Pustit dítě na výlet bez podsedáku?

Anonymní
15.4.26 11:14

Pustit dítě na výlet bez podsedaku?

Dobrý den,
synovi je 12, měří 145 cm a váží 32 kg. V našem autě jezdí na podsedaku. Na víkend si ho chce vzít švagrová k nim na chatu, ale oznámila mi, že pojede bez sedačky, protože je velký dost. Oni mají dvě děti (7 a 9 let) a obě mají podsedak a prý třetí tam dávat nebudou, že to je zbytečné. Jejich starší je vysoký stejně jako můj syn.
Takže jsem v klidu oznámila, že moje dítě bez podsedaku nepojede. My bychom jim samozřejmě podsedak půjčili. Jsem přehnaně ochranitelská, nebo jsou oni až moc benevolentní? Prý když bude sedět uprostřed, tak to je v pohodě. Manžel by ho pustil, ale nechá to prý na mně.
Pojedou asi 35 km, ale je to částečně po dálnici.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
15.4.26 11:24

Vím, že tu je teď podobná diskuze, ale nechtěla jsem ji plevelit s jiným problémem.

• Citovat
  • Upravit
4339
15.4.26 11:27

Ne, já mám 160 cm a v některých autech mám ten pás tak akorát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5703
15.4.26 11:38

Jak oznámila? :nevim:
Ten třetí podsedák se tam nevejde? :think: Pokud ano, tak bez debaty :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25178
15.4.26 11:38

Takhle - obecně vzato - jestli má dítě klasický podsedák nebo nemá by u bouračky bylo asi jedno. Důležité je, aby mu pás nešel po krkem. To je to, proč jsou podsedáky. V našem autě se dal pás nastavit pohodlně už pro dítě 140cm - ne, že bysme tak jezdily, ale zkoušela jsem to. Každé auto je jiné, každá situace jiná.
Mně by asi vadilo víc to, že jejich děti je mít budou a váš ne… to dělení, jakože je jim to jedno. Uprostřed mají tříbodový pás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.26 11:43

@Lil Kitkatt vejde se tam, mají velké auto, myslím, že by se vešly i tři sedačky. Jim to přijde zbytečné. Uprostřed je tříbodový pás. Jestli jde nebo nejde přes krk jsem nezkoumala.

• Citovat
  • Upravit
15225
15.4.26 11:45

O co ji jde, podsedak půjčíte, místa v autě je dost.. Proc je problem respektovat tvůj požadavek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.26 11:53

@Alušáček protože je podle nich podsedak zbytečný. Sedačka je další krám navíc. Byl i argument, že dítě uprostřed sedačku mít nemusí.

• Citovat
  • Upravit
10856
15.4.26 11:59
@Anonymní píše: Více

Vaše dítě opravdu mít uprostřed sedačku nemusí 8)! Jak by jsi chtěla narvat tři autosedačky dozadu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
15.4.26 12:02

Když pominu bezpečnost (výše pásu se dá redukovat pomůckou, pomocí které se pás sníží), tak se řidič dopouští přestupku, když veze dítě bez sedačky/podsedáku. Mimo pokutu jsou to i 4 body, což je fakt dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
15.4.26 12:02
@Bytsamsebou píše: Více

To není, že nemusí. Musí, protože nesplňuje 150cm do kdy je sedačka povinná. To jestli se tam vejde je věc jiná. Je jedno, kde dítě sedí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.26 12:03

@Bytsamsebou aspoň může mít podsedak, jako jejich děti. Navíc si myslím, že tři podsedaky se tam vejdou, když se nám vesly i do jedničkové Octavie.

• Citovat
  • Upravit
24992
15.4.26 12:05

Tak kdyz podle ní není podsedak potřeba, tak ať bez něj jede to jedno její děcko a tvuj na jejich podsedaku. Blbé je, že jak by opravdu jeli se dozvíš až zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
15.4.26 12:05
@Bytsamsebou píše: Více

Ta výjimka platí ale jen u malých aut. U větších aut, do kterých se 3 podsedáky vejdou, žádná výjimka není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová