolik nepotřebují, mojí kamošky dítě taky spalo snad od narození hodinu denně, až poslední měsíc (9 měsíců staré) začal spát líp, 2× a dohromady i tři hodiny ![]()
ona usne bez problémů, večer v postýlce lehne a za chvíli spí, občas v noci zakňučí, že nemá dudel, ale nekojím, nečajuju, spí. Přes den usne v kočárku v pohodě, jen prostě na půl hod. a v postýlce přes den taky, jen na půl hod. Odpo někdy ji dám spát, po půl hod. je vzhůru, ale neberu ji, a usne na půl hod. zas. Prostě neznám delší spaní.
první dcera byla jiná, dopo třeba na hod, a odpo i na dvě hod..v noci celou noc spávala.
Řekla bych že je to úplně normální, mám doma to samí s mladší. Dá si přes den max 40 minut a je vysmátá jak lečo. A tobě spí aspoň v noci. Za to Zuzanka se budí i 4× za noc na jídlo ![]()
A takových dětí nespavců znám spoustu.
tak mi ty 30min.spaní měli od 6týdne do 8 měsíců a už mi to lezlo pěkně na mozek,nic jsme neudělala,nestíhala..pak byl malej nevrlej,ikdyž v noci pak spával,pak seto urovnalo…tak vydrž,třeba se to časem urovná,…a mi jsme zavinovali…
PETRUCHA píše: Řekla bych že je to úplně normální, mám doma to samí s mladší. Dá si přes den max 40 minut a je vysmátá jak lečo. A tobě spí aspoň v noci. Za to Zuzanka se budí i 4× za noc na jídlo
A takových dětí nespavců znám spoustu.
…to jsme na tom stejně ![]()
Takže panndo - bledá závist, že ti chrní přes noc a vyspíš se
Také jsme tohle měli s mladším. V těch půl roce dal přes den 2 někdy 3 spánky, po 20-30 minutách. Chtěla jsem si vždycky jít lehnout taky, jenže než jsem si třeba došla na záchod a pak jsem si lehla, než jsem zabrala, tak on vstával.
Vůbec jsem si neodpočnula, naopak bylo to ještě horší, takovéhle přetrhnutí usínání.Tak jsem to vzdala, ten den nějak překlepala, naštěstí v noci spí ukázkově, celou noc, skoro od narození. Každé mimi to má holt jinak.
No, doufám, že se to prodlouží, tím spíš ted na zimu, venku se spí v kočárku určitě dobře. Jinak je fajn, že v noci spí, což se některým z vás asi nepoštěstilo.Ale přeji to všem,o trhané spánky není co stát
Děkuji všem…
tady to já neznám obě děti mi od tří měsíců spí celou noc a přes den teď už jen jednou po obědě ale to spí 2-3hodiny